Δωρεάν στέγαση φοιτητών Πανεπιστημίου Αιγαίου (2019-2020)

Δωρεάν στέγαση φοιτητών Πανεπιστημίου Αιγαίου (2019-2020) – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ενημερώνονται οι φοιτητές ότι έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για παροχή δωρεάν σίτισης/στέγασης από τους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες. Η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τον κωδικό υποψηφίου και τα 4 αρχικά των ονομαστικών τους στοιχείων.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με απόφασή της, καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής δωρεάν στέγασης στους φοιτητές και στις φοιτήτριες του ιδρύματος.


Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για δωρεάν στέγαση για τους πρωτοετείς προπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες είναι μέχρι και την Τετάρτη 25/09/2019.

Παροχές

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει την δυνατότητα δωρεάν στέγασης ορισμένου αριθμού φοιτητών/φοιτητριών σε κάθε νησί. Ο αριθμός αυτός εξαρτάται από τις διαθέσιμες υποδομές ή το ύψος του διαθέσιμου σχετικού κονδυλίου.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διαθέτει 672 κλίνες για τη στέγαση των φοιτητών και φοιτητριών, κατανεμημένες ανά Πανεπιστημιακή Μονάδα ως εξής:

ΜονάδαΚλίνεςΜισθωμένα ΔωμάτιαΙδιόκτητες Εστίες
Λήμνου1717 
Μυτιλήνης16337126
Ρόδου164164 
Σάμου150 150
Σύρου137 
Χίου178 178

---------

Ετήσια περίοδος στέγασης

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων για δωρεάν στέγαση ξεκινά κάθε χρόνο με την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και λήγει σε ημερομηνία που καθορίζει η Κεντρική Διεύθυνση Σπουδών & Φοιτητικής Μέριμνας. Το δικαίωμα δωρεάν στέγασης αφορά στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Όσοι/ες έχουν επιλεγεί ως δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και δικαιολογητικά για την ανανέωση του δικαιώματος δωρεάν στέγασης. Η νέα υποβολή αίτησης αποσκοπεί στην επικαιροποίηση των δεδομένων κάθε υποψήφιου/ας αλλά και της σειράς κατάταξης των ενδιαφερομένων, μετά από τις αποχωρήσεις αποφοίτων και την προσέλευση πρωτοετών.

Οι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες υποβάλλουν αίτηση κατά την εγγραφή τους.

Οι πίνακες δικαιούχων δωρεάν στέγασης και των επιλαχόντων/ουσών ανακοινώνονται το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών.

Οι δικαιούχοι δωρεάν στέγασης διατηρούν το δικαίωμά τους μέχρι την 30η Ιουνίου του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους και από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου του επόμενου ακαδημαϊκού έτους.

Δυνητικοί δικαιούχοι δωρεάν στέγασης

Δικαίωμα κατάθεσης αίτησης για δωρεάν στέγαση έχουν:

  • Ενεργοί φοιτητές και φοιτήτριες προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου αντίστοιχα.
  • Οι παραπάνω φοιτητές και φοιτήτριες που οι ίδιοι ή η οικογένεια τους δεν διαθέτουν ιδιόκτητη οικία ή έχουν την επικαρπία οικίας στην πόλη που εδρεύει η σχολή τους και σε απόσταση μικρότερη των 40 χιλιομέτρων από αυτή και ο τόπος μόνιμης κατοικίας τους (ιδιόκτητης ή μισθωμένης) είναι σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χιλιομέτρων από την έδρα του Τμήματος τους.

Ενεργοί Φοιτητές και Φοιτήτριες είναι:

  • Προπτυχιακοί: Όσοι και όσες διανύουν μέχρι και το ν+2 εξάμηνο σπουδών τους, όπου ν ο ελάχιστος αριθμός εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου.
  • Μεταπτυχιακοί: Όσοι και όσες διανύουν μέχρι και το ν εξάμηνο σπουδών τους, όπου ν ο ενδεικτικός αριθμός εξαμήνων φοίτησης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, όπως αυτός ορίζεται στο ΦΕΚ ίδρυσής του. 

Υποψήφιοι Διδάκτορες: Όσοι και όσες διανύουν μέχρι και το 5ο έτος σπουδών τους από την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας εκπόνησης της Διδακτορικής Διατριβής (ημερομηνία ορισμού από τη Συνέλευση του Τμήματος της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής).

Ιεράρχηση αιτήσεων

Για την διάθεση δωματίου σε ενδιαφερόμενους και ενδιαφερόμενες ακολουθείται διαδικασία ιεράρχησης των αιτήσεων βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.

Διαδικασία μοριοδότησης

Αρχικά υπολογίζεται το Ετήσιο Συνολικό Οικογενειακό Εισόδημα βάσει του εκκαθαριστικού του τελευταίου φορολογικού έτους. 

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του ίδιου του φοιτητή και της φοιτήτριας, των γονέων τους και των ανήλικων αδελφών τους από κάθε πηγή.

Προκειμένου για έγγαμο φοιτητή και φοιτήτρια, ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του ιδίου, του/της συζύγου του/της και των ανηλίκων τέκνων του/της από κάθε πηγή. Εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), ή επιδόματα ανεργίας λαμβάνονται υπόψη για τη μοριοδότηση μειωμένα κατά 50% εφόσον η φορολόγηση γίνεται βάσει πραγματικών εισοδημάτων και όχι τεκμαρτών.

Εισοδηματικό πλαφόν

  • Για άγαμους φοιτητές και φοιτήτριες κάτω των 25 ετών, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 30.000€ προσαυξανόμενο κατά 3.000€ για κάθε ανήλικο τέκνο ή προστατευόμενο μέλος (όπως αυτά εμφανίζονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου φορολογικού έτους – έντυπο Ε1) πέραν του πρώτου.
  • Για έγγαμους φοιτητές και φοιτήτριες, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 30.000€ προσαυξανόμενο κατά 3.000€ για κάθε ανήλικο τέκνο ή προστατευόμενο μέλος (όπως αυτά εμφανίζονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου φορολογικού έτους – έντυπο Ε1).
  • Για άγαμους φοιτητές και φοιτήτριες 25 ετών και άνω, το ετήσιο ατομικό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 12.000€

Μοριοδότηση

Εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), ή επιδόματα ανεργίας λαμβάνονται υπόψη για τη μοριοδότηση μειωμένα κατά 50% εφόσον η φορολόγηση γίνεται βάσει πραγματικών εισοδημάτων και όχι τεκμαρτών 

Στη συνέχεια υπολογίζονται τα μόρια που αντιστοιχούν βάσει του παρακάτω πίνακα: 

Κατηγορία

Μόρια

Συνολικό Οικογενειακό Εισόδημα (ΣΟΕ)

Σταθερή Τιμή – ΣΟΕ

Ανεργία γονέα εφόσον ο φοιτητής είναι κάτω των 25 ετών

2.000 μόρια για κάθε γονέα

Ανήλικα τέκνα οικογένειας ή τέκνα που εμφανίζονται ως προστατευόμενα μέλη στο εκκαθαριστικό.

2.000 μόρια για κάθε τέκνο

Φοιτητές που είναι πολύτεκνοι ή μέλη πολύτεκνης οικογένειας κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 (Α 229), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α 75). Η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α 75)

2.000 μόρια

Με αδελφό ή αδελφή ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του ν. 4009/2011 (Α 195), εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους

1.500 μόρια για κάθε αδελφό φοιτητή

Απορφανισθέντες φοιτητές από τον ένα γονέα, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους

3.000 μόρια

Απορφανισθέντες φοιτητές και από τους δύο γονείς, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους

Στεγάζονται δωρεάν κατά προτεραιότητα

Φοιτητές που φέρουν την ιδιότητα του τέκνου άγαμης μητέρας με τουλάχιστον ένα μη αναγνωρισθέν τέκνο, το οποίο ή τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 25ό έτος της ηλικίας τους

3.000 μόρια

Πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 35 του ω. 3794/2009(Α' 156) 

Στεγάζονται δωρεάν κατά προτεραιότητα 

Φοιτητές με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους με αναπηρία 67% και άνω

2.000 μόρια για κάθε μέλος της οικογένειας

Φοιτητές που φέρουν την ιδιότητα του τέκνου θύματος τρομοκρατίας, όπως ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α 120) και δεν έχουν υπερβεί το 25ό έτος της ηλικίας τους

1.000 μόρια

Φοίτηση στο ν+1 έτος σπουδών

-750 μόρια

-15.000 μόρια από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 και εφεξής

Φοίτηση στο ν+2 έτος σπουδών

-1.000 μόρια

-15.000 μόρια από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 και εφεξής

------------

Επιπροσθέτως, ο/η φοιτητής/τρια που διέμενε τα προηγούμενα 4 έτη (5 έτη στα Τμήματα Μηχανικών) στις φοιτητικές κατοικίες ή συνεργαζόμενα ξενοδοχεία και:

α) Έχει αξιολογηθεί επιτυχώς στο σύνολο των μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου εντός των 4 (αντίστοιχα 5) ετών φοίτησης, πλην της πτυχιακής (αντίστοιχα διπλωματικής) εργασίας

β) Ο βαθμός που έχει επιτύχει στο σύνολο των μαθημάτων που έχει αξιολογηθεί επιτυχώς εντός των 4 (αντίστοιχα 5) ετών φοίτησης είναι μεγαλύτερος ή ίσος με οκτώ (8.0), τοποθετείται πρώτος/πρώτη στη λίστα δικαιούχων και συνεχίζει να διαμένει και κατά τη διάρκεια ενός ακόμη ακαδημαϊκού έτους – ή λιγότερο, αν στο μεταξύ ολοκληρώσει τις σπουδές - με στόχο την ολοκλήρωση της πτυχιακής/διπλωματικής εργασίας.

Σημειώνεται ότι η μοριοδότηση για ν+1 και ν+2 έτη σπουδών για το έτος 2017-2018 και εφεξής, εκφράζει την ομόφωνη βούληση της Συγκλήτου να υποστηρίζονται, κατά προτεραιότητα, οι φοιτητές και φοιτήτριες που βρίσκονται μέχρι έτος φοίτησης ν.

Υποβολή αιτήσεων

Οι αιτήσεις δωρεάν στέγασης υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, σε ειδικά διαμορφωμένο πληροφοριακό σύστημα του Τμήματος Φοιτητικής Μέριμνας & Συμβουλευτικής.  Τα δικαιολογητικά εισάγονται στο σύστημα ως αρχεία σε μορφή PDF.

Δεν απαιτείται η κατάθεση δικαιολογητικών σε έντυπη μορφή στα Γραφεία Φοιτητικής Μέριμνας.

Δικαιολογητικά

Γενικά

Απαραίτητα δικαιολογητικά για παροχή δωρεάν σίτισης ή/και στέγασης:

  1. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (εκδοθέν κατά το τελευταίο εξάμηνο).
  2. Αντίγραφο της οικογενειακής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου φορολογικού έτους (έντυπο Ε1).
  3. Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Εισοδήματος (εκκαθαριστικό) του τελευταίου φορολογικού έτους για το ετήσιο οικογενειακό ή ατομικό εισόδημα του/της ενδιαφερομένου/ης φοιτητή/τριας.
    • Φοιτητές/τριες που είναι κάτω των 25 ετών καταθέτουν:
      • το οικογενειακό εκκαθαριστικό και
      • το ατομικό εκκαθαριστικό, σε περίπτωση που υποβάλλουν και οι ίδιοι/ες φορολογική δήλωση.
    • Φοιτητές/τριες που είναι άνω των 25 ετών καταθέτουν μόνο το ατομικό εκκαθαριστικό τους.

Ειδικές περιπτώσεις (δικαιολογητικά ανά περίπτωση)

Κατατίθεται το αντίστοιχο από τα ακόλουθα δικαιολογητικά, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις:

  • Βεβαίωση σπουδών αδελφού/ής (ενεργού/ής φοιτητή/τριας του πρώτου κύκλου σπουδών, εφόσον ο/η αδελφός/ή δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου).
  • Βεβαίωση επιδοτούμενης ανεργίας γονέα από τον ΟΑΕΔ.
  • Βεβαίωση ανεργίας γονέα από τον ΟΑΕΔ, διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών και σε ισχύ κατά το διάστημα υποβολής των αιτήσεων.
  • Πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας που αποδεικνύει την πολυτεκνική ιδιότητα του/της φοιτητή/τριας.
  • Ληξιαρχική Πράξη θανάτου γονέα (εφόσον ο/η φοιτητής/τρια δεν έχει υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας του/της).
  • Ληξιαρχική Πράξη γέννησης του/της φοιτητή/τριας, εάν:
    • εμπίπτει στην κατηγορία των απορφανισθέντων/εισών φοιτητών/τριών από τον ένα ή και τους δύο γονείς και δεν υπερβαίνει το 25ο έτος της ηλικίας του/της ή
    • φέρει την ιδιότητα του τέκνου άγαμης μητέρας με τουλάχιστον ένα κάτω των 25 ετών μη αναγνωρισθέν τέκνο ή
    • φέρει την ιδιότητα του τέκνου θύματος τρομοκρατίας και δεν έχει υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας του/της.

Πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας, το οποίο είναι σε ισχύ κατά το έτος υποβολής της αίτησης, σε περιπτώσεις φοιτητών/τριών πασχόντων/ουσών από σοβαρές ασθένειες (άρθρο 35 του Ν. 3794/2009, Α’ 156) ή σε περιπτώσεις φοιτητών/τριών με γονείς/τέκνα/αδέλφια/συζύγους που είναι τυφλοί/ές ή κωφάλαλοι/ες ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών με αναπηρία άνω του 67%. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr