Απίστευτο φαγοπότι στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Απίστευτο «φαγοπότι» στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Απίστευτο ''φαγοπότι'' στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στο «μικροσκόπιο» του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή βρίσκονται καταγγελίες για «φαγοπότι» στο πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) από το 2009 έως και σήμερα.

Οι καταγγελίες αφορούν:


πρόσθετες αμοιβές υπαλλήλων του ΕΚΠΑ από τα κονδύλια του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ). Υπό εξέταση φαίνεται να βρίσκονται οι πρόσθετες αμοιβές συγκεκριμένων υπαλλήλων από το 2009 και μετά, με βασικό ερώτημα πώς και με απόφαση ποιου συλλογικού οργάνου αυτές χορηγήθηκαν.

το προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια της τρίμηνης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων το φθινόπωρο του 2013. Στην αναφορά που έχει, ήδη, στα χέρια του ο κ. Ρακιντζής υπονοείται ότι, υπάλληλοι του ΕΚΠΑ εργάζονταν κατά τη διάρκεια της απεργίας ως προσωπικό ασφαλείας που οριζόταν πέραν των συλλογικών διαδικασιών των γενικών συνελεύσεων του συλλόγου, με αποτέλεσμα να πληρώνονται. Επίσης, αμφισβητείται η ισχύς των βεβαιώσεων που αυτοί προσκόμισαν.

«Στην δύσκολη συγκυρία που διανύει το δημόσιο πανεπιστήμιο με τη συνεχή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, αδυνατώντας να επιτελέσει ακόμη και τις βασικές του λειτουργίες, είναι τουλάχιστον προκλητικό να προκύπτουν πρόσθετες αποδοχές, το ύψος των οποίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, ανέρχεται σε κάποιες περιπτώσεις στο μισό ετήσιο εισόδημα ενός μέσου υπαλλήλου του ΕΚΠΑ, σε συγκεκριμένο κύκλο υπαλλήλων, ενώ η πλειονότητα του διοικητικού προσωπικού συστηματικά απασχολείται υπερωριακά, προκειμένου να καλύψει τα κενά λόγω της διαθεσιμότητας 400 συναδέλφων, χωρίς πρόσθετες απολαβές» αναφέρει ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ σε επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τον πρύτανη του ιδρύματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον σύλλογο, στη Διαύγεια έχουν αναρτηθεί Εντολές Πληρωμών Αμοιβών πρόσθετων αποδοχών σε συγκεκριμένους υπαλλήλους, ακόμη και μέσα στο 2015.

Υπερωρίες 1.000-1.400 ευρώ

Σε απαντητικό έγγραφο του προέδρου του Συμβουλίου του πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Δημήτρη Μπερτσιμά, προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις αμοιβές που δόθηκαν σε διοικητικούς υπαλλήλους για υπερωριακή απασχόληση από τα αποθεματικά του ΕΛΚΕ. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

Το 2013, από 1/1/2013 έως 9/9/2013, διατέθηκε το ποσό των 276.946 ευρώ, διαμοιρασμένο σε 81 υπαλλήλους του ΕΛΚΕ.

Το 2014, διατέθηκε το ποσό των 240.386 ευρώ διαμοιρασμένο σε 56 υπαλλήλους του ΕΛΚΕ.

Το ύψος των αποδοχών για υπερωριακή απασχόληση είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, 1.000-1.400 ευρώ μηνιαίως.

Παρατηρείται η συστηματική και αδιάλειπτη μηνιαία υπερωριακή αμοιβή των 74 εκ των 81 υπαλλήλων του ΕΛΚΕ, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Θεωρούμε επιβεβλημένο να κοινοποιηθεί η υπηρεσιακή αλληλογραφία που αφορά στις συγκεκριμένες, υπό διερεύνηση από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, υποθέσεις και να τοποθετηθεί η Διοίκηση του Ιδρύματος δημοσίως μέσω του ανώτατου συλλογικού διοικητικού οργάνου του πανεπιστημίου για τα ζητήματα αυτά», τονίζει ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού ΕΚΠΑ.

Και προσθέτει: «Ο Σύλλογός μας οφείλει να προστατεύσει το σύνολο των εργαζομένων του Ιδρύματος τόσο από συκοφαντικές αναφορές, όσο και από διοικητικές πράξεις που οδηγούν στην άνιση μεταχείρισή του».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr