Νομική Σχολή Αθηνών: Εξ' αποστάσεως θα ξεκινήσουν τα μαθήματα

Νομική Σχολή Αθηνών: Εξ' αποστάσεως θα ξεκινήσουν τα μαθήματα

Μετά από ενάμιση χρόνο, τα μαθήματα στα πανεπιστήμια αναμένεται να ξεκινήσουν δια ζώσης αρχές Οκτωβρίου, με τις πρυτανικές αρχές και τους καθηγητές να διατυπώνουν ενστάσεις για τον τρόπο επαναλειτουργίας των ΑΕΙ.

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Νέα Απόφαση Νομικής Αθηνών: Δια ζώσης από 11/10 τα μαθήματα της Σχολής


Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι το πώς και από ποιους θα γίνεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών για την είσοδο στα πανεπιστήμια, αλλά και πώς θα αποφευχθεί ο συνωστισμός στα αμφιθέατρα.

Με μαθήματα εξ αποστάσεως αναμένεται να ξεκινήσουν και φέτος πάρα πολλές Σχολές. Μπορεί το υπουργείο Παιδείας να επιθυμεί τα μαθήματα το νέο ακαδημαϊκό έτος να γίνουν δια ζώσης ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική καθώς στις περισσότερες σχολές αυτό φαντάζει αδύνατο εξαιτίας των μέτρων που θα πρέπει να τηρηθούν κατά της πανδημίας της Covid-19. 

Ήδη η Νομική Σχολή Αθηνών αποφάσισε μέσω συνέλευσης που πραγματοποίησε, ότι θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες τα μαθήματα εξ αποστάσεως με δεδομένο ότι τα αμφιθέατρα δεν μπορούν να χωρέσουν όλους τους φοιτητές από τη στιγμή που θα πρέπει να τηρείται απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους. Εάν από την άλλη «σπάσουν» τους φοιτητές σε περισσότερες αίθουσες, προφανώς και δεν μπορεί να κάνει έτσι μάθημα ο καθηγητής.

Το θέμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πάρει τις διαστάσεις ντόμινο και στα άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολλά θα εξαρτηθούν από τη σημερινή συνάντηση των πρυτάνεων με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας,

Τι αναφέρει η Νομική Σχολή στην απόφασή της

Στην απόφαση που έλαβε η Νομική Σχολή αναφέρεται ότι: «Στόχος είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη και πληρέστερη επιστροφή στην κανονικότητα. Η πορεία αυτή θα πρέπει να οργανωθεί έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Με την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή και ειδικότερα τις διαθέσιμες αίθουσες διδασκαλίας και το υφιστάμενο προσωπικό του ιδρύματος για τη διεξαγωγή των απαιτούμενων ελέγχων:

  • Τα υποχρεωτικά μαθήματα θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.
  • Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή άνω των 65 φοιτητών θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.
  • Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή μικρότερη των 65 φοιτητών, τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, τα μαθήματα του προγράμματος Erasmus και τα μαθήματα των ελληνικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα πραγματοποιηθούν κατά κανόνα διά ζώσης.
  • Τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα της σχολής θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως κατά το χειμερινό εξάμηνο».

Ολόκληρη η απόφαση

Η Συνέλευση της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ στη συνεδρίαση της 15.9.2021 με βάση την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 55400 της 12.9.2021 (ΦΕΚ 4206 τ. Β΄) και την από 13.9.2021 επιστολή του Πρύτανη με τις θέσεις / προτάσεις του Ιδρύματος, συζήτησε τον ακριβή τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις της εν λόγω ΚΥΑ και τις προϋποθέσεις που αυτή θέτει για την δια ζώσης διεξαγωγή των μαθημάτων, η ΓΣ κατέληξε ομοθύμως και με απόλυτο σεβασμό όλων των επιμέρους απόψεων στις κάτωθι κατευθυντήριες γραμμές.

Στόχος της Σχολής είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη και πληρέστερη επιστροφή στην κανονικότητα. Η πορεία αυτή θα πρέπει να οργανωθεί έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Με την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή και ειδικότερα τις διαθέσιμες αίθουσες διδασκαλίας και το υφιστάμενο προσωπικό του Ιδρύματος για τη διεξαγωγή των απαιτουμένων ελέγχων:

- Τα υποχρεωτικά μαθήματα θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.

- Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή άνω των 65 φοιτητών θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.

- Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή μικρότερη των 65 φοιτητών, τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, τα μαθήματα του προγράμματος Erasmus και τα μαθήματα των ελληνικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα πραγματοποιηθούν κατά κανόνα δια ζώσης.
Τυχόν αποκλίσεις θα υπάρξουν σε εξαιρετικές περιστάσεις και με αιτιολογημένη κρίση από τον υπεύθυνο του μαθήματος.

- Τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα της Σχολής θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως κατά το χειμερινό εξάμηνο.

Κατά την προσεχή Συνέλευση της Σχολής της 19.10.2021 ο Κοσμήτορας θα ενημερώσει τα μέλη για την πορεία υλοποίησης των παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση, η Συνέλευση θα επανεκτιμήσει την κατάσταση το αργότερο κατά την τακτική συνεδρίασή της του μηνός Νοεμβρίου.

Ο Κοσμήτορας
Λίνος-Αλέξανδρος Γ. Σισιλιάνος 

Δια ζώσης όλα τα μαθήματα των φοιτητών στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr