Απόφαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ για τα μαθήματα και τους φοιτητές

Απόφαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ για τα μαθήματα και τους φοιτητές

Πανεπιστήμιο Αθηνών: Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη συνεδρίαση της 29ης-10-2020, συζήτησε μεταξύ άλλων και ζητήματα σχετικά με τη γενικότερη λειτουργία του ιδρύματος και την πορεία του εκπαιδευτικού έργου εν μέσω της εντεινόμενης έξαρσης της πανδημίας. Κατόπιν τούτου ανακοινώνει τα εξής:

1. Η διασφάλιση της συμμετοχής όλων των φοιτητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, ανεξάρτητα από τον τρόπο διεξαγωγής της, αποτελεί βασική αρχή για το Ίδρυμά μας. Δεν νοείται να αποκλείεται κανένας φοιτητής από την εκπαιδευτική διαδικασία για τεχνικούς ή άλλους λόγους.


2. Τα Τμήματα του Πανεπιστημίου καλούνται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε τα εργαστηριακά μαθήματα να προσφερθούν σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές με ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που χαρακτηρίζει το ΕΚΠΑ. Επίσης, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, απαιτείται όλες οι ακαδημαϊκές μονάδες να σχεδιάσουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά τρόπο ώστε να ολοκληρωθούν τα ακαδημαϊκά εξάμηνα και να δοθεί η δυνατότητα εξέτασης σε όλους τους φοιτητές χωρίς αποκλεισμούς.

3. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η οικονομική ενίσχυση του Πανεπιστημίου μέσω του τακτικού προϋπολογισμού του 2021, ιδιαιτέρως τώρα που οι ανάγκες λόγω πανδημίας COVID-19 είναι αυξημένες  (μέτρα προστασίας των φοιτητών και εργαζομένων, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων, ενίσχυση υποδομών για τηλεργασία).

4. Με σκοπό τη διασφάλιση της δυνατότητας συμμετοχής όλων των φοιτητών στα μαθήματα που πραγματοποιούνται με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καλείται το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να μεριμνήσει για την παροχή των απαραίτητων κονδυλίων προς το ΕΚΠΑ, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η προμήθεια φορητών Η/Υ για τους φοιτητές που έχουν ανάγκη.

5. Εκφράζεται ισχυρός προβληματισμός για το αν η θέσπιση αυστηρών χρονικών ορίων φοίτησης και η διαγραφή φοιτητών αποτελούν δόκιμο τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος της καθυστέρησης αποφοίτησης, μέσα σε συνθήκες πανδημίας και μεγάλης οικονομικής ύφεσης. Η Σύγκλητος θεωρεί ότι, πριν από οποιασδήποτε παρόμοια ρύθμιση, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη χώρα, τα προβλήματα που η πανδημία δημιούργησε στην κοινωνία και την πανεπιστημιακή κοινότητα και το επίπεδο χρηματοδότησης και στελέχωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

6. Επειδή οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αποτελούν οργανικό μέρος της ακαδημαϊκής ζωής του ΕΚΠΑ και στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας του, καλούνται οι Πρόεδροι των Τμημάτων και οι Κοσμήτορες των μονοτμηματικών Σχολών να διευκολύνουν τη διενέργεια ενός λελογισμένου αριθμού συνελεύσεων των οικείων φοιτητικών συλλόγων. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, στο πλαίσιο αυτό, ενημερώνουν εγκαίρως για τη διενέργεια της συνέλευσης τον Πρόεδρο ή τον Κοσμήτορα, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες διευθετήσεις, και φροντίζουν οι ώρες διενέργειας των συνελεύσεών τους να μην συμπίπτουν κάθε φορά με τα ίδια μαθήματα.

Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του ΕΚΠΑ μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr