Ενημέρωση για το Νέο Κτήριο του ΕΚΠΑ στο Λαϊκό Νοσοκομείο και για τα Νέα Κτήρια της Ιατρικής Σχολής στο Γουδί

Ενημέρωση για το Νέο Κτήριο του ΕΚΠΑ στο Λαϊκό Νοσοκομείο και για τα Νέα Κτήρια της Ιατρικής Σχολής στο Γουδί

Σύμφωνα με ενημέρωση του Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ. Δημόπουλου, μέσα στο 2022 ολοκληρώνεται η Μελέτη επέκτασης του Λαϊκού Νοσοκομείου σε χώρο που παραχώρησε η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ για τις ανάγκες των εγκατεστημένων στο Λαϊκό Νοσοκομείο Πανεπιστημιακών Κλινικών, ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η κατασκευή του έργου. Ο Διαγωνισμός με τα τεύχη δημοπράτησης της Μελέτης για την επέκταση του Λαϊκού Νοσοκομείου προϋπολογισμού 799.901,66 Ευρώ που βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μετά από πολύπλοκες νομικές διαδικασίες που οφείλονταν σε αλλαγές του Νομοθετικού Πλαισίου, κατακυρώθηκε στο μειοδότη στις 4/8/2020. Το σύνολο της διαγωνιστικής διαδικασίας υπεβλήθη προς έλεγχο στο Γραφείο Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Απρίλιο του 2021 κρίθηκε ότι δεν κωλύεται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Μετά από συγκέντρωση των απαιτούμενων από τον νόμο επικαιροποιημένων δικαιολογητικών του ανάδοχου – μελετητή, η σύμβαση υπεγράφη στα μέσα Μαΐου 2021. Η τελική συμβατική δαπάνη για την εκπόνηση της μελέτης μετά την έκπτωση του αναδόχου-μελετητή στο διαγωνισμό, είναι 320.850,00€.  


H Μελέτη εκπονείται για την υλοποίηση ανέγερσης δύο νέων κτηρίων σε επαφή με το υπάρχον κτήριο, ως προσθήκες κατ΄επέκταση. Το κτήριο Α χωροθετείται μεταξύ της ανατολικής κύριας πτέρυγας του κτηρίου και της οδού Μικράς Ασίας και περιλαμβάνει ειδικά εξεταστήρια εξωτερικών ασθενών και εργαστήρια. Το κτήριο Β είναι κατ’ επέκταση προσθήκη της υφιστάμενης Πτέρυγας εξωτερικών ιατρείων του Λαϊκού Νοσοκομείου. Προβλέπεται ο πλήρης λειτουργικός διαχωρισμός των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων (Τ.Ε.Ι.) από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.), τα οποία θα λειτουργούν ανεξάρτητα χωρίς κίνδυνο μολύνσεων, ενώ παράλληλα θα αποσυμφορηθούν τα εξωτερικά ιατρεία και οι χώροι του Λαϊκού Νοσοκομείου.

Η Τεχνική Υπηρεσία του ΕΚΠΑ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιληφθούν στη Μελέτη εκείνα τα στοιχεία έτσι ώστε να καλυφθούν κατά το μέγιστο δυνατό οι ανάγκες του Νοσοκομείου. Ειδικά για την επέκταση του κτηρίου Α επί της οδού Μ. Ασίας έχει ήδη υποβληθεί στο πλαίσιο της εκπόνησης της Μελέτης, συγκριτικός πίνακας από τον Ανάδοχο Μελετητή ο οποίος προβλέπει την μελέτη για την κατασκευή κτηρίου με πυλωτή και ανέγερση του μέγιστου δυνατού αριθμού ορόφων πάνω από την πυλωτή, ώστε να ικανοποιηθούν κατά το δυνατόν οι επιπλέον χρήσεις που απαιτούνται λόγω της πανδημίας.

Η Μελέτη για την κατασκευή της νέας κτηριακής υποδομής γραφείων και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης επί των οδών Μ. Ασίας, Δήλου και Παπαδιαμαντοπούλου στο Γουδή, προβλέπει την κατασκευή ενός κτηρίου συνολικού εμβαδού 21.000 τμ που θα αποτελείται από 9 ορόφους και 5 υπόγεια. Ακολούθως προς την ανωτέρω μελέτη, εκπονήθηκε για να δημοπρατηθεί, αρχικά, μελέτη κατασκευής δύο κτηρίων το κάθε ένα από τα οποία αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο με την πρόβλεψη να αποτελούν αυτά τη βάση του ως άνω κτηρίου που θα κατασκευαστεί στο μέλλον με την προσθήκη 7 επιπλέον ορόφων και 5 επιπλέον υπογείων.
 
Τα τεύχη δημοπράτησης των ανωτέρω δύο κτηρίων, προϋπολογισμού 5.050.777,23 Ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπό Κ.Α 2017ΣΕ04620004 και τίτλο «Κατασκευή δύο νέων κτηρίων της Ιατρικής Σχολής στου Γουδή» (Hellenic Universities I)» εγκρίθηκαν από τη Σύγκλητο στις 29.06.2018. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε και η σύμβαση μετά τον κατά νόμο προσυμβατικό έλεγχο υπεγράφη στις 30.07.19. Η ανέγερση των δύο κτηρίων βρίσκεται υπό εκτέλεση και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των ανωτέρω δύο κτηρίων, θα ξεκινήσει η διαδικασία χρηματοδότησης κατασκευής του υπόλοιπου κτηρίου με τις προβλεπόμενες προσθήκες αυτού, από το Νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αμέσως μετά θα ακολουθήσει δημοπράτηση για την κατασκευή του.

 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr