Φυσικό ΕΚΠΑ: Διδακτική επάρκεια... τέλος!

Φυσικό ΕΚΠΑ: Διδακτική επάρκεια... τέλος!

Στις 5/10 και μετά από πολλές προσπάθειες να δημοσιοποιηθούν οι κινήσεις του τμήματος σε σχέση με το ζήτημα της διδακτικής επάρκειας, ενημερωθήκαμε με (όχι και τόση) έκπληξη ότι η πρόταση που θα εισηγηθεί ο πρόεδρος του τμήματος μας Γεώργιος Σ. Τόμπρας στα υπόλοιπα μέλη του τμήματος στις 15/10, καθώς και στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ, είναι η χειρότερη δυνατή για τους αποφοίτους του Φυσικού Αθήνας, αλλά και των υπόλοιπων τμημάτων Φυσικής, καθώς ο κ. Τόμπρας φιλοδοξεί να είναι «πρωτοπόρος πρόεδρος» και η απαράδεκτη πρόταση του να αποτελεί και πυξίδα για τα άλλα τμήματα Φυσικής στην Ελλάδα.

Η πρόταση αυτή είναι η εξής:


Α) Η διδακτική επάρκεια αφαιρείται από το πτυχίο και πλέον κανείς αποκτά πτυχίο «φυσικού και όχι καθηγητή» χωρίς κανένα επαγγελματικό δικαίωμα και χωρίς τη δυνατότητα να διδάξει μετά το πέρας των σπουδών του (είτε θέλει να διοριστεί στον ΑΣΕΠ, είτε να δουλέψει οπουδήποτε αλλού θα ζητείται η πιστοποίηση της διδακτικής επάρκειας, όπως σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια).

Β) Η διδακτική επάρκεια θα δίνεται σε όποιον φοιτητή ή απόφοιτο του τμήματος ενδιαφέρεται (λες και υπάρχει κανείς που δεν «ενδιαφέρεται» για την απόκτηση της διδακτικής επάρκειας) με ένα επιπλέον πιστοποιητικό που θα παρέχεται από το τμήμα μόνο για τους φοιτητές του, και κατά τον πρόεδρο κ. Τόμπρα δωρεάν (αν και πολλά έχουν δει τα μάτια μας). Το πιστοποιητικό αυτό θα περιλαμβάνει 4 μαθήματα που θα μπορεί κανείς να τα παρακολουθήσει, είτε παράλληλα με το πτυχίο του, είτε αφού έχει αποφοιτήσει και δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτό (δηλαδή δεν θα μετράνε στο Μ.Ο, δεν θα αναγράφονται στο πτυχίο κτλ). Ταυτόχρονα θα τροποποιηθούν τα εργαστήρια και η διπλωματική εργασία που υπάρχουν ήδη εντός του προγράμματος σπουδών για απόκτηση του πτυχίου, ώστε ακόμη και αν αυτή η τροποποίηση δεν θα παρέχει τίποτα σε σχέση με τη διδακτική επάρκεια, να θεωρείται ότι οι φοιτητές έχουν κάνει πρακτική άσκηση και μαζί με το επιπλέον πιστοποιητικό να αποκτούν την διδακτική επάρκεια.

Στην Ελλάδα του 2018 με την ανεργία στα ύψη και τους αποφοίτους να τρέχουν να μαζεύουν χαρτιά ή να μεταναστεύουν ο πρόεδρος του τμήματος Τόμπρας επέλεξε να κάνει μία πρόταση που αφαιρεί το μόνο επαγγελματικό δικαίωμα των φοιτητών του τμήματός μας και μάλιστα ενός τμήματος που έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις από τους αποφοίτους του (Μ.Ο 8 χρόνια). Πολύ μεγάλες απαιτήσεις λοιπόν ώστε στο τέλος το πτυχίο μας να μην ανταποκρίνεται σε… τίποτα;

Εδώ προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Είναι ο πρόεδρος του Φυσικού Αθήνας εκτός πραγματικότητας; Μήπως είναι τα χέρια του δεμένα και αυτός απλά εκτελεί εντολές; Προφανώς δεν ισχύει τίποτα από τα δύο. Αρχικά ο νόμος για την διδακτική επάρκεια μετά από πολλές τροποποιήσεις ισχύει για τους εισαχθέντες από το 2015 και μετά και επίσης η ευθύνη για το πώς θα κατοχυρώνεται, είναι αποκλειστικά ευθύνη των Τμημάτων και της αρμόδιας Συγκλήτου. Άρα προκύπτει το ζήτημα πως αν εφαρμοστεί αυτή η πρόταση θα μείνουν 4 έτη χωρίς διδακτική επάρκεια και χωρίς την δυνατότητα να την αποκτήσουν, εκτός αν ο πρόεδρος είναι τόσο σίγουρος ότι θα τα βρει με το υπουργείο ώστε να ισχύει για τους εισαχθέντες από το 2019 και μετά. Επίσης είναι προφανές πως αν κ. Τόμπρας ήθελε να μην δώσει και το τελευταίο χτύπημα στο μέλλον των φοιτητών του θα μπορούσε να εισηγηθεί πως το τμήμα μας θα παρέχει τη διδακτική επάρκεια μέσα στο πτυχίο για όλους και χωρίς κανένα άλλο κριτήριο.Η πρόταση αυτή είναι καθαρά προσωπική του επιλογή σε μια ελιτίστικη λογική να διαχωριστεί ο «επιστήμονας φυσικής» από τον «καθηγητάκο» και για αυτό όπως είπε «πρέπει να μείνει ανέγγιχτο (από τη διδακτική επάρκεια) το πρόγραμμα σπουδών μας». Μάλιστα είναι τόσο προσηλωμένος σε αυτή του την αντίληψη που θα «έπαιζε ξύλο με τον υπουργό» για αυτόν τον λόγο. Έτσι, κατέληξε να βαφτίζει τα εργαστήρια «μικροδιδασκαλία» και να βάζει τους απόφοιτους να τρέχουν και για άλλα χαρτιά μετά το πτυχίο αφενός για συντεχνιακούς λόγους – «ώστε να μην μας πουν λίγους τα άλλα τμήματα» και αφετέρου όπως είπε χυδαία γιατί «θα πρέπει κάπως να τρώτε» (!).

Με την ιστορία του κ. Τόμπρα στο τμήμα μας δεν είχαμε καμία αμφιβολία για τη στάση του απέναντι στα συμφέροντα και τα δικαιώματα των φοιτητών. Γνωρίζουμε τον μοναδικό τρόπο να τα υπερασπιστούμε και αυτός είναι να τα επιβάλλουμε μέσα από το φοιτητικό μας σύλλογο. Απαιτούμε:

Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 8/10 ΣΤΗ 13.00 ΣΤΟ ΑΜΦ. ΙΠΠΑΡΧΟΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ 15/10 ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΜΠΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!

Αριστερή Συσπείρωση Φυσικού

(σχήμα που συμμετέχει στα ΕΑΑΚ)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr