Απόφαση του ΣΟΦΕΠΑ "για την σημερινή εισβολή της αστυνομίας"

Απόφαση του ΣΟΦΕΠΑ "για την σημερινή εισβολή της αστυνομίας"

"Καταγγέλουμε τη χυδαία εισβολή των δυνάμεων καταστολής στις εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ, ΔΕΛΤΑ, δίωξη, αντιτρομοκρατική) μπήκαν νωρίς το πρωί στο χώρο των εστιών σπέρνοντας τον τρόμο και συλλαμβάνοντας κόσμο μέσα στο χώρο της εστίας.

Έχουν εισβάλλει σε δωμάτια, αποθηκάκια, χώρους πολιτιστικών ομάδων και συλλογικοτήτων, ενώ έχουν γίνει και πολλές φθορές. Έχουν προκαλέσει άσκοπες φθορές σε ολόκληρο το κτήριο, φθορές που θα μπορούσαν άνετα να αποφευχθούν, καθώς η εισβολή τους σε καθε αποθηκάκι, δωμάτιο κλπ γινόταν με σπάσιμο πόρτας(!) και προφανώς δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές αφήνοντας δωμάτιο, ακόμη και οικότροφων που λείπουν, εκτεθειμένα! Έγινε στοχευμένη εκκένωση αποθηκών της εστίας, όπου επρόκειτο για καταλήψεις στέγης που έχουν την νομιμοποίηση του συλλόγου και τα άτομα που διέμεναν, είναι άτομα που έχουν συνεισφέρει στον αγώνα των εστιών.


H επέμβαση έγινε με πρόφαση την διακίνηση ναρκωτικών στο χώρο των εστιών, ενάντια στην οποία ο Σύλλογος Οικοτρόφων έχει πάρει θέση πολλά χρόνια και -παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό στη γειτονιά- δεν έχει ποτέ απασχολήσει τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες τώρα με υποκριτικό τρόπο προφασίζονται ότι ενδιαφέρονται.

Ο συλλογος, πολλάκις μέσα από  τις γενικές του συνελεύσεις έχει δώσει ηχηρό μήνυμα στις μαφίες και τσ μαγαζάκια ναρκωτικών πως για εμάς η διακίνηση ναρκωτικών δεν χωρά στην εστια! Και πως είναι στοχευμένη η "τοποθέτηση" τους σε χώρους ασύλου, όπως και η σιγή ιχθύος που τόσα χρόνια το κράτος τηρεί,με σκοπό την υποβάθμιση των ζώων μας εντός των εστιών και των σχολών.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί, πως και μετά τη σημερινή παρέμβαση της  αστυνομίας, "τα μαγαζάκια" δεν πειράχτηκαν καθόλου, πράγμα που φανερώνει τις πραγματικές επιδιώξεις του κράτους.Η σημερινή κατάσταση, πρόκειται για άμεση και απαράδεκτη καταπάτηση του ασύλου, αλλά και τρομοκράτηση των εστιακών φοιτητών που αγωνίζονται μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Η κυβέρνηση δεν διστάζει να δείξει με τον πιο σκληρό τρόπο το πραγματικό της πρόσωπο στο πιο πληττόμενο κομμάτι των σχολών μας που δεν είναι άλλο από τους εστιακούς φοιτητές. Η επιχείρηση εισβολής και εκκένωσης των εστιών δεν έρχεται μια τυχαία στιγμή, αλλά λίγες μέρες μετά τον πολύ σημαντικό αγώνα των εστιακών φοιτητών/ριών ενάντια στις διακοπές των Α’ παρατάσεων διαμονής και την εισαγωγή ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Απέναντι στον αγώνα τους η πρυτανεία του ΕΚΠΑ και το Υπουργείο υιοθέτησαν τη λογική του εκφοβισμού, απειλώντας –όπως και έκαναν- τη διακοπή της σίτισης, όπως και νερού, ρεύματος κλπ. Η αστυνομική επιχείρηση συνέβη, μάλιστα, σε νεκρό πολιτικό χρόνο και μέσα στις γιορτές, δύο μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου, έτσι ώστε να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή αντίδραση.

Τις κινήσεις αυτές δεν θα πρέπει να τις δούμε και αποκομμένες από το πλάνο της κυβέρνησης για την ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ενός σώματος που θα είναι υπόλογο στην ΕΛΑΣ και πλέον μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα, ακόμα και οι πιο καλόπιστοι, τον πραγματικό ρόλο που θα παίξει. Το ρόλο της τρομοκράτησης και της καταστολής κάθε κινηματικής δράσης, τη φίμωση των αγώνων και την παγίωση ενός αστυνομοκρατούμενου πανεπιστημίου, στο οποίο οι φωνές αμφισβήτησης και ο συλλογικός αγώνας δεν θα υπάρχουν.

Ειδικά για τις φοιτητικές εστίες ένα τέτοιο μέτρο σημαίνει συνεχής επιτήρηση των αστυνομικών δυνάμεων μέσα στα σπίτια των εστιακών φοιτητών. Οι φοιτητικές εστίες πέρα από χώρος ασύλου είναι κυρίως η μόνιμη κατοικία χιλιάδων φοιτητών/ριων, επομένως γίνονται σαφείς οι τρομακτικές διαστάσεις και ο ρόλος που θα διαδραματίσει ένα τέτοιο σώμα στο χώρο των σχολών και ειδικά στις φοιτητικές εστίες. Το ρόλο του πολιτικού δεσμοφύλακα, της επιβολής με τη βούλα του κράτους όλων των αντι-αναδιαρθρώσεων. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η εισβολή της ΕΛΑΣ στη ΦΕΠΑ έρχεται να συμπληρώσει τον πετσοκομμένο προϋπολογισμό, ο οποίο προβλέπει τρομακτική μείωση 39% για τη φοιτητική μέριμνα κάνοντας σαφείς τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καλουμε να σταθούν στο πλάι των εστιακών φοιτητών/ριων και απέναντι στην κατασταλτική μανία της κυβέρνησης. Δεν θα επιτρέψουμε να μονιμοποιηθεί το καθεστώς του φόβου και της αστυνομοκρατίας στις σχολές και τα σπίτια μας. Μέσα από τη μαζικοποίηση και επανεκκίνηση των συλλογικών μας διεργασιών θα υψώσουμε ανάστημα στα σχέδια της κυβέρνησης ενάντια στην ίδρυση ενός πανεπιστημίου-φυλακή και θα παλέψουμε για την προάσπιση των δικών μας αναγκών, κόντρα σε μια πολιτική στην οποία οι φοιτητές και δει οι εστιακού αποτελούν απλά νούμερα και ασήκωτο βάρος για την κυβέρνηση.

  • ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΠΙΤΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ!
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ!
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΕΣΤΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΈΣ.ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ.
  • ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΚΑΝΕΜΑ Ν/Σ.
  • ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 17:ΟΟ ΣΤΟ ΠΡΟΑΎΛΙΟ ΤΙΣ Α ΦΕΠΑ! (ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ)"

Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθήνας (ΣΟΦΕΠΑ)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr