Η ΠΚΣ των Φ.Σ. του ΕΚΠΑ για την συνεδρίαση της Συγκλήτου

Η ΠΚΣ των Φ.Σ. του ΕΚΠΑ για την συνεδρίαση της Συγκλήτου

Ανακοίνωση των Εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στους Φοιτητικούς Συλλόγους του ΕΚΠΑ:

"Την Πέμπτη 03/09 πραγματοποιήθηκε η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, που σύμφωνα με τα λεγόμενά τους την προηγούμενη φορά, ήταν για θέματα των φοιτητών αν και δεν είχαν φροντίσει για ακόμη μια φορά να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των Φοιτητικών Συλλόγων δεν έστειλαν κωδικούς και λινκ για να μπορέσουν οι φοιτητές να συμμετέχουν στην διαδικασία της Συγκλήτου.   


Μετά από την  δυναμική παρέμβαση των φοιτητών και των Φοιτητικών Συλλόγων η Σύγκλητος υιοθέτησε κάποια από τα αιτήματά μας για να εξασφαλίσουν όλοι οι φοιτητές την απαραίτητη πρόσβαση στην εξεταστική, για να μην αποκλειστούν φοιτητές, για να πραγματοποιηθεί η εξεταστική με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Καλούμε τους φοιτητές τώρα να βγουν μπροστά, να υπερασπιστούν στην πράξη το δικαίωμα στην ισότιμη και ασφαλή εξεταστική, να καταγγείλουν από την πρώτη στιγμή στους Φοιτητικούς Συλλόγους τους κάθε πρόβλημα που προκύπτει. Έχουμε άλλωστε πείρα  από αποφάσεις που στα λόγια είναι σωστές αλλά στην πράξη γίνονται κουρελόχαρτα αφού όλα επαφίενται στην ατομική ευθύνη των καθηγητών.

Από την άλλη η ίδια η συζήτηση στην Σύγκλητο επιβεβαίωσε τις ευθηνές τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων Κυβερνήσεων για την τραγική κατάσταση των ιδρυμάτων που μπροστά σε συνθήκες πανδημίας δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις καθηγητών «δεν ξέρουμε τι θα γίνει αν υπάρξει κρούσμα», πως τηλεματικά η εκπαιδευτική διαδικασία δυσκολεύει τόσο τους ίδιους τους φοιτητές όσο και τους ίδιους τους καθηγητές. Η παραδοχή ας μείνουν κλειστές οι σχολές για να διασφαλιστεί η υγεία ‘όλων επιβεβαιώνει πως η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τις και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα μαζί με τις Διοικήσεις των  Ιδρυμάτων για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια με όλα τα μέτρα προστασίας.

Απαράδεκτες είναι ορισμένες φωνές της συγκλήτου που στο άκουσμα της δύσκολης κατάστασης μας κάλεσαν να δείξουμε κατανόηση, να σκύψουμε δηλαδή το κεφάλι να μην διεκδικούμε, να βάλουμε πλάτη για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Πώς να δείξουμε κατανόηση όταν η κατάσταση που βιώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας είναι εκρηκτική; Έχουμε μαύρα σκοτάδια για το τι θα γίνει με το άνοιγμα των Πανεπιστημίων, πληρώνουμε υπέρογκα ποσά στα νοίκια χωρίς να ξέρουμε αν και πότε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας, αν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην Αθήνα, δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε πτυχίο, τι θα γίνει με τις απλήρωτες πρακτικές μας. Την ίδια στιγμή είναι προκλητική η στάση της Κυβέρνησης που μέχρι και κονδύλια συνολικής αξίας 7.5 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε για να διασφαλίσει πως η επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων θα συνεχίσει ανενόχλητη, θα συνεχίσουν δηλαδή να ιδρύονται αβέρτα ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα χέρι – χέρι με την γενίκευση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Η πολιτική διαχρονικά των Κυβερνήσεων έχοντας την στήριξη των Διοικήσεων είναι αυτή που έχει οδηγήσει στο Πανεπιστήμιο επιχείρηση που κλείνει τις πόρτες του στους φοιτητές. 

Απαιτούμε εδώ και τώρα Κυβέρνηση και η Διοίκηση να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε,  να θωρακίσουν τα Ιδρύματα προκειμένου να μπορέσουμε πραγματικά να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα.  Συνεχίζουμε μαχητικά, καλούμε όλους τους φοιτητές να κλιμακώσουν τον αγώνα με πολύμορφους τρόπους στο πλευρό των Συλλόγων τους, να κάνουν δική τους προσωπική υπόθεση την οργάνωση της πάλης μέσα σε κάθε έτος και αμφιθέατρο για να ανοίξουν τώρα όλα τα Ιδρύματα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για τις σπουδές και το μέλλον που έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Διεκδικούμε

  • Να ανοίξουν τώρα τα ιδρύματα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
  • Να δοθεί τώρα κονδύλι χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής αλλά και οι αναγκαίες υποδομές και υλικοτεχνικός εξοπλισμός στις Σχολές αλλά και στη φοιτητική εστία.
  • Να παρέχονται τα ατομικά μέτρα προστασίας δωρεάν( μάσκες, αντισηπτικά) σε σχολές, εστίες και λέσχες σίτισης.
  • Να αναβαθμιστούν άμεσα οι υποδομές της Σχολής ώστε να καλύψουν τις νέες ανάγκες που προέκυψαν.
  • Να προσληφθεί μόνιμο διδακτικό προσωπικό ώστε να λειτουργήσουν με μικρότερα κλιμάκια τα Τμήματα.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση της Σχολής και της εστίας.
  • Να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι των Ιδρυμάτων με κατάλληλη διαμόρφωση τους, να ανοίξουν και να λειτουργήσουν νέες εργαστηριακές αίθουσες, κλειστά αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας, να αξιοποιηθούν συνεδριακά κέντρα, δημοτικοί, ιδιωτικοί χώροι για να διεξαχθούν όλες οι διαλέξεις με τις αναγκαίες αποστάσεις.
  • Να γίνει πύκνωση τον δρομολογίων που εξυπηρετούν την μετακίνηση των φοιτητών από και προς τα Ιδρύματα.
  • Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους.
  • Ιατρικές μονάδες στις σχολές και στις εστίες.
  • Να ανακοινωθούν τώρα εναλλακτικοί τρόποι εξέτασης για όλους τους φοιτητές αξιοποιώντας απαλλακτικές εργασίες με τα κατάλληλα χρονοδιαγράμματα.
  • Να ανακοινωθούν τώρα χωρίς καμία καθυστέρηση όλοι οι τρόποι και οι ημερομηνίες εξέτασης μαθημάτων.
  • Να προστατευτούν φοιτητές και καθηγητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οι ίδιοι ή οικογένειές τους. Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξέταση εξαιτίας αυτού.
  • Να υπάρξει από τώρα πρόβλεψη για επανεξέταση σε περίπτωση απώλειας δικτύου ή άλλων τεχνικών προβλημάτων στην εξ αποστάσεως εξεταστική.
  • Δυνατότητα επανεξέτασης για όσους φοιτητές το επιθυμούν στα μαθήματα που έδωσαν στην εαρινή εξεταστική δεδομένων των δυσκολιών και των προβλημάτων που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και επηρέασαν τις επιδόσεις μας.
  • Να προσαρμοστούν τα θέματα στον χρόνο της εξέτασης και με βάση την διδασκαλία στα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους χώρους τη Σχολής με καθημερινές απολυμάνσεις και αξιοποίηση όλων των δυνατών χώρων ώστε να τηρηθούν αποστάσεις και ωράριο για την εξεταστική που θα αποτρέπει τη συνάθροιση.
  • Να γίνει με ευθύνη των Τμημάτων και της Πρυτανείας καταγραφή όλων τον ελλείψεων που έχουν οι φοιτητές σε εξοπλισμό και δίκτυο ώστε να καλυφθούν άμεσα. Να δοθεί δωρεάν υπηρεσία απεριόριστου internet (streaming) για την εξεταστική περίοδο.
  • Αξιοποίηση των εργαστηρίων, των αιθουσών που διαθέτουν η/υ και των Βιβλιοθηκών από τους φοιτητές για να εξεταστούν.
  • Ανάρτηση όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού υλικού για κάθε μάθημα στις πλατφόρμες ώστε να έχουν σταθερά πρόσβαση οι φοιτητές.
  • Να μην προχωρήσει καμία αλλαγή προγράμματος σπουδών χωρίς να ενημερωθούν οι φοιτητές.
  • Να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός, σύνδεση στο δίκτυο σε κάθε φοιτητή. Να διαμορφωθούν κατάλληλα οι χώροι Η/Υ των Ιδρυμάτων για να αξιοποιηθούν από τους φοιτητές.
  • Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές. Επιδότηση φοιτητικής κατοικίας στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση."

Σχετικό Άρθρο: Νέα απόφαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ για την επαναληπτική εξεταστική 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr