Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ για την διαθεσιμότητα 30/06

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ για την διαθεσιμότητα 30/06

Πέρσι το καλοκαίρι…

όταν η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να συμπεριλάβει τα Πανεπιστήμια στο πρώτο κύμα διαθεσιμοτήτων-απολύσεων, το Υπουργείο Παιδείας έστειλε τη -διαβόητη πλέον- εγκύκλιο Κυριαζή. Τα Ιδρύματα κλήθηκαν τότε να δώσουν ποσοτικά στοιχεία για το προσωπικό, τους φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ, τις δραστηριότητές τους, για να προσδιοριστούν («αντικειμενικά») μέσω δεικτών και αλγορίθμων οι ανάγκες τους σε προσωπικό.


Ο στόχος ήταν προφανής. Οι διαθεσιμότητες-απολύσεις έρχονταν και έπρεπε να εμφανιστούν σαν αποτέλεσμα μιας «αντικειμενικής» αξιολόγησης.

Τι έγινε τότε; Διοικήσεις, με τη συμβολή συνδικαλιστικών ηγεσιών, έσπευσαν να αποστείλουν στοιχεία στο Υπουργείο, με τα οποία θα αποδείκνυαν –υποτίθεται- ότι όχι μόνο δεν πλεόναζε προσωπικό, αλλά χρειαζόταν κι άλλο. Το ΕΚΠΑ δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Μερικές μέρες μετά, στη βάση των ίδιων στοιχείων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 1.379 εργαζόμενοι σε 8 ΑΕΙ «πλεόναζαν». Στο ΕΚΠΑ οι «πλεονάζοντες» θεωρήθηκε ότι ήταν 498.

 

Ένα χρόνο μετά…

φαίνεται ότι τίποτα δεν έμαθαν ορισμένοι για τους στόχους των αξιολογήσεων. Όταν ο νέος Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε σαν προσωπική του νίκη την απόφαση της κυβέρνησης να αξιολογήσει για μια ακόμα φορά τα ΑΕΙ και, εάν προκύψει ότι χρειάζονται παραπάνω προσωπικό να προκηρύξει επιπλέον θέσεις, κάποιοι έσπευσαν να θριαμβολογήσουν και να συνεργαστούν με την κυβέρνηση σε μια διαδικασία πανομοιότυπη με την περσινή που οδήγησε πολλούς από μας στη διαθεσιμότητα και προσεχώς στην απόλυση. «Θα δώσουμε τα δικά μας στοιχεία», «θα μιλήσουμε με τους αξιολογητές», «θα τους αποδείξουμε ότι έχουμε ανάγκες σε προσωπικό», «θα μας ακούσουν γιατί θα είναι αντικειμενικοί», και άλλες παρόμοιες θέσεις ακούγονται τελευταία, λες και δε μάθαμε τίποτα από την πρώτη φορά και πρέπει να το επαναλάβουμε για να το εμπεδώσουμε.

 

Αξιολόγηση σχεδίων οργανισμών, όχι οργανογραμμάτων

Αρκεί να δει κανείς το κείμενο της προκήρυξης για την ανάθεση του έργου της αξιολόγησης για να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά(http://www.esos.gr/uploads/kcfinder/file/MIS_483526_Apofasi_Entaxis.pdf). Στελέχη της κυβέρνησης αναφέρονταν σε «αξιολόγηση οργανογραμμάτων». Η προκήρυξη όμως αφορά «αξιολόγηση σχεδίων οργανισμών» των 36 ΑΕΙ-ΤΕΙ. Τα σχέδια που έχουν καταθέσει τα Ιδρύματα, ούτως ή άλλως, έπρεπε να ελεγχθούν για να εγκριθούν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Να ελεγχθούν ως προς το εάν είναι σύμφωνα με τους νόμους 4009/4076 και το μνημονιακό πλάνο συρρίκνωσης του δημοσίου. Δε θα έπρεπε να διερωτηθεί κανείς, πριν πάρει θέση υπέρ της αξιολόγησης των 36 ΑΕΙ-ΤΕΙ, μήπως πίσω από τη διαδικασία δεν κρύβεται καμιά καλή πρόθεση για το προσωπικό, αλλά μια επιχείρηση κατά το δυνατόν μεγαλύτερης μείωσης δομών που, εκ των πραγμάτων, οδηγεί σε κατάργηση θέσεων;

 

Αξιολόγηση δημοσίου με κριτήρια ιδιωτικού τομέα

Η ίδια η λογική της ανάθεσης σε ιδιωτική εταιρεία της αξιολόγησης φορέων του δημοσίου είναι εξαιρετικά προβληματική και ενδεικτική της αντίληψης που η εξουσία θέλει να επιβάλει στο δημόσιο τομέα. Με ποια κριτήρια θα αξιολογηθούν τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, που επί της αρχής έχουν στόχο την προσφορά υπηρεσιών κι όχι το κέρδος, από αξιολογητές που το μόνο που ξέρουν είναι να μετράνε κέρδη και ζημίες; Τι θα σημάνει η διαδικασία αυτή για εκείνες τις δραστηριότητές τους που δεν είναι και δεν μπορούν να είναι κερδοφόρες; Κατάργησή τους; Επιβολή διδάκτρων και βιβλίων εσόδων-εξόδων;

 

Κατά παραγγελία «αντικειμενική» αξιολόγηση

Ας δούμε τα πράγματα ως έχουν: Απ’ τη μια είναι η κυβέρνηση που θέλει να απολύσει προσωπικό. Κι απ’ την άλλη είμαστε εμείς που θέλουμε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μας. Ποιος από μας ορθολογικά σκεπτόμενος θα δεχόταν να «επιλυθεί η διαφορά» μέσω μιας αξιολόγησης που παραγγέλνουν και πληρώνουν (με το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 142.065€) εκείνοι που θέλουν να μας απολύσουν; Όταν πληρώνει κανείς παίρνει αυτό που θέλει. Ως γνωστόν, η μόνη «αντικειμενική» αλήθεια είναι ότι ο πελάτης έχει πάντα δίκιο.

 

Αξιολόγησαν τα ΑΕΙ-ΤΕΙ μία φορά και έβγαλαν ότι έχουν «πλεονάζον προσωπικό».

Δε συμπράττουμε στο να τα αξιολογήσουν ξανά.

 

Για το Δ.Σ.

   Ο Πρόεδρος                                          Η Γ. Γραμματέας

Ζαχαρίας Τριγάζης                                     Μαρλέν Λογοθέτη

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr