Κατασκευή, κρουστών μουσικών οργάνων, φοιτητές ΕΚΠΑ Κατασκευή κρουστών μουσικών οργάνων από φοιτητές του ΕΚΠΑ

Κατασκευή κρουστών μουσικών οργάνων από φοιτητές του ΕΚΠΑ

Εδώ και χρόνια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Πανεπιστημίου Αθηνών γίνεται μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αξιόλογη δουλειά που αφορά τη μουσική αγωγή. Στο πλαίσιο του μαθήματος «Κατασκευή μουσικών οργάνων και μουσικά ιδιώματα Ι», με υπεύθυνο διδάσκοντα τον Νικόλα Τσαφταρίδη, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος διερευνούν διάφορα μουσικά ιδιώματα μέσω της κατασκευής του αντίστοιχου μουσικού οργάνου. Το μάθημα πραγματώνεται σεμιναριακά (γνωριμία με το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα) και εργαστηριακά (κατασκευή του αντίστοιχου μουσικού οργάνου).

Το πανεπιστήμιο ανοίγεται στην κοινωνία


Μέρος της αξιολόγησης όσων παρακολούθησαν το συγκεκριμένο μάθημα είναι και η έκθεση που οργανώνεται αρχή της επόμενης εβδομάδας στο Κτήριο του Συλλόγου Αρχαιολόγων. Οι ίδιοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες κατασκεύασαν 30 τηγανόσχημα μεμβρανόφωνα μουσικά όργανα (bendir, frame drums). Η κατασκευή τους έγινε με φυσικά υλικά (φουρνιστή οξιά, ζωικό δέρμα, κόλλες και βερνίκια υδατοδιαλυτά) και η μέθοδος διδασκαλίας ακολούθησε μορφή μαθητείας σε ένα τυπικό περιβάλλον εκπαίδευσης, όπως αυτό του πανεπιστημίου. Η ομάδα αυτή αποτέλεσε μια κοινότητα πρακτικής η οποία σε μεγάλο βαθμό αυτοοργανώθηκε και πήρε πρωτοβουλίες για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη διαδικασία μάθησης και παραγωγής του τελικού προϊόντος.

Ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση της έκθεσης, πέραν της αξιολόγησης, έχει και ως σκοπό τα παιδιά να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό και να συζητήσουν με τους/τις επισκέπτες, συμβάλλοντας έτσι στο άνοιγμα του πανεπιστημίου στην κοινωνία.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Μαρτίου και Τετάρτη 2 Μαρτίου στο Κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο). Ώρες λειτουργίας: 10 π.μ έως 9 μ.μ. [Συνδιοργανωτής η Ομάδα Παραδοσιακού Χορού ΣΕΑ].

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr