«Σε αδυναμία λειτουργίας οδηγούνται ΕΚΠΑ και ΕΜΠ»

«Σε αδυναμία λειτουργίας οδηγούνται ΕΚΠΑ και ΕΜΠ»

Τη συνεχή επιδείνωση της δεινής οικονομικής κατάστασης που βρίσκονται δύο από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Χώρας και την ανάγκη να βρει το Υπουργείο Παιδείας λύσεις για την οικονομική επιβίωση αυτών, καθώς και των άλλων Πανεπιστημίων μας, επισημαίνει ο Συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων ΝΔ, Βουλευτής Επικρατείας, Καθηγητής  Θεόδωρος Φορτσάκης σε Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Παιδείας στη Βουλή.

Ο υπογράφων Βουλευτής αναφέρει ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οδηγούνται πλέον σε αδυναμία λειτουργίας, λόγω υπερβολικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και ρωτά τον Υπουργό Παιδείας:


Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση και η συνακόλουθη αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημίων μας και μάλιστα των δύο από τα μεγαλύτερα, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσοβείου Πολυτεχνείου;

Ερώτηση προς τον

Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

κύριο Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: Δεινή η οικονομική κατάσταση των Πανεπιστημίων μας

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2016

Έντονη ανησυχία προκαλεί η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δυο μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Χώρας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες λειτουργικές δυσκολίες, καθώς η κρατική χρηματοδότηση του Ιδρύματος καλύπτει μόλις το 20% των αναγκών του. Παρομοίως, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, εξαιτίας των συνεχών μειώσεων του τακτικού προϋπολογισμού του.

Τόσο η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, όσο και η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου απεύθυναν έκκληση προς την Πολιτεία να εξασφαλίσει άμεσα τα αναγκαία κονδύλια και να αυξήσει τον προϋπολογισμό τους για το 2017, για να μπορέσουν να καλύψουν τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας τους.

Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει επιτέλους να βρει λύσεις που θα εξασφαλίσουν την οικονομική επιβίωση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα:

* Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο για να συνδράμει τα Πανεπιστήμιά μας στην αντιμετώπιση των τόσο εξαιρετικά σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και που θα τα οδηγήσουν σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης

Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr