Το πρώτο Αγγλόφωνο προπτυχιακό Ελληνικού Πανεπιστημίου είναι γεγονός!

Έρχονται αλλαγές στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα τετραετούς φοίτησης με δίδακτρα είναι γεγονός. Θα οργανωθεί από δύο σημαντικά για την πορεία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα ΑΕΙ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Το αντικείμενο του προγράμματος αφορά τα ισχυρότερα brand name της χώρας: την αρχαιολογία, την ιστορία και την ελληνική γλώσσα και φιλολογία. Στόχος του είναι η προσέλκυση φοιτητών από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Ειδικότερα, όπως παρουσιάζει η «Καθημερινή» το ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα θα οργανωθεί από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Ο τίτλος του είναι «BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece». Θα είναι τετραετούς διάρκειας (οκτώ εξάμηνα) και θα παρέχει 248 πιστωτικές μονάδες για το σύνολο των οκτώ εξαμήνων.

Οι μονάδες αυτές θα αποτελούν το διαβατήριο του προγράμματος, ώστε το πτυχίο να είναι εναρμονισμένο με τα αντίστοιχα προπτυχιακά σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα ειδικά σχεδιασμένα, ενώ θα διδάξουν πολλοί καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής (όπου θα γίνονται και τα μαθήματα) καθώς και άλλοι επίσης διεθνούς κύρους επιστήμονες. Πλην των άλλων, στο πλαίσιο του προγράμματος θα διοργανώνονται σεμινάρια, διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες (π.χ., επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και χώρους ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος) και οι φοιτητές θα συμμετέχουν σε ανασκαφές.

Επίσης, ορίζονται ο τρόπος και οι προϋποθέσεις εισαγωγής. Θα γίνουν δεκτοί έως 100 φοιτητές και τα δίδακτρα θα είναι 8.000 ευρώ ετησίως. Η πρόταση προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος είναι θετικός στο εγχείρημα καθώς ευθυγραμμίζεται με το νομικό πλαίσιο του ν. 4485/2017, άρθρο 13, συνοδεύεται από αναλυτικό ενδεικτικό προϋπολογισμό καθώς και αναλυτική παρουσίαση και περιγραφή όλων των μαθημάτων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η συμμετοχή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, με έδρα στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό διότι θα είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές θα συμμετάσχει στην οργάνωση προπτυχιακού ξενόγλωσσου προγράμματος. Τώρα διοργανώνει αγγλόφωνα μεταπτυχιακά. Το Διεθνές θα εκπροσωπηθεί στην επιτροπή που θα διοικεί το νέο πρόγραμμα.

«Ο πιο σημαντικός επιστημονικός τομέας για να οργανωθεί ένα ξενόγλωσσο πρόγραμμα που θα απευθύνεται σε ξένους φοιτητές είναι η αρχαιολογία και ο ελληνικός πολιτισμός. Για τον λόγο αυτό εστιάσαμε σε αυτό, στο νέο βήμα που κάνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών», δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανης του Ιδρύματος Θάνος Δημόπουλος. «Η δημιουργία του προγράμματος είναι πολύ σημαντικό και πρωτοπόρο εκπαιδευτικό, επιστημονικό και πολιτιστικό γεγονός για τη χώρα. Προβάλλει διεθνώς τη Φιλοσοφική Σχολή και το ΕΚΠΑ, συγχρόνως δε αναδεικνύει τον αρχαίο και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και ενισχύει τους πνευματικούς δεσμούς της Ελλάδας με τον υπόλοιπο κόσμο», παρατηρεί από την πλευρά της στην «Κ» η κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Ελένη Καραμαλέγκου. «Ο κύριος σχεδιασμός έγινε από εξαίρετους ειδικούς επιστήμονες της σχολής μας σύμφωνα με τις σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές. Προσβλέπουμε σε εποικοδομητική και για τις δύο πλευρές συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, επικεφαλής της διοίκησης του οποίου είναι ο Κώστας Γραμμένος, καθηγητής διεθνούς εμβέλειας και κύρους. Είναι, τέλος ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ενδιαφέρεται ειλικρινά για την επιτυχία του εγχειρήματος και διευκολύνει την καθ’ όλα άψογη προετοιμασία του», προσθέτει. Ηδη, οι ιθύνοντες του προγράμματος θα ξεκινήσουν τη παρουσίασή του σε πρεσβείες χωρών όπως η Κίνα, η ΗΠΑ και η Ινδία.

Το πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Αθηνών και του Διεθνούς Πανεπιστημίου αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον για ανάλογα προγράμματα από άλλα πανεπιστήμια, ενισχύοντας έτσι τη διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, σε νέα φάση εισέρχονται οι μεταπτυχιακές σπουδές στη χώρα, για τις οποίες η ζήτηση από τις στρατιές αποφοίτων που επιδιώκουν να πλουτίσουν το βιογραφικό τους καθώς διαγκωνίζονται για μία θέση στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική - ελληνική και διεθνή- αγορά εργασίας είναι εκρηκτική. Ηδη, οι επτά στους δέκα 18χρονους δηλώνουν ότι μετά το πρώτο πτυχίο θα συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές. Ετσι, το «μάθε παιδί μου γράμματα» της δεκαετίας του ’60 και «πάρε πτυχίο για μία καλύτερη θέση στο Δημόσιο» της δεκαετίας του ’80, έχει καταλήξει στην εποχή μας στο «μεταπτυχιακό και... ξερό ψωμί». Ουσιαστικά, η μαζικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει διευρυνθεί και στις μεταπτυχιακές σπουδές, με το υπουργείο Παιδείας ωστόσο να παραμένει αμέτοχο ως προς τις προδιαγραφές ποιότητας των προγραμμάτων.

Η λειτουργία των υπαρχόντων μεταπτυχιακών ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους και τα πανεπιστήμια, με βάση τον νόμο 4485/2017 πρέπει έως το τέλος Απριλίου να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που θα λειτουργήσουν από τον προσεχή Οκτώβριο. Οι προτάσεις αυτές θα αφορούν τα νέα προγράμματα αλλά και εκείνα που θα συνεχιστούν. Ο αριθμός των μεταπτυχιακών προγραμμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τα 737 που υπάρχουν. Ενας λόγος είναι ότι ο νέος νόμος περιορίζει τις ειδικεύσεις σε κάθε μεταπτυχιακό σε τρεις. Αρα, όσα υπάρχοντα μεταπτυχιακά προγράμματα έχουν περισσότερες των τριών ειδικεύσεις, ορισμένες από το 2018-19 προτείνεται να μετατραπούν σε αυτόνομο πρόγραμμα.

Ενδεικτικά, όπως δήλωσε στην «Κ» ο Κώστας Μπουραζέλης, αναπληρωτής πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων στο ΕΚΠΑ, σήμερα το ίδρυμα έχει 143 προγράμματα και οι προτάσεις είναι περίπου διακόσιες. Ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας ανέφερε στην «Κ» ότι οι προτάσεις προσεγγίζουν τα 140 προγράμματα σε σχέση με τα 90 λειτουργούντα σήμερα, ενώ πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Γιακουμάκης, θεωρεί βέβαιο ότι οι προτάσεις θα είναι αυξημένες σε σχέση με τα 18 σημερινά προγράμματα (η απόφαση θα οριστικοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα).

Τα ΑΕΙ πρέπει να υποβάλλουν στο υπουργείο Παιδείας μελέτη βιωσιμότητας κάθε προγράμματος, και κυρίως να δικαιολογούν το ύψος των διδάκτρων. Το υπουργείο επιχειρεί να βάλει φραγμό σε πολύ υψηλά δίδακτρα –στα υπάρχοντα το εύρος κυμαίνεται από λίγες εκατοντάδες ευρώ μέχρι και έως 15.000 ευρώ– ενώ σύμφωνα με τον νόμο το 30% των φοιτητών σε κάθε μεταπτυχιακό θα πάρει υποτροφία. Την ίδια στιγμή, πολλά ΑΕΙ βλέπουν τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων ως μία πηγή συμπλήρωσης της πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης.

Η αξιολόγηση

Η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των νέων μεταπτυχιακών έχει προσβληθεί στο ΣτΕ από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ο πρύτανης Αχιλλέας Ζαπράνης ανέφερε στην «Κ» ότι στην αξιολόγηση των προγραμμάτων τον τελικό λόγο θα έχει ο υπουργός Παιδείας. Από την άλλη, ερωτήματα εγείρονται για τον έλεγχο ποιότητας. «Πολλές φορές φοιτούν άτομα που αναζητούν τη βελτίωση της επαγγελματικής θέσης τους, και είναι διατεθειμένα να πληρώσουν ένα λογικό ποσό. Πρέπει να υπάρχουν τέλη εγγραφής (δηλαδή περιορισμένα ποσά) για όλους. Οποιος αδυνατεί να καταβάλει το ποσό, να προσφέρει υπηρεσίες στο ΑΕΙ (π.χ., εργασία σε βιβλιοθήκη ή εργαστήρια). Το πρόβλημα είναι η ατελής αξιολόγηση των προγραμμάτων. Η παρέμβαση του υπουργείου δεν απαντά στα θέματα ποιότητας, δημιουργεί διδάσκοντες και διδασκόμενους δύο ταχυτήτων και δυσκολεύει τη λειτουργία των προγραμμάτων», λέει στην «Κ» η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Ευγενία Μπουρνόβα.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

«Καθημερινή»

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr