Φοιτήτρια του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αιγαίου πρώτη στον διαγωνισμό για την Παλιά Πόλη

Φοιτήτρια του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αιγαίου πρώτη στον διαγωνισμό για την Παλιά Πόλη

Η φοιτήτρια του Τμήματος νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Άννα Μαρία Παπάζογλου, από την Αθήνα, είναι εκείνη που αναδείχθηκε στην πρώτη φάση του 6ου Διεθνούς Διαγωνισμού Παραγωγής βίντεο με θέμα «Νέα αρχή – Νέο όραμα – Νέα πόλη» (New beginning – New vision – New city), που διοργάνωσαν εδώ η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Ρόδου και η Σ.Ε.Ε. Αειφορίας 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου Αιγαίου.

Η φοιτήτρια, με καταγωγή από τον Έβρο, κέρδισε την πρώτη φάση  του διαγωνισμού με το βίντεο “Rhodes, an island of knights”.  Στο βίντεο, οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν κλήθηκαν  να καταγράψουν τη δική τους εκδοχή, το δικό τους όραμα που αφορά στην εκτίμηση της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συγκεκριμένα την ιστορική Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου (ΜΠτΡ).


Ο προβληματισμός για το περιεχόμενο του βίντεο διαφαίνεται στα παρακάτω ενδεικτικά ερωτήματα που κλήθηκαν οι νέες και οι νέοι να διερευνήσουν:

• Έχει αλλάξει η ΜΠτΡ την δύσκολη περίοδο της πανδημίας και αν ναι πόσο;
• Τι διαφορετικό συναντά κάποια/κάποιος σήμερα περιδιαβαίνοντας τα γραφικά σοκάκια της;
• Τι συναισθήματα αναδύονται όταν η ματιά τους αντικρίζει τα επιβλητικά κτήρια της ΜΠτΡ και ποιες σκέψεις κυριεύουν το μυαλό τους;
• Πώς μπορεί να προστατευτεί και να ενισχυθεί η κληρονομιά της ΜΠτΡ, όταν επιστρέψουμε στο φυσιολογικό ρυθμό ζωής;

Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πολιτιστικής Κληρονομιάς [Organization of World Heritage Cities (OWHC)] και θα υλοποιηθεί σε δυο στάδια.

1ο στάδιο – Τοπικό επίπεδο
Τα παραγόμενα βίντεο θα υποβληθούν στην τοπική επιτροπή της πόλης της Ρόδου όπου θα επιλεγεί ένα βίντεο από κάθε ηλικιακή ομάδα για να προκριθεί στο επόμενο στάδιο.

2ο στάδιο – Διεθνές επίπεδο
Τα βίντεο που θα επιλεγούν από κάθε πόλη που συμμετέχει θα υποβληθούν σε μια τριμελή διεθνή επιτροπή που θα καθορίσει μία/έναν νικήτρια/τή ανά ηλικιακή ομάδα.
Χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, παρουσίασαν την Άννα Μαρία Παπάζογλου ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αλέξανδρος Κολιάδης και η Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου Ρόδου σε θέματα Πολιτισμού, Διεθνών Σχέσεων και Αποδήμων Δρ. Δέσποινα Χατζηδιάκου, στην οποία έδωσαν και ένα συμβολικό δώρο.

Όπως δήλωσε η κα Χατζηδιάκου σύμφωνα με την "Ροδιακή", με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμος Ρόδου, η Διεύθυνση Πολιτισμού, η Β’ βάθμια Εκπαίδευση και συγκεκριμένα η κα Αδαμαντία Φατσέα, είχαν «τρέξει» εδώ αυτόν τον  διεθνή διαγωνισμό του οποίου νικήτρια σε τοπικό επίπεδο αναδείχθηκα η Άννα Μαρία Παπάζογλου. Το βίντεο που δημιούργησε έχει  στείλει  στο Κεμπέκ του Καναδά όπου και θα επιλέξουν πιο βίντεο θα κερδίσει αυτό τον διαγωνισμό ενώ είναι και πολύ καλή διαφήμιση για τη Ρόδο.

Του χρόνου ευελπιστούν να συμμετάσχουν και μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων του νησιού-συμμετείχαν και φέτος αλλά εκτός διαγωνιστικού τμήματος και έτσι επελέγη η φοιτήτρια για τις ηλικίες 18-21 χρονών.
Το βίντεο έχει σχέση με το πώς είδαν οι φοιτητές την πόλη μας κατά την περίοδο της πανδημίας, αν αυτή επηρέασε τον τουρισμό κτλ.

Η ίδια η Άννα Μαρία Παπάζογλου, είπε ότι βρίσκεται ως φοιτήτρια στη Ρόδο εδώ και τέσσερα χρόνια, φέτος παίρνει το πτυχίο της, και ευχαρίστησε την κα Χατζηδιάκου που της έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχει σ’ αυτό τον διαγωνισμό. Όπως είπε, λοιπόν, επρόκειτο για μία απόφαση τελευταίας στιγμής γιατί βρισκόταν στην Αθήνα και τελικά κατάφερε να έρθει μέσα στην πανδημία και να δημιουργήσουν αυτό το βίντεο.

Όπως είπε, έμαθαν πάρα πολλά αφού αλήθεια είναι ότι όταν πηγαίνεις σε ένα νησί, είτε για διακοπές είτε για να σπουδάσεις, ποτέ δεν μαθαίνεις την ιστορία, ποτέ δεν ακούς  ούτε πας  να δεις τόσα αξιοθέατα, ειδικά όταν είσαι σ’ αυτή την ηλικία. «Και γι’ αυτό νομίζω ότι ήταν μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για να μάθω και εγώ λίγα πράγματα για τη Ρόδο, έστω και στο τέλος…

Έμαθα πολλά για την Παλιά Πόλη γιατί αυτό ήταν κυρίως το μέρος το οποίο έδειξα και νομίζω ότι είναι κάτι πολύ διαφορετικό από κάθε άλλο νησί ή από κάθε άλλη εμπειρία που μπορείς να ζήσεις γιατί δεν το συναντάς συχνά…», ανέφερε η ίδια μεταξύ άλλων.
Σημειώνεται ότι η επιλογή του νικητή θα γίνει τον Σεπτέμβριο, ωστόσο η ίδια ήδη νιώθει νικήτρια και αν έρθει και το έπαθλο είναι…καλοδεχούμενο, όπως λέει.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr