Νέες Ορκωμοσίες μελών ΔΕΠ στο ΕΚΠΑ / Ποιοι εξελίσσονται (ΟΝΟΜΑΤΑ)

Νέες Ορκωμοσίες μελών ΔΕΠ στο ΕΚΠΑ / Ποιοι εξελίσσονται (ΟΝΟΜΑΤΑ)

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ:  

– Γεώργιος Βασίλαρος, εξέλιξη σε Καθηγητή πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Φιλοσοφίας


– Αθανάσιος Ράπτης, εξέλιξη σε Καθηγητή πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή
[Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]

Ο Αθανάσιος Ράπτης γεννήθηκε στα Καλύβια Αττικής στις 22-9-1956 όπου και φοίτησε τα 4 πρώτα χρόνια του Δημοτικού Σχολείου. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα και αποφοίτησε από το 10ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών. Μετά από κατατακτήριες εξετάσεις φοίτησε για δύο έτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε το πτυχίο Ιατρικής τον Οκτώβριο του 1981 από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Από το Νοέμβριο του 1981 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1982 εργάσθηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Διαβητολογικό Κέντρο της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο ΄΄Αλεξάνδρα΄΄. Από το Νοέμβριο του 1982 μέχρι σήμερα εργάζεται στην Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική – Ομώνυμο Εργαστήριο και Διαβητολογικό Κέντρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αρχικά στο ΠΓΝ ΄΄Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ΄΄ και από το 2003 στο Π.Γ.Ν. ΄΄ΑΤΤΙΚΟΝ΄΄. Αρχικά, ως Επιστημονικός συνεργάτης για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής με θέμα την ινσουλινοθεραπεία στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, με υποτροφία του ΄΄ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ΄΄ και στην συνέχεια ως Ειδικευόμενος στην Παθολογία, Επιμελητής Β΄ ΕΣΥ, Λέκτορας, Επίκουρος Καθηγητής και Αναπληρωτής Καθηγητής, με μεσοδιάστημα απουσίας την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, την υπηρεσία υπαίθρου και την διετή μετεκπαίδευσή του στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολικών Παθήσεων του Πανεπιστημίου Λονδίνου (United Medical and Dental Schools of Guy’s and St. Thomas’s Hospitals) στο Νοσοκομείο Guy’s με υποτροφία της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Τον Ιούλιο του 2022 εξελέγη Καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδη Διαβήτη της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Εκτός του διδακτικού και του κλινικού του έργου η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται στον σακχαρώδη διαβήτη και τα μεταβολικά νοσήματα όπως εκφράζεται μέσω των δημοσιεύσεων του σε Ελληνικά και Διεθνή περιοδικά, την συγγραφή κεφαλαίων σε Ελληνικά βιβλία, από την συμμετοχή του σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια με ομιλίες και παρουσιάσεις εργασιών αλλά και ως κριτής σε διεθνή περιοδικά.

– Γεώργιος Κυμιωνής, εξέλιξη σε Καθηγητή πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή

Ο κ Γεώργιος Κυμιωνής υπηρετεί στην Α΄ Πανεπιστημιακή οφθαλμολογική κλινικής της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ. Έχει κάνει εξαιρετική μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ στην πιο φημισμένη και σημαντική κλινική οφθαλμολογίας στις ΗΠΑ, το Bascom Palmer Eye Institute, Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, ΗΠΑ. Για την όλη παρουσία του εκεί μετά την ολοκλήρωση της μετεκπαίδευσης του, τιμήθηκε με τον τίτλο του Voluntary Assistant Professor του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι. Έχει εξαιρετική κλινική παρουσία στο πρόσθιο ημιμόριο με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία. Έχει περιγράψει και δημοσιεύσει πολλές νέες χειρουργικές τεχνικές στις επεμβάσεις του κερατοειδούς και τις μεταμοσχεύσεις σε εθνικό (έχει κάνει την πρώτη μεταμόσχευση ενδοθηλίου κερατοειδούς DMEK στην Ελλάδα-2012) αλλά και σε διεθνές (πρώτη αμφοτερόπλευρη παιδιατρική μεταμόσχευση ενδοθηλίου κερατοειδούς-2013 και τον συνδυασμό της φωτοθεραπευτικής εκτομής με την διασύνδεση κερατοειδούς στον κερατόκωνο-cretan protocol) επίπεδο τα οποία του έχουν προσφέρει παγκόσμια αναγνώριση. Έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε 64 διεθνή και 42 Ελληνικά μετεκπαιδευτικά μαθήματα καθώς και σε τέσσερα μετεκπαιδευτικά προγράμματα. Είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Εταιρείας Κερατοειδούς (EU cornea) από το 2021 έως σήμερα (ο πρώτος Έλληνας οφθαλμίατρος). Επίσης από το 2017 έως το 2020 ήταν υπεύθυνος ως εκλεγμένος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, του τμήματος του προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού και της τράπεζας οφθαλμών στο Jules Gonin Eye Hospital. Από το 2021 είναι επιστημονικός υπεύθυνος της μεταμοσχευτικής μονάδας του ΓΝΓ Γεννηματάς. Για το έργο του έχει συνολικά 38 βραβεύσεις και ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Το συντακτικό-συγγραφικό-ερευνητικό έργο είναι πρωτοποριακό σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά, όπως φαίνεται από τους βιβλιομετρικούς δείκτες. Έχει 327 διεθνείς δημοσιεύσεις, 11960 βιβλιογραφικές αναφορές από το Google Scholar  και 6924 βιβλιογραφικές αναφορές από PUBMED-ISI-SCOPUS. Ο h-index του είναι 61 στο Google Scholar, και 45 στο ISI-SCOPUS ενώ είναι αναπληρωτής εκδότης (associate editor) του επίσημου περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας για την διαθλαστική χειρουργική (Journal of Refractive Surgery).

– Αθανάσιος Καδίτης, εξέλιξη σε Καθηγητή πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή
[Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]

Ο Αθανάσιος Καδίτης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στην Παιδιατρική στη Mayo Clinic, Rochester, Minnesota (USA) και την εξειδίκευσή του στην Παιδιατρική Πνευμονολογία στο Children’s Hospital of Pittsburgh, Pittsburgh, Pennsylvania (USA). Είναι πιστοποιημένος από το American Board of Pediatrics (General Pediatrics and Pediatric Pulmonology).
Υπηρετεί από το 2010 στην Α’ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία») αρχικά ως Λέκτορας και στη συνέχεια ως Επίκουρος Καθηγητής και Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Πνευμονολογίας. Επιπλέον των διδακτικών του καθηκόντων είναι υπεύθυνος της Μονάδας Παιδιατρικής Πνευμονολογίας και Κυστικής Ίνωσης της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής.
Τα κλινικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη φροντίδα παιδιών με χρόνιες πνευμονοπάθειες και διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο. Είναι πρώτος, τελευταίος ή σε άλλη θέση συγγραφέας 124 PubMed-listed δημοσιεύσεων (H-index 32, 3250 citations), ενώ συμβάλλει ως Associate Editor στα επιστημονικά περιοδικά “Pediatric Pulmonology” και “SLEEP” και ως Editorial Board Member στα “Sleep Medicine” και “Children”.

– Νικόλαος Γούτας, εξέλιξη σε Καθηγητή πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή

Μετά την αποφοίτηση από την Ιατρική Σχολή της Κατάνης στην Ιταλία, απέκτησα την ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1994, όντως παράλληλα και υπότροφος του ΙΚΥ. Το 1999 έλαβα το τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ολοκληρώνοντας τη διδακτορική μου διατριβή με θέμα «Ιστοπαθολογικές αλλοιώσεις του Συνδρόμου Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας: Μελέτη σε νεκροτομικό υλικό». Έκτοτε, δίδαξα στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας των ΤΕΙ Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Νοσηλευτικής, στην Οδοντιατρική Σχολή και στην Ιατρική Σχολή, σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Το 2004 έλαβα και την ειδικότητα της Ιατροδικαστικής, ενώ έχω συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια στο πλαίσιο της δια βίου εκπαίδευσης. Έχω επιβλέψει 3 διδακτορικές διατριβές, ενώ συμμετείχα στην τριμελή και στην επταμελή επιτροπή 11 και 10 διδακτορικών διατριβών αντίστοιχα. Κλινικο/εργαστηριακά, έχω εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Ιστολογίας-Εμβρυολογίας του ΕΚΠΑ (1994-1997), ως επιστημονικός υπεύθυνος του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου (1997-2014), καθώς και ως επιστημονικός συνεργάτης του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (1995 έως σήμερα). Επιπλέον, ως μέλος ΔΕΠ του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, ξεκινώντας από τη βαθμίδα του Λέκτορα το 2000 έως και σήμερα, έχω διενεργήσει πολύ μεγάλο αριθμό ιστολογικών εξετάσεων σε νεκροτομικό υλικό, το οποίο προέρχεται από την περιοχή της Αττικής, αλλά και από πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδος. Επιπλέον, συμμετέχω στη διενέργεια μεγάλου αριθμού νεκροτομών του εργαστηρίου. Έχω συμμετάσχει στα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, IAEVA και IAEVA-2: A distributed multimedia database and environment for virtual “walks” of 3D models of human organs, SACROHN: Improvement of Prevention Diagnosis and Treatment of Sarcoidosis and Crohn’s Disease και NANOMYC: Multiparametric detection of bio-molecule conjugated nanoparticles for the diagnostic investigation of mycobacterial infections of humans and animals. Το συντακτικό μου έργο συνίσταται από 110 δημοσιεύσεις (96 ξενόγλωσσες και 14 ελληνικές), με πάνω από 1000 βιβλιογραφικές αναφορές και 39 ξενόγλωσσες περιλήψεις ανακοινώσεων σε διεθνή συνέδρια.

– Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, εξέλιξη σε Καθηγητή πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή

Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος αποφοίτησε με βαθμό «άριστα» από την Ιατρική Σχολή του «Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών». Πραγματοποίησε την ειδικότητα του στην Γενική Χειρουργική στη Μεγάλη Βρετανία (Cambridgeshire) και στην Ελλάδα (Αθήνα). Tο 2010 μετά το πέρας της ειδικότητας του, μετέβη στο εξωτερικό όπου εργάστηκε έως το 2018, για να εξειδικευθεί στο ιδιαίτερο γνωστικό του αντικείμενο που είναι η Λαπαροσκοπική Χειρουργική και η Χειρουργική Ανωτέρου Πεπτικού. Μετά από σειρά εξετάσεων έλαβε το 2006 από το «Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών της Αγγλίας», τον τίτλο του «Member of the Royal College of Surgeons» στη Γενική Χειρουργική (MRSC-General Surgery) και το 2014 ανακηρύχθηκε «Fellow of the Royal College of Surgeons» στη Γενική Χειρουργική & Χειρουργική Ανωτέρου Πεπτικού (FRCS – General Surgery & Upper GI Surgery). Αποτελεί έτσι ισόβιο Μέλος (Member & Fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών της Αγγλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας. Το 2011 του προσφέρθηκε το πρώτο του έγκριτο πρόγραμμα χειρουργικής εξειδίκευσης (Surgical Fellowship) από το «National Cancer Centre Hospital (NCCH)» του Τόκυο της Ιαπωνίας, πάνω στη ογκολογική χειρουργική του οισοφάγου και του στομάχου, όπου έλαβε σε βάθος εκπαίδευση στις εκτεταμένες λεμφαδενεκτομές και στις λαπαροσκοπικές λειτουργικές γαστρεκτομές για αρχόμενο καρκίνο. Μετέπειτα και για 3 συναπτά έτη, ολοκλήρωσε έμμισθα ετήσια προγράμματα χειρουργικής εξειδίκευσης (Surgical Fellowships) στη Χειρουργική Ανωτέρου Πεπτικού στα νοσοκομεία «St George’s University Hospital» (Λονδίνο), «St Thomas’ University Hospital» (Λονδίνο) και «Mid Essex Hospitals» (Essex). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια χειρουργικής ογκολογίας στο νοσοκομείο «Mount Sinai Hospital» της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α. και σεμινάρια προχωρημένης λαπαροσκοπικής χειρουργικής στο κέντρο «IRCAD/EITS» του Στρασβούργου της Γαλλίας.
Το 2013, στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας, έγινε ο νεότερος σε ηλικία Διευθυντής Γενικός Χειρουργός (Consultant General Surgeon) (υψηλότερη βαθμίδα κλινικού ιατρού στο Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS)) στη χώρα που προσελήφθη με το ιδιαίτερο γνωστικό αντικείμενο της «χειρουργικής σε καρκίνους οισοφάγου και στομάχου», όπου και παρέμεινε μέχρι το 2018 και την επιστυροφή του στην Ελλάδα. Ως Διευθυντής Χειρουργός στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας, έλαβε το 2016 από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας (NHS), χρηματικό Βραβείο Κλινικής Αριστείας (Clinical Excellence Award – CEA) για τα εξαιρετικά, σε εθνικό επίπεδο, χειρουργικά του αποτελέσματα, που πιστωνόταν σε αυτόν ετησίως έως την συνταξιοδότησή του από το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).
Το 2018 και έπειτα από διάστημα άσκησης της Χειρουργικής στο εξωτερικό πέραν των 10 ετών, επέστρεψε στην Ελλάδα για να προσφέρει τις Ιατρικές του υπηρεσίες στην Ιατρική Σχολή του «Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών», ως εκλεγμένος Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής με βάση το «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Λαϊκό» και την «Α’ Χειρουργική Κλινική». Έχει πραγματοποιήσει >5000 επεμβάσεις με την πλειονότητα αυτών να υπάγονται στο πεδίο του Ανωτέρου Πεπτικού και της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής. Περισσότερο από 90% των επεμβάσεών του, πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 400 οισοφαγεκτομές, με >250 αυτών να έχουν περατωθεί με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Ο Καθηγητής Χαραλαμπόπουλος, αποτελεί έναν από τους λίγους χειρουργούς πανευρωπαϊκά που πραγματοποιεί ολικά ελάχιστα επεμβατικές (θωρακοσκοπικές και λαπαροσκοπικές) οισοφαγεκτομές για καρκίνο με ενδοθωρακική αναστόμωση στο «χέρι», με εξαιρετικά αποτελέσματα. Έχει προσκληθεί από συναδέλφους χειρουργούς και από τον Ελληνικό Στρατό και έχει πραγματοποιήσει τέτοιες επεμβάσεις σε διάφορα νοσοκομεία και πόλεις στην Ελλάδα με άριστα αποτελέσματα.
Ακαδημαϊκά, έχει αποκτήσει δίπλωμα Master (MSc) στην Χειρουργική και το πεδίο της παγκρεατίτιδας και Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD), με βαθμό «άριστα», στη Χειρουργική και το πεδίο της Χειρουργικής Ογκολογίας και των Μορίων Προσκόλλησης. Η έρευνά του έχει δημοσιευθεί εκτενώς, συμπεριλαμβανομένων δημοσιεύσεων σε ένα από τα πιο διακεκριμένα Ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως, το «New England Journal of Medicine». Έχει περί τις 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή ιατρικά περιοδικά με κριτές. Είναι επίσης Συντάκτης (Associate Editor), Μέλος Συντακτικής Επιτροπής (Editorial Board Member) και Κριτής (Reviewer) σε πληθώρα Διεθνών Ιατρικών Περιοδικών. Είναι ενθουσιώδης ακαδημαϊκός και διδάσκει φοιτητές Ιατρικής στο πεδίο της Χειρουργικής σε εβδομαδιαία βάση. Ο Καθηγητής Α. Χαραλαμπόπουλος έχει τακτικά υπάρξει προσκεκλημένος ομιλητής και έχει άνω των 150 παρουσιάσεων σε Διεθνή και Εθνικά Χειρουργικά – Ιατρικά Συνέδρια. Επιπροσθέτως, έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις για την επαγγελματική του δουλειά και είναι μέλος πολλών χειρουργικών και άλλων ιατρικών εταιρειών διεθνώς.

– Δέσποινα Μπριάνα, εξέλιξη σε Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή

– Δημήτριος Βλαχοδημητρόπουλος, εξέλιξη σε Καθηγητή πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή
[Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]

Μετά την αποφοίτηση από την Ιατρική Σχολή το Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκπόνησα τη Διδακτορική μου Διατριβή στο εργαστήριο Μκροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ (1985-1990), ενώ το 1994 έλαβα την ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής από την Ιατρική Σχολή. Μετά την εκλογή μου στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας το 2000, εκπαιδεύτηκα για την απόκτηση της ειδικότητας της Ιατροδικαστικής (2000-2004). Διετέλεσα επιστημονικός συνεργάτης του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου από το 1997 έως το 2013, ενώ από το 2004 έως και σήμερα, διατελώ μέλος της τριμελούς επιτροπής εξετάσεων του Υπουργείου Υγείας για την απόκτηση της ειδικότητας της Ιατροδικαστικής. Το διδακτικό μου έργο περιλαμβάνει τόσο προπτυχιακά μαθήματα στο τμήμα Νοσηλευτικής και στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ (Ιατροδικαστική Παθολογική Ανατομική), όσο και μεταπτυχιακά μαθήματα της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπαιδευτικά σεμινάρια ειδικευομένων στην Ιατροδικαστική. Έχω επιβλέψει 5 διδακτορικές διατριβές, ενώ ως μέλος ΔΕΠ του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, έχω διενεργήσει μεγάλο αριθμό ιστοπαθολογικών εξετάσεων σε Δικαστικές υποθέσεις, για τις οποίες έχει επιληφθεί το εργαστήριο. Επιπλέον, έχω διενεργήσει μεγάλο αριθμό νεκροψιών-νεκροτομών. Έχω συμμετάσχει στα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, «Μελέτη της έκφρασης των πρωτεϊνών θερμοπληξίας σε νεοπλάσματα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος», «Μελέτη Προγνωστικών Δεικτών του καρκίνου του μαστού», «Mελέτη της έκφρασης του γονιδίου HER-2 σε ακανθοκυτταρικά καρκινώματα του στόματος» και «Διερεύνηση μηχανισμών ανθεκτικότητας των καρκινικών βλαστικών κυττάρων από καρκίνο του μαστού σε γενοτοξικές βλάβες: εφαρμογή σε διάγνωση, εξατομικευμένη θεραπεία και πρόγνωση της εξέλιξης της νόσου». Το συντακτικό μου έργο συνίσταται από 107 δημοσιεύσεις (82 ξενόγλωσσες, 11 ελληνικές και 14 σε πρακτικά συνεδρίων), 5 κεφάλαια σε βιβλία, με πάνω από 1000 βιβλιογραφικές αναφορές, 11 ξενόγλωσσες περιλήψεις ανακοινώσεων σε διεθνή συνέδρια και 20 περιλήψεις ανακοινώσεων σε ελληνικά συνέδρια.

– Δέσποινα Μυωτέρη, εκλογή σε Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή

– Βασιλική Νικολάου, εκλογή σε Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή

Εισήχθην στην Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1992. Αποφοίτησα το 1998. Μετά την εκπλήρωση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου παρακολούθησα και ολοκλήρωσα στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, UK το Master of Science με αντικείμενο την ογκολογία [Master of Science (Oncology) University of Nottingham, 2000-2001]. Απέκτησα τον τίτλο της ειδικότητας Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας το 2006. Το 2009 απέκτησα τον τίτλο του διδάκτορα της Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 2006 υπηρετώ αδιαλείπτως στην Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είτε ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης (2007 – 2017), είτε ως Ακαδημαϊκή υπότροφος (2017-2018, 2020 έως σήμερα) είτε ως μόνιμη Επιμελήτρια Β ΕΣΥ (2018-2019). Από το 2008 έως το 2016 ήμουν έμμισθη επιστημονική συνεργάτης της Γ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «η Σωτηρία».
Από το 2007 συμμετέχω στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής στο μάθημα της Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας. Συμμετέχω από το 2016 στα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΚΠΑ «Σύγχρονη Διαγνωστική στη Δερματολογία και Αφροδισιολογία» (MSc in Update Diagnosis of Dermatology Venereology and Allergiology) και από το 2018 στο «Ογκολογία Θώρακα: Σύγχρονη κλινικο εργαστηριακή προσέγγιση και έρευνα».
Ερευνητικό, συγγραφικό έργο
Δερματικά Λεμφώματα: Συμμετέχω σε κλινικοεργαστηριακές και πολυκεντρικές μελέτες στην πρόγνωση και τη θεραπευτική των δερματικών λεμφωμάτων.
Δερματικές τοξικότητες από τις νεότερες ογκολογικές θεραπείες: Δημοσίευση σημαντικών κλινικών μελετών για την διάγνωση και την αντιμετώπιση δερματικής τοξικότητας των νεότερων θεραπειών στην ογκολογία. Ενεργός συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Μελέτης (EADV Task force for Cancer Patients).
Μελάνωμα: Συμμετέχω σε κλινικές, επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες ασθενών με μελάνωμα στον Ελληνικό πληθυσμό.
Άνω των 70 εργασιών έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά οι οποίες έχουν αποφέρει 1515 βιβλιογραφικές αναφορές με h-index 20 από το Scopus.

– Ευαγγελία Αρανίτου, εκλογή σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας

Η Βάλια Αρανίτου σπούδασε οικονομικά και κοινωνικές επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Université Paris Dauphine της Γαλλίας και από το 2004 μέχρι το 2022 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η κοινωνική διαστρωμάτωση, τα συστήματα και οι θεσμοί κοινωνικής εκπροσώπησης, η οργάνωση της εργασίας και οι εργασιακές σχέσεις καθώς και οι θεωρητικές συσχετίσεις οικονομικής ανάπτυξης και δημοκρατίας.
Ως Επιστημονική Διευθύντρια του Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ) έχει εκπονήσει σειρά μελετών που αφορούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την οργάνωση του κλάδου του εμπορίου και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχειρηματικότητας. Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε Δ.Σ. εμπειρογνωμόνων που σχετίζονται με την κοινωνική οργάνωση και την επιχειρηματικότητα. Ενδεικτικά: Μέλος Δ.Σ. του Ταμείου Εγγυοδοσίας ΜμΕ, Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, Μέλος Δ.Σ. του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), Μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης: «Διαχείριση, παρακολούθηση και έλεγχος του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης» του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», Επιτροπή Ομάδα Δράσης του ΕΥΡΩ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ), Επιστημονική επιτροπή σχεδιασμού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση (ΕΣΔΑ), Σύνταξη Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2005-2010.
Συμμετέχει και έχει συμμετάσχει σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, (π.χ. ΕΛΙΔΕΚ, Horizon) και σε πολλές επιστημονικές επιτροπές. Ήταν Επιστημονική Υπεύθυνη Προγράμματος Erasmus καθώς και της Πρακτικής Άσκησης στο Τμήμα της. Έχει παρουσία με ανακοινώσεις της σε πολλά Συνέδρια στην Ευρώπη και στην Β. Αμερική. Επιστημονικές της εργασίες έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Έχει εκδώσει επτά βιβλία με τα πλέον πρόσφατα: Η εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων Ανάμεσα στα Μνημόνια και τη Πανδημία (2022), Retailing. Ιστορία, οικονομία και μετασχηματισμοί στο λιανικό εμπόριο (2021), Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα την εποχή των Μνημονίων: Μεταξύ κατάρρευσης και ανθεκτικότητας (2018), Κοινωνικός διάλογος και εργοδοτικές οργανώσεις στην Ελλάδα. Από τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων στην ηγεμονία των αγορών (2012).

– Πολυξένη Μαγγούλια, εκλογή σε Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής

Η Πολυξένη Μαγγούλια είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης (MSc) στην «Διασυνδετική Ψυχιατρική: Απαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας», Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ και MSc στην «Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας», Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ. Στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ εκπόνησε και τη Διδακτορική της Διατριβή, η οποία αποτελεί την πρώτη αναφορά στην ελληνική βιβλιογραφία των όρων κόπωση συμπόνιας (compassion fatigue) ή δευτερογενές τραυματικό στρες (secondary traumatic stress) και ικανοποίηση συμπόνιας (compassion satisfaction). Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε διακρίσεις και υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
Έχει ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία: Θεωρία και Κλινική Πράξη και στην Ψυχοεκπαίδευση: Παρεμβάσεις στο άτομο, την οικογένεια, την ομάδα (Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ). Επί σειρά ετών έχει συνεργαστεί με το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ (ωρομίσθια στην επικουρία μελών ΔΕΠ, διδασκαλία σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, κλινική άσκηση φοιτητών). Εργάστηκε ως Ακαδημαϊκή Υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), ενώ έχει συνεργαστεί και με άλλα Τμήματα και έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά (Τμήμα Ιατρικής ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και προπτυχιακά μαθήματα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου). Είναι κριτής (reviewer) σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε Επιστημονικές και Οργανωτικές Επιτροπές ελληνικών και διεθνών συνεδρίων (ως Πρόεδρος και ως μέλος). Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Διασυνδετικής Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής του Τομέα Ψυχικής Υγείας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος και Επιστημονικά Υπεύθυνη μοριοδοτούμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για επαγγελματίες υγείας, ενώ έχει συμμετάσχει και σε χρηματοδοτούμενα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα. Είναι ενταγμένη στο Μητρώο Κύριου Διδακτικού Προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Εργάστηκε επί σειρά ετών στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, Ψυχιατρική Κλινική, Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παγκρατίου, Διασυνδετική Ψυχιατρική – Εξωτερικό Ψυχιατρικό Ιατρείο – Ιατρείο Ενέσιμων αντιψυχωσικών φαρμάκων – DEPOT, Γραφείο Εκπαίδευσης). Παράλληλα, ήταν Υπεύθυνη Εκπαίδευσης για την Νοσηλευτική Ειδικότητα Ψυχικής Υγείας και έπειτα ορίστηκε από την 1η ΥΠΕ Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης για την Ειδικότητα Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής.

– Ελένη Καλλιμοπούλου, μετακίνηση ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών

Η ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΛΙΜΟΠΟΥΛΟΥ είναι επίκουρη καθηγήτρια εθνομουσικολογίας (PhD, MMus, SOAS, University of London). Είναι συγγραφέας των βιβλίων Paradosiaka: Music, Meaning and Identity in Μodern Greece (Ashgate/Routledge, 2009), και Learning Culture through City Soundscapes – A Teacher Handbook (μαζί με τους Π. Κ. Πούλο και Κ. Κορνέτη, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, 2013), και συνεπιμελήτρια των βιβλίων Εισαγωγή στην εθνομουσικολογία (Ασίνη, 2014), Μουσικές κοινότητες στην Ελλάδα του 21ου αιώνα: Εθνογραφικές ματιές και ακροάσεις (Πεδίο, 2020) και Αντι-αρχεία: επανεξετάζοντας την ιστορία από τα κάτω (Ένωση Προφορικής Ιστορίας, 2021). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην επιτέλεση και εθνογραφία της μουσικής, το δημόσιο φολκλόρ και τις πολιτικές του πολιτισμού, τις σχέσεις εθνικισμού, θρησκείας και τελετουργίας, τον ακουστικό πολιτισμό στον αστικό χώρο, και την επιστημολογία και μεθοδολογία της έρευνας. Ως ιδρυτικό μέλος της ερευνητικής ομάδας sonorCities υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος Μαθαίνοντας τον Πολιτισμό μέσα από τα Ηχοτοπία της Πόλης που χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (2012). Είναι μέλος της διεθνούς συμβουλευτικής ομάδας του περιοδικού Ethnomusicology Forum.

– Κανάκης Λελεδάκης, μετακίνηση ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διοίκησης

Ο Κανάκης Λελεδάκης σπούδασε στην Αθήνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), στο Λονδίνο (London School of Economics, Post Graduate Diploma in Economics, M.Sc. Sociology, Ph.D. Social Theory) και στο Παρίσι (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales). Έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Επίκουρος Καθηγητής), Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, University of California Los Angeles (Fulbright Fellow), Πανεπιστήμιο Κύπρου (Επισκέπτης Καθηγητής), Πανεπιστήμιο Κρήτης (Λέκτορας) και London School of Economics (Teaching Fellow).
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εγγράφονται, μεταξύ άλλων, στο χώρο της ιστορίας της σκέψης, της κοινωνικής θεωρίας, της πολιτικής φιλοσοφίας, και της ψυχαναλυτικής θεωρίας. Ειδικότερα, τον απασχολεί η θεώρηση του υποκειμένου και της ψυχής στην ιστορία της δυτικής σκέψης, η θεώρηση των μηχανισμών κατασκευής και αναπαραγωγής του κοινωνικού εαυτού, η θεώρηση της κοινωνικής δράσης, το ερώτημα της αυτονομίας και η θεώρηση της κοινωνικής δομής.
Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν το βιβλίο Society and Psyche και άρθρα σε Ελληνικά και διεθνή περιοδικά.

– Δημήτριος Αθανασίου, μετακίνηση ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr