ΕΚΠΑ: Επιστολή φοιτητών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών για τα μαθήματα & την εξεταστική

ΕΚΠΑ: Επιστολή φοιτητών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών για τα μαθήματα & την εξεταστική

Οι φοιτητές του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, απέστειλαν επιστολή προς τον Πρόεδρο του Τμήματος, με την οποία εκφράζουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους όσον αφορά την διδασκαλία των μαθημάτων αλλά και την επερχόμενη εξεταστική διαδικασία.

Αναλυτικά η επιστολή των φοιτητών:


Κ. Κώτσιο καλησπέρα σας και καλή χρονιά,

Μόλις είδαμε το πρόγραμμα της εξεταστικής και παρατηρήσαμε ότι όλα τα μαθήματα θα εξεταστούν δια ζώσης. Σκεπτόμενοι λοιπόν την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, την τεράστια αύξηση κρουσμάτων που βλέπουμε καθημερινά, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που άνοιξαν χωρίς κάποια ουσιώδη μέτρα, την Υπουργό Παιδείας που η ίδια μίλησε για περεταίρω αύξηση κρουσμάτων λόγω των σχολείων/πανεπιστημίων, πήραμε την πρωτοβουλία να σας στείλουμε mail, λόγω και του ότι είστε πρόεδρος του τμήματος, και να σας παραθέσουμε  τους προβληματισμούς μας αλλά και τα αιτήματα μας ως φοιτητές του τμήματος.

Όπως κι εσείς βλέπετε τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχώς αυξάνονται. Φτάσαμε τα 50.000 κρούσματα και οι προβλέψεις των ειδικών είναι απαισιόδοξες για τις επόμενες ημέρες.

Υπολογίζουν ότι θα αγγίξουμε τα 80.000, ίσως και παραπάνω. Με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων θα δούμε μια τεράστια έξαρση κρουσμάτων, ειδικότερα στις νεότερες ηλικίες άρα και στους φοιτητές. Η υπερμετάδοση του ιού είναι βέβαιη και με τεράστιο φόβο σκεπτόμαστε κι εμείς οι ίδιοι ότι θα κολλήσουμε. Και όσο φοβόμαστε για την δική μας υγεία, άλλο τόσο φοβόμαστε για την υγεία τω δικών μας ανθρώπων και ειδικότερα των μεγαλύτερων σε ηλικία. Η μετάλλαξη «Ο» είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική, μόνο λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για να μεταδοθεί ο ιός.

Βλέποντας λοιπόν το πρόγραμμα της εξεταστικής, ιδιαιτέρως τον τρόπο διεξαγωγής της, αμέσως μας δημιουργήθηκε φόβος και προβληματισμοί μπροστά στο κύμα της πανδημίας που χτυπά αυτή την στιγμή την χώρα μας. Κ. Κώτσιο, ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι ερχόμενοι στα αμφιθέατρα για να δώσουμε τα μαθήματα μας, δεν θα κολλήσουμε και δεν θα μεταφέρουμε τον ιό στα σπίτια μας και στους δικούς μας; Ας μην γελιόμαστε, τα μέτρα της κυβέρνησης για την λειτουργία των ΑΕΙ δεν παρέχουν την σωστή προστασία. Με την δια ζώσης εξεταστική το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι οι περισσότεροι φοιτητές να κολλήσουμε και να χάσουμε τα υπόλοιπα μαθήματα τους ή και ακόμα χειρότερα να μεταδώσουμε τον ιό σε άλλα άτομα με τις συνέπειες που γνωρίζουμε (νοσηλεία, διασωλήνωση, θάνατος). Σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι φοιτητές χρησιμοποιούμε ΜΜΜ, εκεί όπου κατά 90% θα κολλήσουμε και θα μεταφέρουμε τον ιό στους υπόλοιπους φοιτητές και καθηγητές.

Επίσης πολλοί φοιτητές ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και όσο και αν έχουν εμβολιαστεί, συνεχίζουν να φοβούνται για την υγείας τους με συνέπεια να μην προσέλθουν στα αμφιθέατρα και να χάσουν την εξεταστική περίοδο. Αποδεχόμαστε όλοι ότι το εμβόλιο είναι μέσο προστασίας αλλά από την καθημερινότητα μας βλέπουμε ότι πλήρως εμβολιασμένα άτομα και κολλάνε και μεταδίδουν. Σίγουρα κάποιοι εμβολιασμένοι φοιτητές δεν θα γνωρίζουμε ότι έχουμε τον ιό και θα τον διασπείρουμε. Το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε σε αυτές τις περιπτώσεις να βοηθά τους φοιτητές και να μην βάζει σε κίνδυνο της ζωή τους. Υπάρχουν μαθήματα όπου τα δίνουν χιλιάδες φοιτητές και δεν μπορούν να τηρηθούν τα οποιαδήποτε μέτρα προστασίας. Οι υποδομές του τμήματος επίσης είναι ανεπαρκείς, κάτι το οποίο παρατηρήθηκε εξ αρχής του εξαμήνου, με διάφορες αίθουσες να μην χωρούν τον όγκο φοιτητών. Η μετάλλαξη «Ο» κι εκεί κερδίζει έδαφος.

Γι’ αυτό λοιπόν κ. Κώτσιο, ως φοιτητές ζητάμε η εξεταστική αυτή να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως, όπως και οι προηγούμενες, με σκοπό να περιοριστεί η μετάδοση του ιού και την υγεία αλλά και προστασία όλων μας, φοιτητών και καθηγητών και εμμέσως όλων των υπολοίπων. Λίγη υπομονή χρειάζεται και ελπίζουμε όλοι ότι το εαρινό εξάμηνο θα έχουμε βγει σώοι και αβλαβείς από την πανδημία αυτή.

Μετά τιμής,

Οι φοιτητές του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr