Οι «νομικάριοι» της Αθήνας διαπρέπουν

Οι «νομικάριοι» της Αθήνας διαπρέπουν

«Ηδη κάποια παιδιά έχουν προτάσεις για δουλειά ακόμη και από ξένες εταιρείες», λέει στην «Καθημερινή» η Βαρβάρα Μεταλληνού, φοιτήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών και μέλος της ομάδας που βραβεύτηκε φέτος στον ετήσιο διαγωνισμό εικονικής επενδυτικής διαιτησίας Foreign Direct Investment International Arbitration Moot 2016.

Οι συνεχείς επιτυχίες των φοιτητών της Νομικής Σχολής, τουλάχιστον δέκα κάθε χρόνο, σε διεθνείς διαγωνισμούς έρχονται μέσα από τη σκληρή δουλειά των παιδιών και ταυτόχρονα αποτελούν απόδειξη της προσπάθειας που κάνουν οι καθηγητές της σχολής να συνδράμουν τους φοιτητές να περνούν από τη νομική θεωρία στην επαγγελματική πράξη.


«Η ομάδα μας κατέκτησε την πρώτη θέση στον κόσμο για το γραπτό της υπόμνημα, λαμβάνοντας το βραβείο του καλύτερου υπομνήματος καθ’ ου η προσφυγή κράτους, καθώς και το βραβείο για τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία για τη γραπτή και προφορική της απόδοση μεταξύ των ομάδων που μετείχαν στους αγώνες της προκριματικής φάσης του Παγκόσμιου Γύρου. Τα παιδιά συντάσσουν δικόγραφο στα αγγλικά. Η επιτυχία τους απαιτεί επαγγελματισμό που πληροί τα στάνταρντ και τις απαιτήσεις των διεθνών εταιρειών», παρατηρεί στην «Κ» ο λέκτωρ Αναστάσιος Γουργουρίνης, υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση του οποίου προετοιμάστηκε η ομάδα.

Είσαι Φοιτητής της Νομικής Αθηνών; Μείνε Ενημερωμένος. Δες ΕΔΩ

Συγκεκριμένα, η Νομική Σχολή Αθηνών πήρε μέρος φέτος για τέταρτη φορά στον διαγωνισμό FDI Moot, και η ομάδα της αποτελείτο από τους φοιτητές Βαΐα Κατσαρού, Γεώργιο Κουβαρά, Αθηνά Κώτσια, Λαμπρινή Μαυροματίδη, Βαρβάρα Μεταλληνού και Χαρά Τζιμή. Προπονητές της ομάδας ήταν οι φοιτητές Ελευθέριος Δαφέρμος και Μαρία-Ελένη Χρυσανθακοπούλου, μέλη της ομάδας που είχε εκπροσωπήσει τη Νομική Αθηνών στον περυσινό διαγωνισμό, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στον κόσμο.

Το φετινό θέμα-υπόθεση του διαγωνισμού αφορούσε επενδυτή σε ένα κράτος (κράτος υποδοχής επένδυσης), ο οποίος έχει εταιρεία εμπορίας όπλων και έχει εμπορικές συναλλαγές με κράτος που προσάρτησε βιαίως στα εδάφη του περιοχή γείτονος χώρας. Το κράτος υποδοχής, μαζί με άλλα κράτη της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια, επέβαλε οικονομικές κυρώσεις κατά των φυσικών και νομικών προσώπων της επικράτειάς του, που είχαν οικονομικές συναλλαγές με το κράτος που τέλεσε την προσάρτηση, κατά συνέπεια και στον συγκεκριμένο επενδυτή. Λόγω του «παγώματος» της περιουσίας του από τις κυρώσεις αυτές (ισχυρισμός έμμεσης απαλλοτρίωσης επένδυσης), ο επενδυτής προσφεύγει σε διεθνή διαιτησία ζητώντας αποζημίωση για τη ζημία του, ενώ το κράτος υποδοχής της επένδυσης προβάλλει σειρά ενστάσεων για να αποφύγει ή έστω να μειώσει την αποζημίωση.

Στον φετινό διαγωνισμό μετείχαν 106 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, όπως, μεταξύ άλλων, το Harvard University, το King’s College London, το Hong Kong University, το University of Buenos Aires, το University of Ottawa, το St. Petersburg State University, το University of Miami. (Τη συμμετοχή της ελληνικής ομάδας στήριξαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, η δικηγορική εταιρεία Ι. Βασαρδάνης & Συνεργάτες, η ΔΕΠΑ Α.Ε., το Ιδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, ο όμιλος Libra και η Κοσμητεία της Νομικής.) Στον τελικό γύρο μετείχαν ως κριτές εγνωσμένης φήμης ακαδημαϊκοί και στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών. Κάθε ομάδα φοιτητών έπρεπε να υποστηρίξει γραπτώς (memorials) και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος ξένου επενδυτή, όσο και του καθ’ ου η προσφυγή κράτους υποδοχής της επένδυσης, σε μια μη πραγματική υπόθεση, ενώπιον ενός πάνελ ειδικών της διεθνούς διαιτησίας.

«Η προετοιμασία μας ξεκίνησε από την άνοιξη. Το πρόγραμμά μας άρχιζε από τις 9 το πρωί στη Βιβλιοθήκη της σχολής και τελειώναμε αργά το βράδυ. Η δουλειά συνεχιζόταν και στο σπίτι, πολλές φορές μέσω skype. Κάναμε ελάχιστες διακοπές το καλοκαίρι, ενώ μας βοήθησαν στις πρόβες ακόμη και δικηγόροι από γραφεία στο Λονδίνο και το Παρίσι», λέει η κ. Μεταλληνού, δίνοντας το μέτρο της δουλειάς και κατ’ επέκτασιν της χαράς που προσφέρει μια επιτυχία χτισμένη σε στέρεες βάσεις.

Περισσότερα νέα που αφορούν την Νομική Σχολή Αθηνών μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr