ΕΚΠΑ: Φοιτητές ζητούν την παραίτηση καθηγήτριας / Η Σχολή κάνει λόγο για στοχοποίηση

ΕΚΠΑ: Φοιτητές ζητούν την παραίτηση καθηγήτριας / Η Σχολή κάνει λόγο για στοχοποίηση

Φοιτητικές Ειδήσεις: Ένα νέο πανό αναρτήθηκε σήμερα (23.3) στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ κατά της προέδρου του τμήματος Φιλοσοφίας, Βάνας Νικολαΐδου - Κυριανίδου. Σε αυτό, φοιτητικοί σύλλογοι επιμένουν να ζητούν την παραίτηση της καθηγήτριας, υποστηρίζοντας ότι με κοινοποίηση που έκανε στο Facebook «προχώρησε σε χυδαιολογίες που εξισώνουν το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα με τα "φασιστικά κιτάπια της Χρυσής Αυγής"».

Η Βάνα Νικολαΐδου–Κυριανίδου, πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, στοχοποιήθηκε από αριστερούς φοιτητές εξαιτίας μίας ανάρτησης που έκανε στο facebook για το δυστύχημα στα Τέμπη. Όπως ανέφερε στην ανάρτηση που έκανε η καθηγήτρια, οι κινητοποιήσεις για το δυστύχημα στα Τέμπη δεν μπορεί να έχουν τοξικότητα ή βία, καθώς αυτά δεν συνάδουν με καμιά διαμαρτυρία, πόσο μάλλον με ένα συλλαλητήριο για μια εθνική τραγωδία.


ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Αθηνών για την κατάσταση στη Σχολή

Μετά την ανάρτησή της, φοιτητές πήγαν στο γραφείο της Βάνας Νικολαΐδου «προκειμένου να τοποθετηθεί για την αισχρή ανάρτησή της σε σχέση με την κρατική δολοφονία των Τεμπών»! Η παράταξη Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής (ΣΑΦ-ΕΑΑΚ) που τοποθετείται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Συγκεκριμένα, έβγαλε το συμπέρασμα ότι χαρακτήριζε… φασίστες τους φοιτητές που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, και την κατηγόρησαν ότι είναι εχθρός της κοινωνίας. Μάλιστα, η παράταξη επικρίνει την καθηγήτρια ότι «στοχοποιεί αρχικά τις ίδιες τις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, τους συλλογικούς φορείς αλλά και τις ίδιες τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων».

Μάλιστα στην είσοδο του κτηρίου της Φιλοσοφικής στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου αναρτήθηκε και πανό που ζητά την παραίτηση της καθηγήτριας από τη θέση του προέδρου του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε νέα συνέλευση φοιτητών.

Η κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής έβαλε τα πράγματα στη θέση τους και σε απόφασή της εξέφρασε «την έντονη αντίθεσή της στη στοχοποίηση της συναδέλφου. Υποστηρίζουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων των μελών της σχολής να εκφράζουν ανεμπόδιστα τις απόψεις τους», ανέφερε. 

Από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό της ακαδημαϊκού βρίσκονται πανεπιστημιακοί. Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, με ανάρτησή του στο Facebook, αφού υπογραμμίζει τον ρόλο της κ. Νικολαΐδου στην αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του ΕΚΠΑ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει ότι «οι φασίζουσες δυνάμεις του πανεπιστημίου προπηλακίζουν την καθηγήτρια» και συνεχίζει «η ελεύθερη έκφραση έχει πεθάνει στο ελληνικό πανεπιστήμιο προ πολλού. Τα τάγματα εφόδου τις αριστεράς την ελέγχουν πλήρως. Φοβισμένοι η αδιάφοροι καθηγητές και φοιτητές έχουν παραδώσει το πανεπιστήμιο σε φασίζουσες μειοψηφίες. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αυτές θα είχαν εξοστρακιστεί από το πανεπιστήμιο αλλά στη χώρα του αριστερού αναχρονισμού κυριαρχούν. Αν η πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας αντιστέκονταν, ξεσηκώνονταν κατά του φασισμού στα πανεπιστήμια τα θρασύδειλα αυτά φασιστάκια θα ήταν ανίσχυρα. Το πανεπιστήμιο δεν θα είχε την ανάγκη αστυνόμευσης ούτε την παρέμβαση του όποιου κυβερνήτη και θα δικαίωνε το αυτοδιοίκητο του. Αλλά, μούγκα στη στρούγκα...»

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δημήτρης Σωτηρόπουλος θυμίζει στη δική του ανάρτηση υπέρ της καθηγήτριας Πολιτικής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ ότι «ήταν εκείνη που όταν έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει τις υπογραφές μας και να κινήσει τη διαδικασία για να αφαιρεθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του ΕΚΠΑ από τον Πούτιν. Οπότε νομίζω γενικώς μπορείτε να καταλάβετε και το μένος που συγκεντρώνει στο πρόσωπό της από τους λογής λογής οπαδούς της ανελευθερίας σε αυτή την χώρα» ο κ. Σωτηρόπουλος παραθέτει, δε, ολόκληρο εκείνο το «θαρραλέο άρθρο» όπως σημειώνει. 

Αλλά και ο καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νικόλας Σεβαστάκης, υπογραμμίζει ότι «η επίθεση δεν στρέφεται κατά ενός προσώπου, αλλά κατά της πνευματικής και πολιτικής ελευθερίας στο πανεπιστήμιο». 

«Η Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου υπηρετεί εδώ και χρόνια την πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκτός όμως από τη στενά ακαδημαϊκή της εργασία είναι ένας άνθρωπος της δημόσιας στάσης, της κριτικής γνώμης, της παρέμβασης σε μεγάλα ζητήματα της σύγχρονης ζωής. Πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αφαίρεση του τίτλου του διδάκτορα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κινητοποιήθηκε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συνδέθηκε με έναν λόγο αντιολοκληρωτικό και κοντά στις πηγές της αγαπημένης της Χάνα Άρεντ (στην οποία αφιέρωσε ένα θαυμάσιο βιβλίο). Κάποιες θέσεις της ενόχλησαν τον χώρο της ακροαριστεράς στο Πανεπιστήμιο. Θα μπορούσαν να ασκήσουν ιδεολογική και πολιτική κριτική- άλλωστε και η ίδια εκπροσωπεί μια παράδοση σκέψης που συγκροτείται από την ανάγκη της κριτικής και του αναστοχασμού των παραδόσεων. Φαίνεται όμως πως πρυτανεύει η λογική των προγραφών και ένα cancel αλά Ελληνικά. Η επίθεση δεν στρέφεται κατά ενός προσώπου αλλά κατά της πνευματικής και πολιτικής ελευθερίας στο πανεπιστήμιο. Η αλληλεγγύη στην Βάνα Νικολαϊδου-Κυριανίδου είναι καθήκον κάθε δημοκράτη, κάθε ανθρώπου που διακρίνει την κριτική από την απαίτηση ομοφωνίας, τη δημοκρατία από τον χοντροκομμένον δογματισμό, την ευτολμία της σκέψης από την φοβισμένη προσαρμογή στην αυτολογοκρισία. Η αυτολογοκρισία είναι ταπεινωτική», καταλήγει ο Νικόλας Σεβαστάκης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΦΛΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

"Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στη στοχοποίηση της συναδέλφου καθηγήτριας Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου, Προέδρου του Τμήματος Φιλοσοφίας, στο κείμενο πρόσφατης Απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής «Κ. Βάρναλης».

Υποστηρίζουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων των μελών της Φιλοσοφικής Σχολής να εκφράζουν ανεμπόδιστα τις απόψεις τους".

Τι υποστηρίζει η φοιτητική παράταξη που ζητά την παραίτηση της Βάνας Νικολαΐδου

Την Τετάρτη (22.3) η Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής - ΕΑΑΚ απηύθυνε ψήφισμα προς το ΔΣ του Συλλόγου για την καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου - Κυριανίδου, υποστηρίζοντας ότι «μπροστά στις αποφάσεις του συλλόγου η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου προχώρησε σε χυδαιολογίες που εξισώνουν το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα με τα "φασιστικά κιτάπια της Χρυσής Αυγής", στοχοποιώντας ευθέως την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Πρόκειται για καθηγήτρια που πολλές φορές έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, έχει δηλώσει τη συμφωνία της με την καταπάτηση του ασύλου και την αστυνομία στα πανεπιστήμια, έχει εκφράσει πολλές φορές την πεποίθηση ότι τα πτυχία μας δεν χρειάζεται να παρέχουν επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ στήριξε ανοιχτά τον πρύτανη του ΑΠΘ Παπαϊωάννου που χτίζει πολιτική καριέρα ως εγκάθετος της ΝΔ για την είσοδο των ΜΑΤ-ΟΠΠΙ στο ίδρυμα».

Σε άλλο σημείο το ψήφισμα αναφέρει: «Αποκορύφωμα του αυταρχισμού της Νικολαΐδου- Κυριανίδου αποτελεί η στοχοποίηση του σχήματος ΣΑΦ ΕΑΑΚ και η εξίσωση των κινητοποιήσεων του συλλόγου με «τάγματα εφόδου» όπως έγραψε η ίδια στην κυβερνητική φυλλάδα «Καθημερινή» αλλά και όπως δημόσια εξέφρασε σε τοποθέτηση της κατά τη διάρκεια κινητοποίησης και ανακοίνωσης στο μάθημα της στις 22/3. Μάλιστα, δεν διστάζει να απειλεί με μηνύσεις μέλη του φοιτητικού συλλόγου.

Η ίδια που μιλά για δημοκρατία και ελευθερία λόγου, στοχοποιεί και απειλεί με μηνύσεις όποιον διαφωνεί με τη δική της τοποθέτηση! Η λασπολογία σε βάρος του αγωνιστικών δυνάμεων και του Φοιτητικού μας Συλλόγου, οι αναπαραγωγή ψεμάτων και οι απειλές της για τη "συμμόρφωση" των φοιτητών που κινητοποιούνται δεν πρόκειται να γίνουν ανεχτές! Η κα Νικολαΐδου-Κυριανίδου με τη στάση της δείχνει πως τάσσεται απόλυτα με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για τη διάλυση του Φοιτητικού Συνδικαλισμού και των συλλόγων, τις σκευωρίες που στήνει η κυβέρνηση και τις διώξεις φοιτητών, την πανεπιστημιακή αστυνομία! Όλα αυτά βρήκαν και βρίσκουν ανάχωμα τους αγώνες των φοιτητών και σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας! Ο Φοιτητικός μας Σύλλογος κάνει ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να ανεχτεί την επίθεση και τη στοχοποίηση των ΦΣ και των αγωνιστών του φοιτητικού κινήματος από την κυβέρνηση και τους εγκάθετους της». 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr