Στοίβες σκουπιδιών «πνίγουν» ξανά το Πανεπιστήμιο Αθηνών [ΕΚΠΑ]

Νέοι σωροί σκουπιδιών έχουν στοιβαχθεί στους ανοιχτούς χώρους και στις αίθουσες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αποτέλεσμα οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί και οι υπάλληλοι του ιδρύματος να διαμαρτύρονται και να απειλούν ότι θα προχωρήσουν σε καταγγελίες στις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες. Οι πρυτανικές αρχές ζητούν την κατανόηση του προσωπικού και κάνουν λόγο για «νεοελληνική πονηρία» που μπλοκάρει τους διαγωνισμούς. Πίσω από τη συγκεκριμένη αποστροφή κρύβεται η τακτική των εταιρειών καθαριότητας να μπλοκάρουν τους διαγωνισμούς για την ανάθεση της καθαριότητας, ευελπιστώντας το προσφορότερο μοίρασμα της σύμβασης.

Ειδικότερα, όπως ήταν αναμενόμενο, το πρόβλημα των σκουπιδιών οξύνθηκε καθώς τίποτε δεν έγινε από τα μέσα Οκτωβρίου, όταν οι εικόνες δυσωδίας στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής έκαναν τον γύρο των ελληνικών ΜΜΕ. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», πρόσφατα η πρυτανική αρχή πλήρωσε με δικά της έξοδα προσωπικό για να καθαριστούν η αίθουσα τελετών και οι υπόλοιποι χώροι των Προπυλαίων ώστε να γίνει τιμητική εκδήλωση σε δικαστικό λειτουργό.

Βέβαια, όλοι ευελπιστούσαν ότι θα ολοκληρωνόταν ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα υπογραφόταν μία τριμηνιαία σύμβαση με εταιρεία καθαριότητας που θα κάλυπτε το πρόβλημα μέχρις ότου να κατακυρωθεί ο μεγάλος διαγωνισμός για την ανάληψη των υπηρεσιών καθαριότητας όλων των χώρων του ιδρύματος, με ετήσιο κόστος 3.000.000 ευρώ (ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος έγινε το 2013, έχει διακοπεί μετά σχετική απόφαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων στις 17 Απριλίου 2014). Ομως, για μία ακόμη φορά η διαδικασία υπογραφής της τριμηνιαίας σύμβασης «πάγωσε» αφού μία από τις εταιρείες που αποκλείστηκαν, υπέβαλε ένσταση στο παρά ένα!


Η χθεσινή ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών περιγράφει τα γεγονότα: «Μετά ένα γραφειοκρατικό λαβύρινθο διάρκειας έως τώρα περίπου ενός και ημίσεος έτους, του οποίου ως τελικός σταθμός πιστευόταν έως χθες η συντελεσθείσα θετική έκβαση του προσυμβατικού ελέγχου από την πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει σήμερα δυστυχώς να ενημερωθεί για νέα καθυστέρηση στην εξέλιξη του γνωστού θέματος της καθαριότητας».

Η μηνυτήρια αναφορά

Ο λόγος; Η ανακοίνωση ξεκαθαρίζει: Την ημέρα της αποστολής πρόσκλησης προς υπογραφή της σχετικής τρίμηνης σύμβασης, ανταγωνίστρια εταιρεία, νομίμως αποκλεισθείσα από τους διαγωνισμούς, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, η διερεύνηση της οποίας επιφέρει παραπέρα καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος».

Οι πρυτανικές αρχές ζητούν την κατανόηση των ανθρώπων του ΕΚΠΑ διαβεβαιώνοντας ότι «θα προσφύγουν σε οποιοδήποτε εναλλακτικό μέσο διαθέτουν ώστε το χρονίζον πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Παράλληλα, τονίζουν ότι «η διαδικασία αυτή αποδεικνύεται στην πράξη ατελέσφορη για τις υπηρεσιακές μας δυνατότητες ή κατώτερη εκείνων της νεοελληνικής πονηρίας». Σύμφωνα με πανεπιστημιακούς, που μίλησαν χθες στην «Κ», η «νεοελληνική πονηρία» αφορά μεθοδεύσεις ώστε οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί για την ανάληψη του καθαρισμού του ΕΚΠΑ να ακυρωθούν και η σύμβαση να καταλήξει σε ανάθεση σε συγκεκριμένες, ίδιες συνεχώς εταιρείες. Στην ίδια τακτική, άλλωστε, αναφέρεται και πρόσφατο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) που κάνει λόγο για «διαδοχή παρανόμων ενεργειών από το 2009 έως και σήμερα». Το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, που είχε παρουσιάσει η «Κ» στις 7/12/2014, αναφέρεται σε περίεργες μεθοδεύσεις με εισαγωγή φωτογραφικών όρων που πληρούν συγκεκριμένες εταιρείες, και κάνει λόγο για «διαδοχή παρανόμων ενεργειών».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr