Φοιτητές, έργα μεγαλύτερων σύγχρονων συνθετών, συναυλιών, πρόγραμμα, πάντειο πανεπιστήμιο Φοιτητές παρουσιάζονται έργα των μεγαλύτερων σύγχρονων συνθετών - Σειρά συναυλιών [πρόγραμμα]

Φοιτητές παρουσιάζονται έργα των μεγαλύτερων σύγχρονων συνθετών - Σειρά συναυλιών [πρόγραμμα]

Παρουσιάζονται έργα των μεγαλύτερων σύγχρονων συνθετών από χαρισματικούς νέους ερμηνευτές. Την επιλογή έργων και καλλιτεχνών και τη διοργάνωση των συναυλιών κάνουν οι φοιτητές. Είσοδος ελεύθερη. 

Δύο γείτονες, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται για πρώτη φορά σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής και παρουσιάζουν τον ήχο του σήμερα.


Καρπός της συνεργασίας τους είναι τέσσερις συναυλίες ανερχόμενων –ως επί το πλείστον– μουσικών (24 Φεβρουαρίου, 16 Μαρτίου, 19 Απριλίου και 24 Μαΐου 2016). 

Ποια είναι η ταυτότητα της σύγχρονης μουσικής; Μας αφορά; Πώς μπορούμε να την ανακαλύψουμε; Οι απαντήσεις μας περιμένουν στην αίθουσα τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Την οργάνωση και προώθηση των συναυλιών έχουν αναλάβει φοιτήτριες και φοιτητές της κατεύθυνσης «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με τους μουσικούς και προσπαθούν να βρουν τους βέλτιστους τρόπους για να μεταδώσουν το όραμα των καλλιτεχνών σε ένα ευρύτερο κοινό νέων, και όχι μόνο, ανθρώπων. H Στέγη συμβουλεύει και υποστηρίζει το έργο των ομάδων, με την τεχνογνωσία και το δίκτυο επικοινωνίας της, ενώ το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα και των δύο ιδρυμάτων.

Σε αυτές τις συναυλίες εμβληματικά έργα του 20ού και του 21ου αιώνα μας προτρέπουν να ανακαλύψουμε εκ νέου τη μαγεία της μουσικής. Αρκετά από τα έργα του κύκλου παίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή γράφτηκαν ειδικά για την περίσταση.

Στις συναυλίες θα παρουσιαστούν μουσικές συνθέσεις των: Michael Amann, George Crumb, Mario Davidovsky, Morton Feldman, Henrik Hellstenius, Rudolph Jungwirth, Karleinz Stockhausen, Jacob ter Veldhuis, Claude Vivier, Γιώργου Απέργη, Νίκου Ιωακείμ, Γιάννη Ιωαννίδη, Ορέστη Καραμανλή, Ευαγγελίας Κίκου, Παναγιώτη Κόκορα, Δημήτρη Μαρωνίδη, Δημήτρη Οικονόμου, Μιχάλη Παρασκάκη και Χρήστου Σαμαρά.

Η 1η συναυλία (Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016)

Τι μουσική θα έπαιζε ο Σίσυφος; Τι σχέση έχει η Εύα με το φεγγάρι; Μπορούμε να ακούσουμε το σύμπαν; Πώς μπορεί η μουσική να επηρεάσει την αντίληψή μας για τον χρόνο; Τέτοιου είδους ερωτήματα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον όσων παρευρεθούν στην πρώτη από τις τέσσερις συναυλίες. Η φύση, ο άνθρωπος, ο χρόνος και το σύμπαν αποτελούν βασικά θέματα αυτής της συναυλίας. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα μερικών εκ των σπουδαιότερων συνθετών του 20ού αιώνα, όπως ο Karlheinz Stockhausen και ο George Crumb, αλλά και πολύ νέων συνθετών, όπως ο Δημήτρης Οικονόμου. Οι ερμηνευτές της πρώτης συναυλίας, η φλαουτίστα Ρία Γεωργιάδου και ο Δανός πιανίστας Sven Birch. Βασικό κλειδί σε αυτή τη συναυλία αποτελεί το γεγονός ότι οι δύο ερμηνευτές έχουν μελετήσει όλα τα παρουσιαζόμενα έργα σε στενή συνεργασία με τους δημιουργούς τους. Τα δε έργα των Michael Amann, Rudolph Jungwirth και Δημήτρη Οικονόμου έχουν γραφτεί ειδικά γι’ αυτούς. Το πρόγραμμα αποτελεί σπουδή πάνω στον ήχο του φλάουτου και του άλτο φλάουτου. Συντονισμός/Επιμέλεια: Λορέντα Ράμου. Υπεύθυνοι καθηγητές: Ανδρομάχη Γκαζή, Σταύρος Καπερώνης 

Η 2η συναυλία (Τετάρτη 16 Μαρτίου)

Εργα των: Παναγιώτη Κόκορα, Mario Davidovsky, Jacob ter Veldhuis, Δημήτρη Μαρωνίδη, Henrik Hellstenius

Ερμηνευτές

Παναγιώτης Ανδρέογλου: ακορντεόν

Gundega Šmite: πιάνο

Δημήτρης Μαρωνίδης: ηλεκτρονικά

Η 3η συναυλία (Τρίτη 19 Απριλίου)

Εργο του: Ορέστη Καραμανλή

Ερμηνευτές

Σοφία Λαμπροπούλου: κανονάκι

Χάρης Λαμπράκης: νέυ

Ορέστης Καραμανλής: ηλεκτρονικά

Η 4η συναυλία (Tρίτη 24 Μαΐου)

Εργα των: Γιάννη Ιωαννίδη, Γιώργου Απέργη, Claude Vivier, Morton Feldman, Νίκου Ιωακείμ, Μιχάλη Παρασκάκη

Ερμηνεύτρια

Κατερίνα Κωνσταντούρου: πιάνο

Ολες οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου (κεντρική είσοδος από τη Συγγρού) στις 20:30.

Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας μία ώρα πριν από κάθε συναυλία και παραλαβή των δελτίων από την είσοδο της Αίθουσας Τελετών του πανεπιστημίου.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr