Πάντειο: Μπαίνουν συναγερμοί, συστήματα access control, 24ώρη φύλαξη / Το Σχέδιο Ασφαλείας

Πάντειο: Μπαίνουν συναγερμοί, συστήματα access control, 24ώρη φύλαξη / Το Σχέδιο Ασφαλείας

Πάντειον Πανεπιστήμιο: Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Παντείου Πανεπιστημίου αποφάσισε νέο σχέδιο ασφαλείας το οποίο θα υλοποιηθεί τους επόμενους δώδεκα μήνες και θα κοστίσει 212.040,00 ευρώ, δαπάνη η οποία η οποία θα καλυφθεί από την έκτακτη επιχορήγηση του Υπουργείου Παιδείας.

Διαβάστε ακόμη: Το Σχέδιο Νόμου για τα Πανεπιστήμια και τους φοιτητές όπως ανακοινώθηκε από την Υπουργό Παιδείας


Το Σχέδιο Ασφαλείας

Πιο συγκεκριμένα, το Σχέδιο Ασφαλείας, προβλέπει τα παρακάτω:

Φύλαξη όλο το 24ώρο

Στο πλαίσιο της προαγωγής της ασφάλειας των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου, έχει προβλεφθεί η ύπαρξη στον περιβάλλοντα χώρο εκπαιδευμένου προσωπικού φύλαξης για εποπτεία και φύλαξη όλο το 24ώρο.

Αντικατάσταση και αναβάθμιση φυλακίων μέσω κατάλληλου εξοπλισμού

Οι φύλακες θα χρησιμοποιούν τα φυλάκια, τα οποία βρίσκονται στις κύριες εισόδους του πανεπιστημιακού συγκροτήματος, και που πρόκειται να αντικατασταθούν και να αναβαθμιστούν μέσω κατάλληλου εξοπλισμού.

Οι φύλακες

Κατά τη διάρκεια της βάρδιας, ο κάθε φύλακας θα καταγράφει τυχόν προβλήματα και θα ενημερώνει τον επόμενο φύλακα για τις όποιες εξελίξεις. Συμπληρωματικά, θα συμμορφώνεται με τους κανόνες, τηρώντας το πρόγραμμα των προγραμματισμένων βαρδιών, ενώ θα βρίσκεται σε επικοινωνία με το προσωπικό των υπόλοιπων φυλακίων.

Πρόσθετο φυλάκιο

Παράλληλα, προτείνεται η εγκατάσταση ενός πρόσθετου φυλακίου που θα λειτουργεί, εξίσου, με εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό, με στόχο τον συντονισμό, την εποπτεία και την πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου φύλαξης. Επιπλέον, θα αποτελεί το μέσο για την ενημέρωση σε περιπτώσεις εμφάνισης τυχόν προβλημάτων και για την άμεση διαχείριση και αντιμετώπισή τους. Μέσω των φυλακίων εξασφαλίζεται συνεχής εποπτεία και έλεγχος της εισόδου - εξόδου σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή αποτελώντας έναν σημαντικό παράγοντα για τη βελτίωση των λειτουργιών του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Συστήματα ασφαλείας

Κατάλληλος εξοπλισμός και υποδομές

Στο Σχέδιο Ασφάλειας περιλαμβάνεται, πέραν του προσωπικού ασφαλείας, κατάλληλος εξοπλισμός και υποδομές που θα επιτρέψουν τις απαιτούμενες για την τήρηση της ασφάλειας ενέργειες του προσωπικού ασφαλείας - φύλαξης. Συνεπώς, τα υφιστάμενα φυλάκια του κεντρικού κτηριακού συγκροτήματος προβλέπεται να αντικατασταθούν και να αναβαθμιστούν μέσω αγοράς κατάλληλου εξοπλισμού. Επίσης, προβλέπεται η τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας που θα διευκολύνουν το έργο του προσωπικού ασφαλείας - φύλαξης.

Εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού- Πόρτες ασφαλείας με συστήματα μέσω αυτοματισμών

Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού σε αίθουσες υψηλού κινδύνου (π.χ. datacenters, pc-labs), η ενίσχυση των εισόδων - εξόδων με πόρτες ασφαλείας και γενικώς με συστήματα που λειτουργούν μέσω αυτοματισμών.

Οι πόρτες θα πρέπει να πληρούν τις εξής προδιαγραφές:

  • Η θέση, ο αριθμός, τα υλικά κατασκευής, καθώς και οι διαστάσεις τους πρέπει να καθορίζονται με βάση τη φύση και τη χρήση των εσωτερικών ή εξωτερικών χώρων.
  • Να ανοίγουν και να κλείνουν από τους εργαζόμενους/ χρήστες, που διέρχονται, με ευκολία και ασφάλεια.
  • Πρέπει να τοποθετείται σήμανση, στο ύψος των ματιών, στις θύρες που είναι διαφανείς.

Ειδικότερα, οι πόρτες που προτείνεται να αντικατασταθούν στο πλαίσιο του παρόντος Σχεδίου αφορούν σε πόρτες ασφαλείας για επαγγελματικές χρήσεις (μονές ή/ και διπλές), υψηλής ανθεκτικότητας με μεταλλικές κάσες οι οποίες συνδυάζουν πυράντοχες και ηχοακουστικές ιδιότητες με σύγχρονη αισθητική.

Συστήματα access control 

Τέλος, προβλέπεται η προμήθεια συστημάτων αυτόματου ελέγχου πρόσβασης (συστήματα access control) για την ελεγχόμενη πρόσβαση σε χώρους που απαιτείται αυξημένη προστασία, όπως η Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης η οποία είναι εξοπλισμένη με συστήματα υψηλής εξειδίκευσης και με τον κεντρικό server του Πανεπιστημίου, που πρέπει να προστατεύεται από τυχόν φθορές (π.χ. βανδαλισμοί/ κλοπές).

Πόρτες ασφαλείας βαρέως τύπου - θωρακισμένες

Οι πόρτες, στις οποίες θα λειτουργεί το σύστημα αυτόματου ελέγχου πρόσβασης, θα είναι ασφαλείας βαρέως τύπου - θωρακισμένες.

Εξωτερικός Φωτισμός

Στο πλαίσιο του παρόντος, προτείνονται παρεμβάσεις που αφορούν στην εξασφάλιση επαρκούς φωτισμού στους εξωτερικούς χώρους του πανεπιστημιακού συγκροτήματος. Στον περιβάλλοντα χώρο, προβλέπεται να γίνει προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων (κολώνα ή/και επιτοίχια φωτιστικά σώματα με αισθητήρες κίνησης). Ο φωτισμός θα βελτιώσει τη λειτουργικότητα των εξωτερικών χώρων, εντείνοντας την ευκρίνεια στο περιβάλλον του κάθε χρήστη. Επιπλέον, στόχος είναι να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των φοιτητών και καθηγητών κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες και να διασφαλίζεται η ασφάλεια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Περιμετρική ασφάλεια-α Αντικατάσταση της υφιστάμενης περίφραξης και τοποθέτηση μπαρών

Τέλος, στο πλαίσιο του παρόντος, προβλέπονται παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια του πανεπιστημιακού συγκροτήματος περιμετρικά. Ειδικότερα, προβλέπεται η αντικατάσταση της υφιστάμενης περίφραξης και τοποθέτηση μπαρών, ώστε να ελέγχεται η είσοδος και έξοδος των χρηστών.

Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης

Ο καθαρός χρόνος για την υλοποίηση του Σχεδίου Ασφάλειας - Φύλαξης και την προμήθεια του προβλεπόμενου εξοπλισμού ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες, μετά την έγκριση του Σχεδίου με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.

Προϋπολογισμός Υλοποίησης Παρεμβάσεων

Στον πίνακα που ακολουθεί περιλαμβάνεται ο προπολογισμός για την υλοποίηση των επιμέρους παρεμβάσεων που προτείνονται από το Σχέδιο Ασφάλειας - Φύλαξης των κτηριακών εγκαταστάσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Συνολικός Προϋπολογισμός Παρεμβάσεων/Υπηρεσιών

Οι παρεμβάσεις μέσω του ολοκληρωμένου Σχεδίου Ασφαλείας - Φύλαξης θα γίνουν στα ακόλουθα κτήρια:

Κεντρικό Κτηριακό Συγκρότημα (υπηρεσίες Διοίκησης, Γραμματείες ακαδ. Τμημάτων και το μεγαλύτερο τμήμα των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων).

Περιλαμβάνει τα κάτωθι:

α. Κτήριο 1
Κτήριο Διοίκησης, επιφάνειας 5.350,00 m2. Στεγάζονται: Πρυτανεία, Βιβλιοθήκη, Μουσείο, Διοικητικές υπηρεσίες, Γραμματείες ακαδ. Τμημάτων.

β. Κτήριο 2
Πτέρυγα Στασινοπούλου, επιφάνειας 5.252,20 m2. Στεγάζονται: Γραφεία διδασκόντων, αμφιθέατρα, αίθουσες διδασκαλίας, Eργαστήρια.

γ. Κτήριο 3 
Νέο Κτήριο, επιφάνειας 14.924,17 m2, επί της οδού Αλεξ. Πάντου, Φραγκούδη και Παπαζαχαρίου. Στεγάζονται: Γραφεία διδασκόντων, Διοικητικές υπηρεσίες, ΕΛΚΕ, Erasmus, αμφιθέατρα, αίθουσες διδασκαλίας, Eργαστήρια.

  • Κτήριο Χιλλ (περιοχή Πλάκας). Επιφάνεια: 947,10 m2. Στεγάζει Γραφεία διδασκόντων, Εργαστήρια και αίθουσες σεμιναρίων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού.
  • Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο, που στεγάζεται επί της οδού Ιππώνακτος 36 στο Ν. Κόσμο, με δομημένο χώρο έκτασης 444,80 m2.
  • Εργαστήριο Κοινωνικής Πολιτικής, επιφάνειας 191,40 m2 (Συγγρού 134μ Αθήνα). Στεγάζει το Εργαστήριο Κοινωνικής Πολιτικής, αίθουσες σεμιναρίων και γραφεία διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής.
  • Εργαστήριο Τμήματος Ψυχολογίας, επιφάνειας 133,13 m2 (Λομβάρδου 137, Γκύζη, Αθήνα). Στεγάζει γραφεία διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και Εργαστήριο του Τμήματος Ψυχολογίας.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Καταργούνται οι φοιτητικές παρατάξεις / Έρχεται το ενιαίο ψηφοδέλτιο

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr