Επιστημονική αποστολή του ΕΚΠΑ στην πυρόπληκτη περιοχή της Κύπρου

Επιστημονική Αποστολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πυρόπληκτη Περιοχή της Κύπρου

Επιστημονική Αποστολή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» και του Κέντρου Αριστείας Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα, αναχωρεί σήμερα για την πυρόπληκτη περιοχή της Κύπρου.

Στο πλαίσιο της αποστολής, αρχικά θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους αρμόδιους Φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας, και στη συνέχεια θα εκπονηθεί έρευνα η οποία αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη διαχείριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των άμεσων επεμβάσεων στις πυρόπληκτες περιοχές, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πολύπλοκες επιπτώσεις από την μεγαλύτερη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο νησί.


Η έρευνα αφορά τους εδαφικούς πόρους και τη μείωση του κινδύνου διάβρωσης, την μείωση του πλημμυρικού κινδύνου, την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων, τη διερεύνηση της σφοδρότητας της πυρκαγιάς, την μεταπυρική αποτίμηση, την επαναφορά του οικοσυστήματος και τις επιπτώσεις στους υπόγειους υδροφορείς. Παράλληλα θα προταθεί η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών στο νησί.

Η Ερευνητική Ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέπτυξε σημαντική ερευνητική και επιστημονική δραστηριότητα σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα και έχει μεγάλη εμπειρία από τη διαχείριση δασικών πυρκαγιών στην Ηλεία, την Πάρνηθα, τον Ταΰγετο, τη Μονεμβασιά, τα Κύθηρα, τη Χίο, το Μάτι και την Εύβοια.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr