Ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας του τμήματος Πληροφορικής του ΕΚΠΑ

Ανακοίνωση για την κατάληψη σε αίθουσα τμήματος του ΕΚΠΑ

«Μετά από αυτά τα γεγονότα, ως Πρόεδρος του Τμήματος ανέστειλα τη λειτουργία του για να προστατεύσω το προσωπικό και τους φοιτητές από κάθε ενδεχόμενη επικίνδυνη ενέργεια. Επίσης, πολλοί συνάδελφοι καθηγητές δήλωσαν ότι αδυνατούν να εκτελέσουν τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα κάτω από αυτές τις συνθήκες.»

Ανακοίνωση για την κατάληψη του χώρου εξέδωσε ο Πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).


Η ανακοίνωση όπως έχει σταλεί στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr: 

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί συνεργάτες, αγαπητοί φοιτητές,

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο εμφανίσθηκαν στο Τμήμα μας δύο κρούσματα παράνομης κατάληψης και βανδαλισμού.

Χθες το απόγευμα μικρή ομάδα 5-6 φοιτητών του Τμήματος που πρόσκεινται στο “ελευθεριακό σχήμα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών ClassROM” κατέλαβαν τον υπόγειο χώρο Υ15 παραβιάζοντας με λοστό την πόρτα του, που είχε ως συνέπεια την καταστροφή της, και αντικατέστησαν την κλειδαριά επιδιώκοντας να ιδιοποιηθούν τον χώρο, ισχυριζόμενοι ότι χρειάζονται χώρο συνάθροισης της ομάδας τους, ανεξάρτητο από τον χώρο που έχει παραχωρήσει το Τμήμα στον φοιτητικό σύλλογο.

Σήμερα το πρωί, μικρή ομάδα 6-7 φοιτητών του Τμήματος συνεπικουρούμενη από δεκάδες αγνώστους (ενδεχομένως φοιτητές άλλων σχολών) που πρόσκεινται στον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο κατέλαβαν παρακείμενη αποθήκη στο πίσω μέρος του Τμήματος ορίζοντάς την, σύμφωνα με την αφίσα που ανήρτησαν και τα ενημερωτικά έντυπα που διένειμαν, ως στέκι διαφώτισης και διάδοσης της αναρχικής και αντιεξουσιαστικής ιδεολογίας.

Μετά από αυτά τα γεγονότα, ως Πρόεδρος του Τμήματος ανέστειλα τη λειτουργία του για να προστατεύσω το προσωπικό και τους φοιτητές από κάθε ενδεχόμενη επικίνδυνη ενέργεια. Επίσης, πολλοί συνάδελφοι καθηγητές δήλωσαν ότι αδυνατούν να εκτελέσουν τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Στη συνέχεια συγκάλεσα έκτακτη γενική συνέλευση του Τμήματος, στην οποία αποφασίστηκαν τα εξής:

1) Το Τμήμα θα λειτουργήσει κανονικά, όσο αυτό είναι δυνατόν, αύριο, σεβόμενο την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών του Τμήματος για την ολοκλήρωση των σπουδών της.

Αγαπητοί φοιτητές βρισκόμαστε στο τέλος του εξαμήνου και θα κάνουμε από την πλευρά μας κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή ολοκλήρωση των μαθημάτων και τη διατήρηση της μιας εβδομάδας χωρίς μαθήματα πριν τις εξετάσεις.

2) Καλούνται οι φοιτητές να πάρουν θέση με μαζική συμμετοχή στη συνέλευση του φοιτητικού τους συλλόγου την Παρασκευή, καταδικάζοντας τα δύο αυτά θλιβερά γεγονότα που δεν τιμούν το Τμήμα μας και την προσπάθεια όλων μας να παραμείνει το Τμήμα στα πολύ καλά παγκοσμίως παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση. Σημειώνεται ότι η υπόληψη του Τμήματος αντανακλά και στους αποφοίτους του.

3) Δεν αποδεχόμαστε στον χώρο μας να λειτουργεί παράνομο στέκι αναρχικών και αντιεξουσιαστών και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την απομάκρυνσή του.

Στο τέλος της συνεδρίασης εμφανίσθηκε ομάδα φοιτητών και πραγματοποιήθηκε ευρεία συζήτηση επί των τεκταινόμενων. Εξηγήσαμε στους φοιτητές ότι αδυνατούμε να παραχωρήσουμε χώρους που προορίζουμε για εργαστηριακή χρήση σε ομάδες φοιτητών διαφόρων ιδεολογικών αποχρώσεων, γιατί αυτό δεν θα έχει τέλος. Επιπλέον, στους χώρους του υπογείου υπάρχει εξειδικευμένος εργαστηριακός εξοπλισμός και δύο κέντρα υπολογιστών, του Τμήματος και του ΚΛΕΙΔΙ, και συνεπώς η παραχώρηση γειτνιαζόντων χώρων καθίσταται αδύνατη για λόγους ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν στο Τμήμα έχουν συμβεί εκτεταμένες κλοπές.

Σεβόμενος τις ανάγκες των φοιτητών για χώρους, ως πρόεδρος του Τμήματος, θα εργαστώ μαζί με το διοικητικό συμβούλιο του φοιτητικού συλλόγου τους, ώστε να εξασφαλίσω έναν μεγαλύτερο χώρο που να ικανοποιεί τις ανάγκες ΟΛΩΝ των φοιτητών. Επίσης προτείνω να εξετασθεί από τους φοιτητές και η περίπτωση επαναλειτουργίας του κυλικείου του Τμήματος, υπό τον έλεγχο του Πανεπιστημίου και όχι ιδιώτη.

Στόχος όλων μας είναι να συμβιώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους και αλληλοσεβασμό. Τα ακραία φαινόμενα καταλήψεων όχι μόνο δεν λύνουν κανένα πρόβλημα από αυτά που απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, αλλά αντιθέτως δημιουργούν νέα.

Ως πρόεδρος του Τμήματος διατηρώ το δικαίωμα να αναστείλω τη λειτουργία του σε περίπτωση που αντιληφθώ να διαπράττονται παράνομες πράξεις κατά ζωής ή περιουσίας. Ας περιφρουρήσουμε όλοι τον χώρο μας.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Καθ. Αντώνης Πασχάλης

Η ανακοίνωση των καταληψιών όπως έχει σταλεί στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, έχει ως εξής:

ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΓΙΑΤΙ

Η σχολή κάθε χρόνο μετατρέπεται σε ένα περιβάλλον που μοιάζει όλο και πιο ξένο σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια. Οι κοινωνικοί χώροι περιορισμένοι και οι τοίχοι «σχεδόν» καθαροί από συνθήματα και αφίσες. Το τμήμα, κάτω υπό τις εντολές της διοίκησης του, ανακαινίζεται και «αναβαθμίζεται» ποιοτικά πάντα προς όφελος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων αυτών που διοικούν.

Διαβάστε ακόμη: Η κοσμητεία προχώρησε σε κλείσιμο Σχολής του ΕΚΠΑ (ΕΝΤΑΣΗ)

Όσοι χώροι χρησιμοποιούνται αυτοί τη στιγμή στο τμήμα επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες και αρκετές από αυτές στέκονται ενάντια στη κοινωνική μας θέση. Υπάρχουν γραφεία επιχειρήσεων εξωτερικών του πανεπιστημίου, παράγουν κέρδη για τις επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενοι την έρευνα που παράγουν φοιτητές/ριες του τμήματος. Υπάρχουν ερευνητικά γραφεία, υπό την επίβλεψη συγκεκριμένων καθηγητών, που και αυτά παράγουν έρευνα που καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των φοιτητών/ριών που ανήκουν στον κόσμο της εργασίας. 

Υπάρχουν εργαστήρια, που μέσα από τη δομή του τωρινού Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, καταλήγουν να εντατικοποιούν τις σπουδές και πολλές φορές να κατευθύνουν τις σπουδές στην μέγιστη δυνατή εξειδικευμένη εκπαίδευση στα πλαίσια τροφοδοσίας των επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμη: Επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών;

Αυτές είναι οι ανάγκες που καλύπτονται με την τωρινή αξιοποίηση των χώρων του τμήματος. Δηλαδή ανάγκες που δεν έχουν να κάνουν με αυτά που εμείς χρειαζόμαστε. Η προσπάθεια του τμήματος να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα εκπαίδευσης, είναι πολύ μακριά από αυτά που χρειαζόμαστε εμείς.

Το φοιτητικό κίνημα χρόνια διεκδικεί την δημιουργία χώρων κοινωνικοποίησης εντός των Πανεπιστημίων και όποτε αυτό δεν γίνεται, τότε τους δημιουργεί το ίδιο. Η ανάγκη για συλλογικοποίηση απέναντι στον ατομικό δρόμο της ήττας, όπως και η επιθυμία των ανθρώπων που καταπιέζονται καθημερινά τόσο από την ασφυκτική ζωή εντός της σχολής, όσο και από την καπιταλιστική βαρβαρότητα εντός της κοινωνίας μας οδήγησαν σαν συλλογικότητα να καταλάβουμε την αίθουσα Υ15.

Μέσα από αυτήν την κίνηση θα προσπαθήσουμε να στεγάσουμε το σύνολο των αναγκών μας και να κάνουμε μια ευθεία νύξη στο πρόεδρο του τμήματος. Όταν κάτι δεν μας «παραχωρείται», θα το καταλαμβάνουμε. Οι συλλογικότητες του τμήματος που αγωνίζονται ενάντια στο νέο ΠΠΣ, στους μισθούς χαρτζιλίκια, στην περίοδο της μαθητείας, στον κατώτατο μισθό κάτω των 25 και στη διαρκή υποτίμηση των ζωών μας, έχουν κάθε λόγο να στεγάζονται μέσα στον φυσικό χώρο δράσης τους.

- αγώνας για την κάλυψη των αναγκών μας.

- αγώνας ενάντια στις διοικήσεις των τμημάτων.

- αγώνας ενάντια στο πανεπιστήμιο που ερευνά για το κεφάλαιο.

- αγώνας ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Y.Γ: Εκπρόσωπος του σχήματος είναι μόνο οι οριζόντιες συλλογικές αποφάσεις του και η συλλογική του δράση. Θα τα πούμε στη γενική συνέλευση.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΣΧΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CLASSROM

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr