Έντονες αντιδράσεις στη Νομική Αθηνών: Καταγγελία για καθηγητή που παρενοχλεί φοιτητές

Έντονες αντιδράσεις στη Νομική Αθηνών: Καταγγελία για καθηγητή που παρενοχλεί φοιτητές - Έκοψε στο μάθημα φοιτητή που του αρνήθηκε ερωτική επαφή

Καταγγελίες Φοιτητών: Έντονη είναι η αντίδραση της φοιτητικής κοινότητας στη Νομική Σχολή Αθηνών, με τον Φοιτητικό Σύλλογο (με όλες τις φοιτητικές παρατάξεις) να κάνει δημόσια καταγγελία για συγκεκριμένο καθηγητή που παρενοχλεί συστηματικά φοιτητές. Ομόφωνο ψήφισμα των φοιτητών! Οι φοιτητές απαιτούν να διερευνηθεί η υπόθεση από τις αρμόδιες αρχές.

Σε μια σοβαρή καταγγελία έχει προχωρήσει ο Φοιτητικός Σύλλογος της Νομικής Σχολής Αθηνών (ΕΚΠΑ) αφού σε ψήφισμά του αναφέρει ότι καθηγητής παρενοχλεί σεξουαλικά συστηματικά φοιτητές από την περίοδο που ήταν επιτηρητής, ενώ δεν δίστασε να κόψει πρωτοετή φοιτητή όταν δεν θέλησε να προχωρήσει σε ερωτική επαφή μαζί του.


Να αναφερθεί πως το ψήφισμα υπογράφεται μαζικά από όλες τις φοιτητικές παρατάξεις που δραστηριοποιούνται στη σχολή, ανάμεσα σε αυτές και η κυβερνητική φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Στο ψήφισμα του Συλλόγου Φοιτητών αναφέρονται τα αρχικά του εν λόγω καθηγητή Χ.Χ. «ο οποίος προσεγγίζει και παρενοχλεί φοιτητές», όπως σημειώνεται στο ψήφισμα.

Τα περιστατικά είναι πολλά, όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, ενώ ένα από τα σοβαρότερα έλαβε χώρα σε περίοδο δια ζώσης εξεταστικής προ κορονοϊού. Τότε, κατά τη διάρκεια εξέτασης προσέγγιζε συνεχώς ένα φοιτητή και κατά την παράδοση των γραπτών κοιτούσε για ώρα επίμονα το πάσο του, όπως αποδείχτηκε για να συγκρατήσει το όνομά του. Την ίδια κιόλας μέρα του έστειλε αίτημα σε διάφορα social media και ήδη στα πρώτα μηνύματα συστήθηκε ως «ο επιτηρητής σου, χαχα, σοκ», εδραιώνοντας την ιδιότητά του. Ο Χ.Χ συνέχισε επίμονα να στέλνει καθημερινά στον φοιτητή άπειρα μηνύματα και φωτογραφίες, παρότι δεν υπήρχε ανταπόκριση, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα.

Στο ψήφισμα περιγράφεται ότι «ο συγκεκριμένος επικοινωνούσε με τον φοιτητή και τον εκβίαζε εμμέσως να απαντάει στα μηνύματά του, ώστε να μην υπάρξει επίπτωση στον βαθμό του» και επισημαίνει πως: «Η παραβιαστική αυτή συμπεριφορά κορυφώθηκε εν τέλει μετά από λίγο με το απαράδεκτο μήνυμα του Χ.Χ «Εμείς σεξ πότε θα κάνουμε;». Ο πρωτοετής τότε φοιτητής πάγωσε και μη γνωρίζοντας πως να αντιδράσει απλώς τον μπλόκαρε σε όλα τα social media. Λίγες μέρες μετά ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες και ο Χ.Χ τον είχε κόψει με 2, ενώ όταν ο φοιτητής ζήτησε από τον καθηγητή του μαθήματος να γίνει επίδειξη του γραπτού του, όπως προβλέπεται, του το αρνήθηκε καθώς δεν μπορούσε «να βρει σε ποιον βαθμολογητή είχε ανατεθεί το γραπτό του».»

Στο ψήφισμα του φοιτητικού συλλόγου, που υπογράφουν οι φοιτητικές παρατάξεις ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ΡαΠΑΝ-ΣΑΦΝ {εαακ} /ΑΡΕΝ, ΠΚΣ, Αντινομία ΕΑΑΚ και ΠΑΣΠ, αναδεικνύεται η δυσκολία του φοιτητή να βρει το δίκιο του καθώς «μετά από αυτό ο φοιτητής απευθύνθηκε στην τότε Συνήγορο του Φοιτητή για να καταγγείλει το περιστατικό, αλλά ο κώδικας δεοντολογίας του ΕΚΠΑ είναι τόσο λειψός σε θέματα παρενόχλησης, που η απάντηση που έλαβε είναι ότι μέσω του πανεπιστημίου δεν μπορούσε να προστατευθεί κάπως και η μόνη επιλογή ήταν η δικαστική προσφυγή».

Τονίζεται από τους φοιτητές ότι τα περιστατικά που ακολούθησαν ήταν αρκετά αφού ο επιτηρητής έγινε και καθηγητής στο αμέσως επόμενο διάστημα, με τον σύλλογο να αναφέρει ότι «Από τη στιγμή που ο Χ.Χ έλαβε την θέση του καθηγητή και απέκτησε επαφή με ακόμα περισσότερους φοιτητές στο μάθημα η παρενοχλητική αυτή συμπεριφορά έγινε πιο συστηματική. Μέχρι και σήμερα προσεγγίζει φοιτητές στα social media, τους στέλνει μηνύματα με ενοχλητική οικειότητα και σχολιάζει στις δημόσιες αναρτήσεις τους(!). Εκμεταλλευόμενος, λοιπόν, την θέση ισχύος του ως επιτηρητής, η οποία ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο ύστερα από τον διορισμό του ως καθηγητή, αισθάνεται την ασφάλεια να συμπεριφέρεται με αυτόν τον παραβιαστικό τρόπο σε φοιτητές, οι οποίοι λόγω φόβου δεν αντιδρούν. Η παρενόχληση αυτή εκ μέρους του καθηγητή Χ.Χ κανονικοποιείται, ενώ παράλληλα χειραγωγεί τις σκέψεις τους (gaslighting), μεταξύ άλλων στέλνοντάς τους και προσωπικά μηνύματα, όπως "μην πάρεις στα σοβαρά αυτό που σου σχολίασα"».

Ο φοιτητικός σύλλογος εξέδωσε κάλεσμα για κινητοποίηση σήμερα στον Κοσμήτορα ενάντια στη δράση του συγκεκριμένου καθηγητή.  

Η καταγγελία των φοιτητών

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr