Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ο κομβικός του ρόλος στο έργο: "Astypalea: Smart & sustainable island"

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ο κομβικός του ρόλος στο έργο: "Astypalea: Smart & sustainable island"

Η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, παρευρέθηκε, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου Εξωτερικών, στην Αστυπάλαια, την Τετάρτη 02.06.2021, για την παρουσίαση της πρώτης φάσης του έργου «Astypalea: Smart & sustainable island” από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρόντες στην εκδήλωση ενημέρωσης και παράδοσης ήταν ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος, η Γενική Γραμματέας Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών κ.  Γιάννης Σμυρλής, οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ Μάνος Κόνσολας, Γιάννης Παππάς, Βασίλης Υψηλάντης, Τσαμπίκα Ιατρίδη, και Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ κ. Τάσος Μάνος. Παρόντες ήταν επίσης, ο CEO της Volkswagen Group, Herbert Diess, ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, Dr. Ernst Reichel, και από τη Volkswagen τα στελέχη Lucas Casanovas Garcia (Διευθύνων Σύμβουλος SEAT), Nicole Mommsen (Επικεφαλής Volkswagen Communications), Dr. Thomas Steg (Head of Public Affairs), Maik Stephan (Head of Business Development). Από την επίσημη αντιπροσωπεία της Volkswagen στην Ελλάδα παραβρέθηκαν οι κ.κ Στέφανος Σίρτης (Διευθύνων Σύμβουλος) και Αντώνης Μαυριδόγλου (Αντιπρόεδρος).


Καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο, η προστασία του κλίματος και η μετάβαση σε βιώσιμη κινητικότητα αποκτούν τεράστιο ενδιαφέρον, το έργο, πενταετούς διάρκειας, αποβλέπει στη μετατροπή της Αστυπάλαιας, της πεταλούδας του Αιγαίου, στο πρώτο ενεργειακά «πράσινο» και λειτουργικά «έξυπνο» νησί στη Μεσόγειο, το οποίο θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για την πράσινη μετάβαση και άλλων νησιών, μικρών ή απομακρυσμένων από την ηπειρωτική χώρα. 

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, προσκλήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Strathclyde (Γλασκώβη- Σκωτία), να εργαστούν από κοινού και με τη VW, προκειμένου να αποτυπώσουν τις στάσεις και αντιλήψεις των κατοίκων στης Αστυπάλαιας σχετικά με τον παγκόσμια πρότυπο αειφόρο μετασχηματισμό της Αστυπάλαιας.

Ειδικότερα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει αναλάβει τη μελέτη βάσει ερωτηματολογίων καταγραφής και επεξεργασίας της γνώμης των κατοίκων για το νέο σύστημα κινητικότητας και ενέργειας, με στόχο τον προσδιορισμό των παραγόντων που επηρεάζουν τις απόψεις τους σχετικά με τη μετάβασή τους στην πράσινη ενέργεια. Επιπρόσθετα, θα ερευνηθούν, σε πραγματικό χρόνο, οι παράγοντες που καθορίζουν τις στάσεις των κατοίκων σχετικά με την ενσωμάτωση της ηλεκτροκίνησης στην καθημερινότητά τους (e-mobility) και τα κίνητρα που απαιτούνται για τη μετάβαση της κοινότητας ως σύνολο σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι διαθέσιμα σε όλους/ες, και αφενός μεν θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού προς βιώσιμες μετακινήσεις με πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα, αφετέρου δε, θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιοχές και  χώρες που θα επιδιώξουν δικές τους βιώσιμες ενεργειακές λύσεις. 

Και σ΄ αυτό το εγχείρημα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο της Αριστείας, έχει αναλάβει κομβικό ρόλο, αποδεικνύοντας, για ακόμα μία φορά, ότι αποτελεί πυλώνα καινοτομίας και ανάπτυξης των νησιών του Αρχιπελάγους.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr