Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό από φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό από φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών

Νομική Σχολή ΑθηνώνΑνοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, απέστειλαν φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών που αυτοπροσδιορίζονται ως «σιωπηρή πλειοψηφία».

Οι φοιτητές περιγράφουν στην επιστολή τους τα όσα λαμβάνουν χώρα στις τελευταίες Γενικές Συνελεύσεις του Φοιτητικού Συλλόγου και τον άνισο αγώνα που κάνουν όπως τονίζουν για να κρατήσουν την Σχολή τους ανοιχτή.


Η ανοιχτή επιστολή που εστάλη στα «Φοιτητικά Νέα» έχει ως εξής: 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

Προς: 1. τον αξιότιμο κ. Πρωθυπουργό της Ελλάδος
           2. την αξιότιμο κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων 

Την περασμένη Τρίτη οι Φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Αθηνών γίναμε μάρτυρες της κορύφωσης μιας εξόφθαλμα και προκλητικά αντιδημοκρατικής διαδικασίας. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Μετά από δυο Συνελεύσεις του Φοιτητικού Συλλόγου της Νομικής Αθηνών και δυο ισάριθμες αποφάσεις για μονοήμερη και διήμερη κατάληψη αντίστοιχα, η σιωπηρή πλειοψηφία των ανένταχτων φοιτητών αποφάσισε να λάβει την κατάσταση στα χέρια της. Έτσι, συνιστώντας το Ανεξάρτητο Πλαίσιο, μια ομάδα φοιτητών με μοναδικό στόχο την διαφύλαξη της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου, πλήρως απαλλαγμένη από κομματικά συμφέροντα, συμμετέσχε στην Συνέλευση της 30ης Οκτωβρίου 2019 και απέκρουσε πανηγυρικά την πρόταση για συνέχιση των καταλήψεων στην Σχολή, με ψήφους 297, έναντι 161 των συμφωνούντων.

Παρόλα αυτά, και ενώ δεν πρόλαβαν να περάσουν δύο εβδομάδες, το εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, που προκύπτει από τις φοιτητικές εκλογές (το οποίο ελέγχουν κατά πλειοψηφία 5/9 οι αριστερές παρατάξεις) συγκαλεί σε νέα Γενική Συνέλευση τον Φοιτητικό Σύλλογο. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία της Συνέλευσης διαρκεί περί τις πέντε (5!!!) ώρες, επειδή πρώτον το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα δεν τηρείται ιδίως όσον αφορά τους μονολόγους, δεύτερον το κλίμα διεξαγωγής κάθε άλλο παρά συνάδει με τις αρχές του διαλόγου, καθότι διατυπώνονται απρεπείς εκφράσεις και τρίτον παραβιάζεται προκλητικά και κατά συρροήν η αντικαπνιστική νομοθεσία. Παράλληλα, τόσο η σύνθεση του Προεδρείου, το οποίο ελέγχεται αποκλειστικά από τις αριστερές δυνάμεις, όσο και η σειρά των ομιλητών καθορίζονται όχι βάσει αντικειμενικών και θεσπισμένων κριτηρίων (π.χ. δύναμη στις τελευταίες εκλογές), αλλά ετσιθελικά και... «εθιμικώ δικαίω»! Επί παραδείγματι, η  Ραπαν Σαφν, μία των αριστερών παρατάξεων, μιλάει πάντα τελευταία, παρότι έχει μόλις μία (1) έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο.  Ταυτόχρονα, το  δικαίωμα ψήφου συνιστά μια γκρίζα ζώνη, αφού δεν απαιτείται η επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας (πάσο), με την προβολή του έωλου και αθεμελίωτου επιχειρήματος το ότι σε μια Σχολή 4.000 περίπου φοιτητών... «γνωριζόμαστε», πράγμα προφανώς αδύνατον.

Οι 297 φοιτητές, λοιπόν, μπήκαν σε αυτήν την ψυχοφθόρα διαδικασία, για να κρατήσουν την Σχολή τους ανοιχτή και να συνεχίσουν ακώλυτοι την εκπαιδευτική διαδικασία. Και ως να μην έφταναν όλα αυτά ΟΥΤΕ ΔΥΟ εβδομάδες αργότερα ήσαν υποχρεωμένοι να την ξαναζήσουν συζητώντας για τα ίδια θέματα. 

Στην ΤΕΤΑΡΤΗ κατά σειρά (εντός σαράντα ημερών από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους) Συνέλευση, αυτήν της 12ης Νοεμβρίου 2019 συνέβησαν τα ακόλουθα εξωφρενικά: ομάδα περίπου πενήντα φοιτητών έφτασε στις εισόδους της αίθουσας 1 του Μεγάρου Θεωρητικών Επιστημών, όπου διεξαγόταν η Συνέλευση και, διαρκούσης της Συνέλευσης και ενώ οι ομιλητές ήσαν στο βήμα (!) ζήτησαν να εισέλθουν στην  Συνέλευση της Σχολής ΤΟΥΣ. Όμως, εκείνην τη στιγμή, παρευρισκόμενοι οι οποίοι με περηφάνια δήλωναν σπουδαστές του τμήματος Πολιτικών Επιστημών, τους απαγόρευσαν την είσοδο, με την αυθαίρετη αιτιολογία ότι έπρεπε να έχουν παρακολουθήσει την Συνέλευση από την αρχή. Παρά τον αναβρασμό που προκλήθηκε, εν τέλει δεν επετράπη η είσοδος στους εν λόγω φοιτητές, με αποτέλεσμα αυτοί να μην μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους. Κατόπιν τούτων, αποφασίστηκε νέα τριήμερη κατάληψη στην Σχολή με την συνήθη ισχνή πλειοψηφία των 156 ψήφων, οι οποίες προέρχονται από τα ίδια άτομα που ως λύση σε κάθε πρόβλημα προβάλλουν και επιβάλλουν την κατάληψη.   

Και αν όλα αυτά φαντάζουν υπερβολικά, ίσως ωχριούν μπροστά στο επόμενο περιστατικό, το οποίο αποδεικνύει την ανεξέλεγκτη έκταση και ένταση του κλίματος εκφοβισμού που επικρατεί. Νωρίτερα, και ενώ οι φοιτητές παρακολουθούσαμε το πρωινό μάθημα και το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίαζε για την έγκριση ενός Ψηφίσματος, η κατάσταση ξεπέρασε κάθε όριο. Εμβρόντητοι ακούγαμε να απευθύνονται εις βάρος συμφοιτητή μας χυδαίες εκφράσεις και απειλές λόγω της άρνησής του να υπογράψει το σχετικό Ψήφισμα.   

Κατόπιν ΟΛΩΝ των ως άνω, η σιωπηρή πλειοψηφία των φοιτητών της Νομικής αναρωτιόμαστε:

Για πόσον καιρό ακόμη οι Φοιτητές της Νομικής θα είναι έρμαια τέτοιων χυδαίων πρακτικών;

Για πόσον καιρό ακόμη θα παίζεται εις βάρος μας ένα παιγνίδι χωρίς σαφείς και προδιατυπωμένους κανόνες; 

Για πόσον καιρό ακόμη θα επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια μας η απειλή ενδεχόμενης  Γενικής Συνέλευσης, η οποία εξελίσσεται σε σχεδόν εβδομαδιαία βάσανο;

Για πόσον καιρό ακόμη θα υφιστάμεθα την παράνομη και πανθομολογούμενα αντισυνταγματική διαδικασία των καταλήψεων και ιδίως όταν παραγνωρίζεται η εκπεφρασμένη ρητή αντίθεσή μας;

Για πόσον καιρό ακόμη θα καθορίζεται το μέλλον μας από μειοψηφίες; 

Για πόσον καιρό ακόμη θα παλεύουμε μόνοι μας για τα αυτονόητα;

Με τιμή,                                  

Η σιωπηρή πλειοψηφία των φοιτητών της Νομικής Αθηνών

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr