Ομιλία Καθηγητή του ΕΚΠΑ Σ. Τσιόδρα στη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στην Κων/πολη – Οι πέντε μεταλλάξεις «ανησυχίας»

Ομιλία Καθηγητή του ΕΚΠΑ Σ. Τσιόδρα στη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στην Κων/πολη – Οι πέντε μεταλλάξεις «ανησυχίας»

Ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, που πραγματοποιήθηκε 1 έως 3 Σεπτεμβρίου 2021 υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τις διαβαθμίσεις τους ως προς το ενδιαφέρον των γιατρών για την επικινδυνότητά τους ότι αυτή τη στιγμή ο αρμόδιος ευρωπαϊκός φορέας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊοΰ έχει εντοπίσει 5 στελέχη – μεταλλάξεις «ανησυχίας», όπως χαρακτηρίζονται, 6 στελέχη «ενδιαφέροντος» και 24 στελέχη «υπό παρακολούθηση», για τα οποία δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα.

Παράλληλα, ο Καθηγητής ανέφερε ότι o εξαερισμός, n απολύμανση του αέρα, η σωστή χρήση μάσκας και ο εμβολιασμός είναι τα κύρια μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του πως «το επιστημονικό θέμα έχει περάσει δυστυχώς στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης».


Ομιλία Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στην Κωνσταντινούπολη [Βίντεο]:

Να σημειωθεί ότι στις 31 Αυγούστου 2021 στη μονή Βαλουκλή κατά τον εσπερινό για την εορτή της Ινδίκτου πραγματοποιήθηκε η χειροτόνηση του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με το αξίωμα του Άρχοντος Οφφικιάλιου της Μ.τ.Χ.Ε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μιλώντας στη σύναξη στην οποία μετέχουν περίπου 130 ιεράρχες από ολόκληρη την οικουμένη, τόνισε με νόημα ότι «η έννομος τάξη είναι εκείνη η οποία λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις περί των αναγκαίων μέτρων αντιμετωπίσεως της πανδημίας και διαχειρίζεται τα μεγάλα ζητήματα εν σχέσει και προς την Εκκλησία, την θρησκεία και την πίστη». Μάλιστα, συνεχάρη «τους αδελφούς αρχιερείς, οι οποίοι κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν τα εκ της νομοθεσίας αναφυέντα στις επαρχίες αυτών προβλήματα, άνευ αποκλίσεως ουδέ κατ’ ελάχιστον από των τεθεσπισμένων της πίστεως, των ιερών και των οσίων της παραδόσεως ημών και των υπό των ιερών κανόνων προβλεπομένων». «Ηλθαμε αντιμέτωποι και με τάσεις, προσεγγίσεις και ερμηνείες, διδασκαλίες και διακηρύξεις ορισμένων, κληρικών τε και λαϊκών, οίτινες δεν αντιμετώπισαν την κρίση με νηφαλιότητα, σοφία και λογική, εμπιστευόμενοι την γνώμη και την απόφαση της Εκκλησίας, της οποίας η φωνή εκφράζεται συνοδικώς. Μετά πολλής θλίψεως διαπιστώνομεν ότι n κρίση εργαλειοποιήθη από τον δημαγωγικό λαϊκισμό, την συνωμοσιολογία, τις θρησχολη- πτικές και μεταφυσικές τάσεις και εδημιούργησε μείζονα προβλήματα στο ποίμνιο, εν μέρος του οποίου, ως μη ώφειλε, δηλητηριάζεται υπό αλλοτρίων φωνών και δι’ αυτό, επι παραδείγματι, εναντιούται εις την χρήσιν της μάσκας, στον εμβολιασμό και την αποδοχή οιουδήποτε μέτρου διά τον περιορισμό της εξαπλώσεως του ιού», τόνισε o κ. Βαρθολομαίος, σημειώνοντας επίσης ότι «διά να είΐίεθα ειλικρινείς, η κρίση ανέδειξε μία ποιμαντική και θεολογική ένδεια, δημιούργησε δε και την ανάγκη αναζητήσεως ερμηνευτικών κριτηρίων, επί τη βάσει των οποίων η θεολογία και η επίσημος διοικούσα Εκκλησία θα αξιολογήσουν, θα αποτιμήσουν και θα ερμηνεύσουν την στάση και τις αποφάσεις αυτών περί της πανδημίας».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr