Συνεργασία ΕΚΠΑ – YALE για εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για την περιβαλλοντική υγεία

Συνεργασία ΕΚΠΑ – YALE για εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για την περιβαλλοντική υγεία

Την ίδρυση ενός εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου, σε συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, με αντικείμενο τη δημόσια και περιβαλλοντική υγεία και έδρα το ΕΚΠΑ, συζήτησαν με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως οι κ. Νίκος Θωμαΐδης, Καθηγητής στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κ. Βασίλης Βασιλείου, Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Yale.

Το κέντρο, βασιζόμενο σε ερευνητικές ομάδες των δύο Πανεπιστημίων, θα μελετά ζητήματα όπως πανδημίες, κλιματική αλλαγή, αυτό-άνοσες παθήσεις και άλλα, ενώ σε σχέση με την πανδημία COVID-19 έχει ήδη αναπτυχθεί διμερής συνεργασία και έχουν υποβληθεί οι πρώτες ερευνητικές εργασίες. Η σύμπραξη των πανεπιστημίων θα συντελέσει στην εξεύρεση πρωτοπόρων λύσεων που συνθέτουν το επιστημονικό με το κοινωνικό στοιχείο για τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών κινδύνων στην ανθρώπινη υγεία. Το πρόγραμμα του κέντρου προβλέπεται να περιλαμβάνει τους εξής 4 τομείς:


  1. Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι όπως η κλιματική αλλαγή, οι μολυσματικές ασθένειες, και οι αναδυόμενοι χημικοί και βιολογικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένου και του κορωνοϊού,
  2. Περιβαλλοντικές και μικροβιακές αλληλεπιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία,
  3. Διεπιστημονικές στρατηγικές για την πρόληψη, το μετριασμό και την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων,
  4. Νέες τεχνολογίες για την περιβαλλοντική υγεία.

Το εν λόγω πρόγραμμα σχεδιάζει την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ξενόγλωσσα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, θερινά τμήματα, σεμινάρια και διαλέξεις που αφορούν τις Περιβαλλοντικές Σπουδές Υγείας, και την προσέλκυση ξένων φοιτητών από όλο τον κόσμο.

Η πρωτοβουλία αυτή συνάδει με την ευρύτερη στρατηγική εξωστρέφειας των Ελληνικών Πανεπιστημίων που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και ανάπτυξης συνεργειών με Ιδρύματα παγκοσμίου κύρους του εξωτερικού.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr