Πώς θα λειτουργήσει η Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Αθηνών την τρέχουσα περίοδο

Πώς θα λειτουργήσει η Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Αθηνών την τρέχουσα περίοδο

Μετά την επιβολή του γενικού απαγορευτικού, σύμφωνα με την ΚΥΑ (ΦΕΚ 6/11/2020 τχ.2ο αρ. φύλλου 4899) και την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης (9/11/2020) περιορίζονται οι υπηρεσίες δια ζώσης εξυπηρέτησης κοινού και η Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, αναπροσαρμόζει τη λειτουργία της, προτάσσοντας την εξυπηρέτηση έκτακτων αναγκών των μελών της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Με την υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 78363 (Β΄5350) Κοινή Υπουργική Απόφαση επεκτείνονται τα μέτρα και έως 14.12.2020 (Β΄5350).

Τα έκτακτα μέτρα για τη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων παραμένουν ως ίσχυαν έως σήμερα σύμφωνα και με την υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 2/2.1.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00.» (Β΄ 1), όπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Καθόλο το διάστημα της Πανδημίας η λειτουργία της Βιβλιοθήκης υπόκειται στις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις σχετικές εγκυκλίους περί τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας κατά του COVID-19. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους και για τους επισκέπτες όπως και η ελάχιστη απόσταση των δυο μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30-16:30 (εκτός από τις επίσημες αργίες).

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ:

Για το εν λόγω διάστημα, αναστέλλεται ο δανεισμός των εξωτερικών χρηστών και η υπηρεσία παρέχεται μόνο στα μέλη της Νομικής Σχολής. Εξυπηρετείται ημερησίως περιορισμένος αριθμός αιτημάτων, τηρώντας τα μέτρα προστασίας προσωπικού και κοινού. Η εξυπηρέτηση των αιτημάτων γίνεται με σειρά προτεραιότητας χρόνου υποβολής των αιτημάτων.

  • Τα μέλη ΔΕΠ έχουν δικαίωμα να δανειστούν έως επτά (7) βιβλία, με διάρκεια δανεισμού δεκαπέντε (15) ημέρες και δικαίωμα μίας ανανέωσης.
  • Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί έχουν δικαίωμα να δανειστούν έως έξι (6) βιβλία, με διάρκεια δανεισμού έως τρεις (3) μέρες και δικαίωμα μίας ανανέωσης.
  • Οι προπτυχιακοί φοιτητές έχουν δικαίωμα να δανειστούν έως τρία (3) βιβλία, με διάρκεια δανεισμού έως δύο (2) μέρες και δικαίωμα μίας ανανέωσης.

Λόγω του καθολικού απαγορευτικού, η διάρκεια δανεισμού παρατείνεται, η επιστροφή των βιβλίων θα γίνει μετά  την άρση του και δανειζόμενοι θα ειδοποιηθούν για τον ακριβή χρόνο επιστροφής.

Διαδικασία:

  1. Οι χρήστες αναζητούν βιβλιογραφία στον ανοιχτό δημόσιο κατάλογο (OPAC), ακολουθώντας τις οδηγίες.
  2. Οι χρήστες καταγράφουν το αίτημα δανεισμού στην ηλεκτρονική φόρμα.
  3. Η Βιβλιοθήκη ενημερώνει τους χρήστες με email για τη διαθεσιμότητα του υλικού και την ακριβή ημερομηνία παραλαβής και επιστροφής του .
  4. Η παραλαβή και επιστροφή των βιβλίων γίνεται καθημερινά από τις 8:30 έως τις 16:00, σε συγκεκριμένη ώρα και κατόπιν προκαθορισμένου ραντεβού.

Η εξυπηρέτηση των αιτημάτων γίνεται με σειρά προτεραιότητας χρόνου υποβολής των αιτημάτων. Όλα τα δανειζόμενα βιβλία με την επιστροφή τους στη Βιβλιοθήκη τίθενται σε απομόνωση για τρεις (3) ημέρες.

Διευκρίνηση για ειδικές κατηγορίες υλικού:

Ο χρόνος δανεισμού του υλικού που φέρει την ένδειξη «Χρήση εντός Βιβλιοθήκης», «Πληροφοριακό υλικό»  εξαρτάται κάθε φορά από τη ζήτηση και η επιστροφή του γίνεται ad hoc κατόπιν συνεννόησης  με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης. Είναι υποχρεωτική η καταχώριση αιτήματος δανεισμού στην ηλεκτρονική φόρμα

Για άρθρα περιοδικών ή αποφάσεις δικαστηρίων τα οποία δεν εντοπίζονται σε ηλεκτρονική μορφή ή δεν έχετε κωδικούς πρόσβασης απαιτείται η αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., στο οποίο θα καταγράφεται ο τίτλος, το έτος ή ο τόμος του περιοδικού (έως 4 τόμοι τη φορά). Η Βιβλιοθήκη ενημερώνει τους χρήστες με email για τον τρόπο απόκτησης αυτού του υλικού.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:

Για τις λοιπές παρεχόμενες υπηρεσίες νομικής πληροφόρησης και για τις λοιπές ηλεκτρονικές υπηρεσίες – ηλεκτρονικές πηγές αναζητήστε πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης ή επικοινωνήστε με το προσωπικό της. Επιλέξτε από την παρακάτω λίστα για να δείτε περισσότερα για:

Βάσεις νομικών δεδομένων και νομικά περιοδικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Παραγγελία άρθρων.

Διαδανεισμός βιβλίων.

Ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης ανοικτής πρόσβασης.

Ηλεκτρονικοί κατάλογοι.

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Πέργαμος.

Αποθετήριο Κάλλιππος.

Ηλεκτρονικές συλλογές του συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ/HEAL-Link)

ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ "ΕΥΔΟΞΟΣ":

Οδηγίες για τον δανεισμό διδακτικών συγγραμμάτων "Εύδοξος" μπορείτε να βρείτε εδώ. Οι δηλώσεις συγγραμμάτων στο σύστημα θα πραγματοποιούνται κανονικά ακόμα και από όσους/όσες  φοιτητές/φοιτήτριες έχουν στο λογαριασμό τους συγγράμματα που οφείλουν να επιστρέψουν. Μόνη δέσμευση είναι να μην δηλωθούν εκ νέου συγγράμματα τα οποία πρέπει να επιστραφούν. Οι επιστροφές των συγγραμμάτων στη Βιβλιοθήκη θα επιτραπούν ξανά όταν λήξουν τα περιοριστικά μέτρα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ:

Οι χρήστες δύνανται να αποστέλλουν ηλεκτρονικό αίτημα στο email της Βιβλιοθήκης Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., αναγράφοντας και στοιχεία ταυτοποίησης. Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης απαντά στα μηνύματα κατά σειρά προτεραιότητας. Οι χρήστες δύνανται να επικοινωνούν με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης τις εργάσιμες ημέρες, από 8:30 έως 16:30, στα τηλέφωνα 2103688065, 2103688068 ή μέσω των κοινωνικών δικτύων (Facebook και Instagram) αλλά και της υπηρεσίας live chat (ρώτησε τον βιβλιοθηκονόμο).

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr