Έφυγε από τη ζωή καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Ιωάννη – Θεοφάνη Παπαδημητρίου

Ψήφισμα του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής

Στις 8 Μαΐου 2021 απεβίωσε ο Ιωάννης-Θεοφάνης Α. Παπαδημητρίου, Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Ο Ι.-Θ. Α. Παπαδημητρίου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Ιλλινόι / Urbana (διδάκτορας Φιλοσοφίας 1960), στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας. Από το 1960 έως το 1973 διετέλεσε Καθηγητής Κλασικής και Συγκριτικής Φιλολογίας σε Πανεπιστήμια των Η.Π.Α., από το 1973 έως το 1976 Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ από το 1976 έως το 1999 ήταν Τακτικός Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ. Διετέλεσε Διευθυντής του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ κατά τα έτη 1982-1986 και 1997-1999. Δίδαξε επίσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1979-1981), όπου διετέλεσε Κοσμήτορας (1979-1980), καθώς και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ως Επισκέπτης Καθηγητής (2001, 2002). Υπήρξε Visiting Scholar στα Πανεπιστήμια Princeton, Harvard, UCLA, Cincinnati. Από τον Σεπτέμβριο του 1999 ήταν Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Ήταν επίσης επί πολλά έτη Πρόεδρος της Ελληνικής Ανθρωπιστικής Εταιρείας, όπως και μέλος του Δ.Σ. της Αρχαιογνωσίας (πρόεδρος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού «Αρχαιογνωσία»). Κατά τα έτη 1995-2007 ήταν διευθυντής του προγράμματος μετεκπαίδευσης Ευρωπαίων καθηγητών Ελληνικής Φιλολογίας στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το 2000-2004 πρόεδρος της Eκτελεστικής Eπιτροπής & Aντιπρόεδρος του Δ.Σ. του παραπάνω Κέντρου, και κατά διάφορες χρονικές περιόδους μέλος της Εποπτικής Επιτροπής των Γενικών Αρχείων του Κράτους και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Ήταν, επίσης, ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής κρίσεως του Βραβείου «Ξανθόπουλος–Πνευματικός» (που απονέμεται κατ’ έτος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ένα Πανεπιστημιακό Καθηγητή για εξαίρετη διδασκαλία). Υπήρξε σύμβουλος του Iδρύματος «Aλέξανδρος Σ. Ωνάσης», και επίτιμο μέλος της Βρετανικής Εταιρείας προώθησης των Ελληνικών Σπουδών (British Society for the Promotion of Hellenic Studies).

Είχε τιμηθεί με το Aριστείον της Ολλανδικής Εταιρείας Κλασικών Φιλολόγων (2001) και είχε επιλεγεί ως Fellow από τα Ιδρύματα Fulbright-Smith-Mundt, Guggenheim και ACLS Senior. Από το συγγραφικό του έργο ας αναφερθούν ενδεικτικά η διδακτορική του διατριβή «Studies in the Manuscript Tradition of Stephanites kai Ichnelates» (1960), και τα βιβλία «Ελεγεία και Ίαμβος» (1983), «Αισώπεια και Αισωπικά» (1987), «Aesop as an Archetypal Hero» (1997) κ.ά. Είχε επίσης δημοσιεύσει εργασίες για θέματα κυρίως Αρχαίας Ελληνικής αλλά και Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας σε διεθνή (π.χ. Rheinishes Museum für Philogie, Glotta, Revue des études grecques, Transactions of the American Philological Association κ.ά.) και σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Προς τιμήν του δημοσιεύτηκε ο τόμος «Αντιφίλησις: Studies on Classical Byzantine and Modern Greek Literature and Culture» (εκδ. Franz Steiner Verlag 2009), ο οποίος περιλαμβάνει επιστημονικές εργασίες από διαπρεπείς πανεπιστημιακούς καθηγητές, πολλοί από τους οποίους υπήρξαν και μαθητές του. Κορυφαία θέση στο έργο του Ι.-Θ. Α. Παπαδημητρίου κατέχει η πλούσια και γόνιμη διδακτική προσφορά του.

Ας επαναληφθούν εδώ όσα γράφτηκαν στην αρχή του Προλόγου του τιμητικού τόμου «Αντιφίλησις»: «Η χάρη μαζί με την αυστηρότητα, η επιστημονική ακρίβεια μαζί με την έμ­πνευση, η αγάπη για τους νέους μαζί με την απαίτηση πειθαρχίας, η μεθοδικότητα μαζί με το χιούμορ, η ευφυΐα μαζί με ευαισθησίες είναι συνδυασμοί που ονειρεύεται κανείς να συναντήσει σε έναν ιδανικό δάσκαλο και επιστήμονα, δάσκαλο που θα σπείρει τους γερούς και ανθεκτικούς σπόρους οι οποίοι θα αποφέρουν καρπούς ικανούς τόσο να συνεχίσουν και να διευρύνουν το έργο του όσο και να το τιμήσουν. Τα παραπάνω σπά­­νια αυτά χαρακτηριστικά διέθετε ο Ιωάννης-Θεο­φά­νης Α. Παπαδη­μη­τρίου». Αφήνει μνήμη λαμπρού, ευγενούς και αγαπητού καθηγητή και επιστήμονα.

Ανακοίνωση Τομέα Κλασσικής Φιλολογίας

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε σήμερα την απώλεια του Ιωάννη – Θεοφάνη Α. Παπαδημητρίου, Ομότιμου Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Ιωάννης – Θεοφάνης Α. Παπαδημητρίου υπήρξε εξαίρετος κλασικός φιλόγογος διεθνούς κύρους με σπουδαίο επιστημονικό και ερευνητικό έργο. Ήταν πάνω από όλα ξεχωριστός ακαδημαϊκός δάσκαλος, του οποίου το ενδιαφέρον και η αγάπη για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του, καθώς και τους νέους επιστήμονες ξεπερνούσε σε διάρκεια κατά πολύ τα όρια του αμφιθεάτρου και τα χρόνια των σπουδών μας. Του οφείλουμε πολλά.

Στην οικογένεια και στους οικείους του Καθηγητή Ιωάννη – Θεοφάνη Α. Παπαδημητρίου εκφράζουμε ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήρια.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr