Έφυγε από τη ζωή ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ "Γαβριήλ Καρατζάς"

Έφυγε από τη ζωή ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Γαβριήλ Καρατζάς

Η Σχολή Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθιά οδύνη πληροφορήθηκε την απώλεια του ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΑΡΑΤΖΑ, Ομότιμου Καθηγητή Γενικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής.

Ο Γαβριήλ Καρατζάς αφιέρωσε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες ακαδημαϊκού και κλινικού έργου, εκπαίδευσε μια πλειάδα φοιτητών στη Γενική Χειρουργική και αγαπήθηκε από τους φοιτητές, πολλοί από τους οποίους ακολούθησαν τα βήματα του και διέπρεψαν στην ιατρική επιστήμη τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Ανέλαβε σημαντικές θέσεις ευθύνης, τις οποίες και υπηρέτησε με ιδιαίτερο ζήλο, συνέπεια και υπευθυνότητα. Η ευρυμάθεια και οι επιστημονικές του γνώσεις επέδρασαν καθοριστικά στον τομέα της Γενικής χειρουργικής στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω του αξιόλογο έργο για τις επερχόμενες γενεές των ιατρών. Διετέλεσε  Διευθυντής της Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “ΑΤΤΙΚΟΝ” έως την 30η/8/2010. 


Υπήρξε πρότυπο Πανεπιστημιακού Δασκάλου, γαλούχησε με γνώση, ήθος και ευγένεια ψυχής χιλιάδες φοιτητές στη Ιατρική επιστήμη και συνέβαλε καθοριστικά στο υψηλό επίπεδο των Ιατρικών σπουδών. Για το ερευνητικό του έργο στο χώρο γενικής χειρουργική έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του πορείας, μεταξύ άλλων, διετέλεσε μέλος του Award Committee της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Έρευνας, μέλος του NewYorkAcademyofSciences, έλαβε το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για την εργασία: ‘CirculatingVEGFlevelsintheSerumofGastricCancerPatients. (Annals of Surgery, Jul 230 (1) 37-42, 2002’) και αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Εκτιμώντας το ήθος και την προσφορά του στην Επιστήμη, η Σχολή Επιστημών Υγείας αποφάσισε ομόφωνα:  

α. Να εκφράσει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.  

β. Να δημοσιεύσει το ψήφισμα αυτό στην ιστοσελίδα της Σχολής και του Ιδρύματος. 

Αθήνα, 21.6.2022
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας

Εμμανουήλ Α. Πικουλής
Καθηγητής Χειρουργικής

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr