Χωρίς φοιτητικό πάσο φοιτητές λόγω λάθους

Χωρίς φοιτητικό πάσο φοιτητές λόγω λάθους

Εκατοντάδες δικαιούχοι φοιτητές παραμένουν χωρίς πάσο και η αιτία φαίνεται πως είναι ένα απλό, αλλά ζημιογόνο λάθος των αρμόδιων υπηρεσιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), που εφάρμοσαν με λανθασμένο τρόπο την ανάγνωση των σχετικών νόμων.

Σύφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" αφορά φοιτητές του ΕΚΠΑ που έχουν προέλθει από κατατακτήριες (σ.σ. πτυχιούχοι ΤΕΙ ή υπερδιετούς κύκλου φοίτησης) οι οποίοι βάσει νόμου δικαιούνται φοιτητικό πάσο, ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες τους το αρνήθηκαν. Η συγκεκριμένη πρακτική είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νέοι να στερηθούν τα προνόμια που παρέχει η συγκεκριμένη «ταυτότητα», όπως έκπτωση εισιτηρίων σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θέατρα, μουσεία κ.α. με αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να σκέφτονται ακόμα και την αποζημίωση μέσω της δικαστικής οδού.


Το λάθος των υπαλλήλων των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΚΠΑ έχει προκαλέσει τέτοιο σάλο στους πανεπιστημιακούς χώρους, που, αρκετοί από τους φοιτητές που αντιμετώπισαν το εν λόγω κώλυμα, σκέφτονται ακόμα και να κινηθούν δικαστικώς, ζητώντας αποζημίωση για τον καιρό που στερούνταν των προνομίων, που δικαιούνταν.

Αναφορικά με τις σχετικές διατάξεις του νόμου, που ερμηνεύθηκαν λάθος από τους υπαλλήλους υπηρεσιών του ΕΚΠΑ, ο νόμος αναφέρει ότι «δικαιούχοι δελτίου ειδικού εισιτηρίου είναι ανεξαρτήτως του χρονικού σημείου εισαγωγής τους αποκλειστικά και μόνο οι φοιτητές πλήρους φοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών, που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ, για όσα έτη απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, προσαυξημένα κατά δύο έτη». Το σκεπτικό του νομοθέτη είναι πως οι προπτυχιακοί δικαιούνται τα προνόμια του φοιτητικού πάσο, ενώ για εκείνους τους φοιτητές που ήδη έχουν ένα πτυχίο ΑΕΙ και επιθυμούν να αποκτήσουν δεύτερο, το κράτος έχει ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Ωστόσο η αρμόδια υπηρεσία του ΕΚΠΑ αντιγράφοντας την συγκεκριμένη διάταξη κατά την σύνταξη της σχετικής εσωτερικής εγκυκλίου, «ξέχασε» να γράψει την λέξη «ΑΕΙ» και απέρριψε από την παροχή πάσο όλους τους φοιτητές που έχουν ήδη πτυχίο ακόμα και αν είναι από ΤΕΙ.

Το θέμα ετέθη στο αρμόδιο γραφείο του ΕΚΠΑ και μετά από χρονοβόρες διαδικασίες, οι υπάλληλοι παραδέχθηκαν ότι «στο κείμενο των Όρων και των Προϋποθέσεων Συμμετοχής στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας είχε παραληφθεί ο προσδιορισμός «ΑΕΙ», ο οποίος και θα προστεθεί από την Υπηρεσία Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας».

Όμως, είναι χαρακτηριστικό ότι το ζήτημα έγινε αντιληπτό από φοιτητές και όχι από το υπουργείο Παιδείας που υποτίθεται εποπτεύει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr