Ποιος είναι ο κ. Αθανάσιος Δημόπουλος - Nέος Πρύτανης ΕΚΠΑ

Ποιος είναι ο κ. Αθανάσιος Δημόπουλος - Nέος Πρύτανης ΕΚΠΑ...

Ο κος Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος είναι Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και υπηρετεί στο ΕΚΠΑ ως Καθηγητής, Διευθυντής της πανεπιστημιακής Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΠΓΝΑ Αλεξάνδρα» που ανήκει στην Ιατρική Σχολή. Σε προηγούμενη έτη εκλέχθηκε διαδοχικά Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής.

Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος της Εφορείας των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο».


Είναι κάτοχος της ειδικότητας στην Παθολογία από το Πανεπιστήμιο McGill (Royal Victoria Hospital, Montreal, Canada) και της ειδικότητας της Αιματολογίας-Ογκολογίας από το Πανεπιστήμιο του Texas (M.D. Anderson Cancer Center, Houston, Texas, USA), ενώ κατά την παραμονή του στο Πανεπιστήμιο αυτό εκλέχθηκε στο M.D. Anderson Cancer Center Επίκουρος Καθηγητής.

Από την αρχή της Πανεπιστημιακής του καριέρας στη Θεραπευτική Κλινική πρωτοστάτησε στην ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία της Αιματολογικής-Ογκολογικής Μονάδας της Θεραπευτικής Κλινικής, η οποία ημερησίως νοσηλεύει και χορηγεί αγωγή σε 70 με 100 συμπολίτες μας με ογκολογικά νοσήματα. Θεωρείται παγκοσμίως μια πρότυπη μονάδα με σημαντικό κλινικό και ερευνητικό έργο, έχοντας εξειδίκευση στις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες (πολλαπλό μυέλωμα, μακροσφαιριναιμία, αμυλοείδωση), τον καρκίνο του μαστού, τον γυναικολογικό

καρκίνο, καθώς και τον καρκίνο του προστάτη, του νεφρού και της ουροδόχου κύστεως.

Τον Ιούλιο 2012, η Αιματολογική-Ογκολογική Μονάδα έλαβε την πιστοποίηση ποιότητας της TÜV (ΙSO 9001) για τις θεραπευτικές, νοσηλευτικές και διοικητικές υπηρεσίες σε επίπεδο βραχείας νοσηλείας, καθώς επίσης για τον σχεδιασμό, την εκτέλεση και τη συμμετοχή σε κλινικές μελέτες και την παραγωγή επιστημονικού έργου κλινικής και μεταφραστικής έρευνας.

Έχει συγγράψει μέχρι σήμερα 570 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά (>16 000 αναφορές, h-index 63) που αφορούν στη μελέτη των παραπάνω νοσημάτων. Κάποια από αυτά, δημοσιευμένα στα πιο έγκριτα περιοδικά, όπως στο New England Journal of Medicine,

αφορούν κλινικές μελέτες όπου ως κύριος ή συμμετέχων ερευνητής συνέβαλε στην έγκριση, σε παγκόσμιο επίπεδο, νεώτερων φαρμάκων για την βελτίωση της θεραπευτικής αντιμετώπισης και την αύξηση της επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών.

Οι εργασίες του έχουν παρουσιαστεί σε πολυάριθμα ελληνικά και διεθνή συνέδρια και οι σημαντικότερες έχουν βραβευτεί στα συνέδρια της Παγκόσμιας Ομάδας του Πολλαπλού Μυελώματος (2011), της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας (2009), της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας (2008, 2009, 2010) και της Ελληνικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας (2008, 2010). Κατόπιν προσκλήσεων, έχει μετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή είναι συντονιστής στα διεθνή συνέδρια της American Society of Hematology, European Hematology Association και European Society of Medical Oncology.

Έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή πολυάριθμων κεφαλαίων ελληνικών και διεθνών συγγραμμάτων και είναι μέλος σε όλες τις σημαντικές Ιατρικές Εταιρείες για την Αιματολογία και Ογκολογία, όπως της Επιστημονικής Επιτροπής του Ερευνητικού Ιδρύματος του Πολλαπλού Μυελώματος (Multiple Myeloma Research Foundation), του Διεθνούς Ινστιτούτου του Πολλαπλού Μυελώματος (International Myeloma Foundation) και της μακροσφαιριναιμίας Waldenström, καθώς και της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου του Πολλαπλού Μυελώματος (European Myeloma Network).

Διετέλεσε αναπληρωτής εκδότης (Associate Editor) στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Journal of Internal Medicine (2001-2007) και διατελεί αναπληρωτής εκδότης στο Current Hematologic Malignancy Reports. Έχει υπάρξει μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών Journal of Clinical Oncology (2005-2008), Haematologica, Leukemia and Lymphoma, Clinical Lymphoma και Myeloma και Expert Review of Hematology. Συμμετέχει με την ιδιότητα του κριτή στις σημαντικότερες ιατρικές επιθεωρήσεις στον χώρο όπως: New England Journal of Medicine, Blood, Journal of Clinical Oncology, Haematologica, Leukemia, Cancer, κλπ. Τέλος, για το ερευνητικό του έργο τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο «Robert A. Kyle» που αφορά τη συμβολή στη έρευνα και αντιμετώπιση της μακροσφαιριναιμίας Waldenström.

Με πληροφορίες από το ΒΗΜΑ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr