Τι αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση του Μαθηματικού ΕΚΠΑ - Δείτε αναλυτικά!

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας! Παλεύουμε για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζουν! Πέμπτη 11/12 ώρα 12:00 στα Προπύλαια ενώνουμε τις φωνές μας με τους σπουδαστές των ΤΕΙ!

Παρά το κλίμα τρομοκρατίας χιλιάδες νέων και λαού την Κυριακή 7/12 έδωσαν μια ττρώτη μαχητική απάντηση στην επίθεση την κυβέρνησης και της ΕΕ ενάντια στα δικαιώματα μας! Δεν κάνουμε πίσω μέχρι να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας!

Κυβέρνηση και τρόικα με τις περιβόητες διαπραγματεύσεις τους ετοιμάζουν νέα αντιλαϊκά μέτρα ενάντια στο λαϊκό εισόδημα και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων. Καμία θυσία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το χρέος, που δεν ευθύνεται ο λαός, για την λεγόμενη «ανάκαμψη» που θ' αποτελειώσει όποιο δικαίωμα έμεινε όρθιο στην κρίση!


 Η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων συνεχίζεται και με το νέο κρατικό προϋπολογισμό! Η χρηματοδότηση για την παιδεία μειώνεται 285 εκατ. ευρώ και την ίδια ώρα για τα φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις προβλέπεται νέα μείωση κατά 100 εκατομμύρια ευρώ! Οι ελλείψεις σε καθηγητές, σε προσωπικό λειτουργίας, σε εστίες, σε υποδομές, σε εργαστήρια και αίθουσες, σε υλικά απαραίτητα για τις σπουδές θα μεγαλώσουν κι άλλο.

Σαν αποτέλεσμα πληρώνουμε σχεδόν για τα πάντα! Για στέγαση αφού δεν υπάρχουν εστίες, για σίτιση αν δεν προλάβαμε να μαζέψουμε τα 16 (!) δικαιολογητικά! Συνωστιζόμαστε σε αίθουσες και εργαστήρια! Σαν να μην έφταναν αυτά ανακοινώθηκε ότι θα απολυθούν άλλοι 150 συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ οδηγώντας επί της ουσίας σε κλείσιμο βιβλιοθήκες και γραμματείες των σχολών μας! Δηλώνουμε ξεκάθαρα: Δεν θα ανεχτούμε καμία απόλυση, κανένα λουκέτο σε υπηρεσίες των σχολών μας!

• Χαρίζουν τις σχολές μας στους επιχειρηματικούς ομίλους και τους εργολάβους για να αυξάνουν τα κέρδη τους, τις μετατρέπουν σε επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βάλουν περισσότερο χέρι στη λειτουργία, στις υποδομές, στο περιεχόμενο σπουδών, στην έρευνα των ιδρυμάτων, τα ιδρύματα μετατρέπονται πλήρως σε επιχειρήσεις. Σε αυτό το πανεπιστήμιο που διαμορφώνουν δεν χωρά η δωρεάν φοιτητική μέριμνα γιατί κοστίζει, δεν χωρά η έρευνα προς όφελος των λαϊκών αναγκών γιατί δεν προσφέρει κέρδος στις επιχειρήσεις, δεν χωρά η ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση γιατί χρειάζονται εργαζόμενους αναλώσιμους που θα εναλλάσσουν την ανεργία με 5μηνα των 400 ευρώ.

• Υποβαθμίζουν την επιστημονική μόρφωση σε εφήμερη κατάρτιση, σε 2ετείς και 3ετείς σεμιναριακούς κύκλους σπουδών για να προετοιμαζόμαστε για την ανεργία, τους μισθούς πείνας, τα ανύπαρκτα δικαιώματα και την εργασιακή περιπλάνηση.

Και ποιά είναι η απάντηση στους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας;

Η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια τρομοκράτησης των φοιτητών, κάνοντας την Παρασκευή 5/12 λοκ ουτ στις σχολές του κέντρου και συλλαμβάνοντας εκπροσώπων φοιτητικών συλλόγων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο λοκ-ουτ των σχολών και για τον Ν. Ρωμανό!

Απαγορεύουν στους φοιτητικούς συλλόγους να παρεμβαίνουν στα όργανα διοίκησης, προσπαθούν με την πρόταση για ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα να περιορίσουν και τελικά να καταργήσουν τους φοιτητικούς συλλόγους, τις συλλογικές διαδικασίες και τα όργανα του φοιτητικού κινήματος, τη δυνατότητα των φοιτητών να αποφασίζουν μέσα από τις δικές τους μαζικές συλλογικές διαδικασίες και τα δικά τους εκλεγμένα όργανα όποια μορφή πάλης θεωρούν ότι εξυπηρετεί την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Επιστρατεύουν την αστυνομία και τα ΜΑΤ απέναντι στους αγώνες. Δεν είναι τυχαία αυτά. Η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που διαμορφώνει ένα πανεπιστήμιο «παράδεισο» για τα κέρδη των επιχειρήσεων και «εφιάλτη» για τους φοιτητές και το λαό, έχει σαν απαραίτητο συμπλήρωμα την ένταση του αυταρχισμού και το χτύπημα του συλλογικού αγώνα για τις ανάγκες των φοιτητών.

Παράλληλα ο Πρύτανης δηλώνει ότι πρέπει «να σεβόμαστε τους νόμους και να δείξουμε κατανόηση επειδή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη». Δηλαδή να δεχθούμε ότι είναι «ρεαλιστικό» να μην έχουμε εστίες, να πληρώνουμε για βιβλία-αναλώσιμα, να είναι οι σχολές μας μέσα στη βρώμα, να καταργούνται εργαστήρια, να μην μπορούμε να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα και απρόσκοπτα.

Η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών είχε δηλώσει προκλητικά ότι «εκφράζει τη λύπη και την πλήρη αδυναμία της να υποδεχθεί στα Τμήματα της φοιτητές με τη διαδικασία μεταφοράς θέσης». Μετά από τη δική μας πίεση καταφέραμε να γράψουν τους φοιτητές από μετεγγραφή έγκαιρα. Παρ' όλα αυτά παραμένουν ελλείψεις σε υποδομές, εργαστήρια, εκπαιδευτικό προσωπικό!

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το ζήτημα της καθαριότητας στις σχολές της ΣΘΕ. Δεν ανεχόμαστε στη σχολή μας καμία εργολαβία, απαιτούμε άμεσα επαρκές προσωπικό υπό την ευθύνη του ιδρύματος.

Συντονιζόμαστε με τις καθαρίστριες, απαιτούμε να προσληφθούν με σταθερή δουλειά και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Συνεχίζουμε πιο μαζικά, πιο οργανωμένα, πιο αποφασιστικά!

Το κρίσιμο ζήτημα είναι να οργανωθούμε παντού σε κάθε έτος και τμήμα, να μαζικοποιηθεί περισσότερο ο αγώνας, να ενώσουμε τη φωνή μας με τους εργάτες και το λαό ενάντια στον κοινό αντίπαλο: Την κυβέρνηση, την ΕΕ, τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Έτσι παίρνουμε και δίνουμε τεράστια δύναμη!

Προτείνουμε:

  • Συλλαλητήριο μαζί με τα ΤΕΙ την Πέμπτη 11 Δεκέμβρη στις 12:00 στα Προπύλαια.
  • Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που αποφασίζουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ.
  • Παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων στις συνεδριάσεις των Συγκλήτων όποτε κι αν γίνουν για να μεταφέρουμε τα αιτήματά μας.
  • Για την μαζικοποίηση και καλύτερη οργάνωση του αγώνα μας διεξάγουμε συνελεύσεις σε όλα τα έτη, στο 1°έτος να φτιαχτεί επιτροπή μετεγγραφέντων φοιτητών με ευθύμη του Δ.Σ
  • Συμβολική κατάληψη της Κοσμητείας την Δευτέρα 15/12 για το ζήτημα της καθαριότητας. Συνέντευξη τύπου την ίδια μέρα 11:00 μαζί με τις καθαρίστριες.
  • Καταγραφή με ευθύνη του Συλλόγου των εργαζόμενων φοιτητών και φοιτητών που έχουν ανάγκη για εστία.
  • Κινητοποίηση στην Κοσμητεία της Σ.Θ.Ε. την Παρασκευή 12/12 στις 10:00 για το ζήτημα των διαγραφών.

Διεκδικούμε:

  • Κανένας πρωτοετής από μεταγραφή να μην χάσει το 1 εξάμηνο! Να πάρουν όλοι πασο, κάρτα σίτισης, βιβλία! Να αξιοποιηθούν κτίρια του ιδρύματος που χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικούς σκοπούς και άλλα κτίρια (όπως η Μαράσλειος) προκειμένου να χωρέσουν όλοι
  • Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό!
  • Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές!
  • Να μετατραπούν πανεπιστημιακά ακίνητα και δημόσια κτήρια σε εστίες στην ευθύνη του κράτους! Μέχρι τότε να δίνεται επίδομα ενοικίου, δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία!
  • Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών! Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει όλες τις ανάγκες λειτουργίας του ιδρύματος!
  • Να φύγουν οι εταιρίες και οι εργολάβοι από τις σχολές! Έξω οι εταιρίες δβουιϊίγ από τα ιδρύματα!
  • Να προσληφθούν από το ίδιο το ίδρυμα οι απολυμένες καθαρίστριες του ΕΚΠΑ και όσο ακόμα προσωπικό καθαριότητας χρειάζεται για να καθαρίσουν οι σχολές!
  • Να μην περάσει ο νέος Οργανισμός που εφαρμόζει τον αντιδραστικό νόμο πλαίσιο!
  • Επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι για τα συμφέροντα των μονοπωλίων!
  • Σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας! Να μην υπάρχει νέος που θα δουλεύει με λιγότερα από 751€! Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών! Να μην διαγράφεται κανείς που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr