Κατάταξη Webometrics: Το ΕΚΠΑ 86ο παγκοσμίως και 17ο στην Ευρώπη

Κατάταξη Webometrics: Το ΕΚΠΑ 86ο παγκοσμίως και 17ο στην Ευρώπη

Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τη Webometrics, το ΕΚΠΑ κατατάσσεται στην 86η θέση παγκοσμίως και στη 17η θέση στην Ευρώπη.

Προσφάτως ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Top Universities by Top Google Scholar Citations της Webometrics.


Η συγκεκριμένη κατάταξη, η οποία δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο, συντάσσεται με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών (citations) του ερευνητικού έργου των καθηγητών και ερευνητών των ιδρυμάτων.

Ο εντοπισμός των ετεροαναφορών γίνεται μέσω της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, του Google Scholar. Τα στοιχεία των ετεροαναφορών συλλέχθηκαν το χρονικό διάστημα 1-30 Ιουλίου 2022.

Τα αποτελέσματα

Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τη Webometrics, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) κατατάσσεται στην 86η θέση παγκοσμίως και στη 17η θέση στην Ευρώπη. Ο συγκεκριμένος πίνακας κατάταξης, ο οποίος δημοσιεύτηκε για 14η φορά, περιλαμβάνει 5.011 πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και τα 24 ελληνικά.

Εκτός από την υψηλή αυτή θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει και την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων, με 2.953.317 ετεροαναφορές (citations). Η επίδοση αυτή δίνει στο ΕΚΠΑ την 1η θέση τόσο μεταξύ των βαλκανικών πανεπιστημίων όσο και μεταξύ των πανεπιστημίων της Μεσογείου.

Την πεντάδα των καλύτερων ελληνικών πανεπιστημίων συμπληρώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 281 με 1.262.904 ετεροαναφορές, το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 382 με 896.309 ετεροαναφορές, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 393 με 874.285 ετεροαναφορές και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 396 με 867.918 ετεροαναφορές.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στη 2η, στην 3η και στην 4η θέση τα επίσης αμερικανικά Πανεπιστήμια Στάνφορντ, Μπέρκλει και ΜΙΤ, ενώ στην 5η θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ της Μεγάλης Βρετανίας.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ετεροαναφορών του ΕΚΠΑ καλύπτει το 28,3% του συνόλου των ετεροαναφορών των 24 ελληνικών πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη. Ο συνολικός αριθμός ετεροαναφορών των Ελληνικών πανεπιστημίων είναι 10.434.625 και αποτελούν το 0,78% της παγκόσμιας ερευνητικής παραγωγής (1.335.763.464 ετεροαναφορές).

Στην κατάταξη του Ιουλίου του 2022 η βαθμολογία του κάθε πανεπιστημίου υπολογίζεται από το άθροισμα των ετεροαναφορών των πρώτων 210 προφίλ καθηγητών και ερευνητών του πανεπιστημίου μείον τις ετεροαναφορές των είκοσι πρώτων προφίλ.

Σύμφωνα με την τρέχουσα ανακοίνωση, αλλά και τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών της κατάταξης Top Universities by Top Google Scholar Citations της Webometrics, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καταγράφει μια σπάνια επίδοση για ελληνικό πανεπιστήμιο: βρίσκεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και 10η συνεχόμενη φορά στο Top 100 μιας παγκόσμιας κατάταξης πανεπιστημίων.

Το συγκεκριμένο γεγονός αποδεικνύει άλλη μια φορά το σημαντικό ερευνητικό έργο που επιτελείται στο εν λόγω ίδρυμα, το οποίο χαίρει διεθνούς αναγνώρισης και αναφοράς, αποτελώντας παράλληλα τη βάση εξαιρετικών συνεργασιών με πανεπιστήμια και ερευνητικές ομάδες άλλων χωρών.

Επιπροσθέτως, επιβεβαιώνει την ορθότητα της στρατηγικής του ιδρύματος για την προώθηση της ακαδημαϊκής παρουσίας στο διαδίκτυο, μέσα από την υποστήριξη των πρωτοβουλιών ανοικτής πρόσβασης (Open Access). Κύριος στόχος της εν λόγω στρατηγικής είναι η μεταφορά σε μεγάλη κλίμακα της επιστημονικής γνώσης που παράγεται από το πανεπιστήμιο σε ολόκληρη την κοινωνία.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr