Καταγγελία φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών για την εξέταση μαθήματος

Καταγγελία φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών για την εξέταση μαθήματος

Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών: "Σήμερα 28/1 στις 11.30 π.μ. θα εξεταζόταν κανονικά το μάθημα Μέθοδοι Υλικά Τεχνικές, το οποίο αποτελεί μάθημα επιλογής στην κατεύθυνση της Αρχαιολογίας του, τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Το μάθημα διδάσκει και... (ύπο φυσιολογικές συνθήκες εξετάζει) η [...]. Σήμερα η καθηγήτρια αποφάσισε να μην δώσει βάρος στην προετοιμασία των φοιτητών, στο πρόγραμμα τους, στην εργασία τους πιθανόν και χωρίς καμία προειδοποίηση μπήκε στην αίθουσα και δήλωσε πως εφόσον στο μάθημα της δώδεκα μόνο φοιτητές παρακολουθούσαν, δώδεκα φοιτητές θα εξέταζε και τόσες φωτοτυπίες είχε βγάλει! Στους υπόλοιπους (περίπου 100) φοιτητές είπε να φύγουν και θα ξανά έρθουν στις 15 Φεβρουαρίου, ημέρα Σάββατο για να εξεταστούν! Η συμπεριφορά αυτή της καθηγήτριας δεν δείχνει κανέναν απολύτως σεβασμό απέναντι στους φοιτητές, στο πως οργανώνουν τα προγράμματα τους, το διάβασμα τους αλλά αποτελεί και φανερό δείγμα απαξίωσης τους. Επιπλέον κορυφώνοντας η καθηγήτρια απείλησε πως, από του χρόνου το μάθημα θα διεξάγεται με παρουσιολόγιο και τότε να δεί..τι θα κάνουμε! 

Δεν είναι δυνατόν οι καθηγητές να θεωρούν ότι μπορούν να λειτουργούν αυθαίρετα σε βάρος των φοιτητών και να μας αντιμετωπίζουν με αυτό του τρόπο! Οι πρακτικές αυτές των καθηγητών έχουν στόχο να πειθαρχήσουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα μας. Είναι πραγματικό ότι οι καθηγητές είναι και εκείνοι που τελικά υλοποιούν όλες τις αλλαγές, εφαρμόζοντας τις αναδιαρθρώσεις και φέρνοντας τις μέσα στα αμφιθέατρά μας. Συχνά αξιοποιούν την εξουσία και το βήμα που έχουν ως καθηγητές προκειμένου σε πολλές περιπτώσεις να ασκούν έλεγχο, εγγράφοντας πάνω μας συγκεκριμένα ιδεολογικά χαρακτηριστικά.(π.χ. υποταγή, συμμόρφωση, ατομικισμό κλπ)  


Τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο μετά από διεκδικήσεις και κατακτήσεις έχουν τη μορφή των ελεύθερων διαλέξεων. Αυτό συμβαίνει διότι, αφενός υπάρχουν οι ανάγκες των φοιτητών για εργασία για παράδειγμα, γεγονός που καθιστά την παρακολούθηση συχνά αδύνατη, αφετέρου επειδή οι φοιτητές έχουν αναφαίρετο δικαίωμα τους την επιλογή, για του οποιοδήποτε λόγο να παρακολουθήσουν ή όχι ένα μάθημα. Το παραπάνω περιστατικό δείχνει να μην αναγνωρίζει αυτό τον χαρακτήρα του πανεπιστημίου και των σπουδών μας και μάλιστα δείχνει ένα πρόσωπο εκδίκησης προς τους φοιτητές, απειλής και τρομοκράτησης τους. Απαιτούμε το ζήτημα να διευθετηθεί άμεσα! Τέτοιες συμπεριφορές προς τους φοιτητές δεν μπορεί να είναι αποδεκτές, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε οι σπουδές μας να έχουν ένα χαρακτήρα βιώσιμο που να σέβεται τις ανάγκες και τα συμφέροντα μας. 

• Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών

• Καμία καθηγητική αυθαιρεσία - Καμία απαξίωση των φοιτητών."

Τα παραπάνω καταγγέλλει η Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής - (ΣΑΦ - ΕΑΑΚ).

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr