Στις 15 Ιουλίου Πρυτανικές Εκλογές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Στις 15 Ιουλίου Πρυτανικές Εκλογές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πρυτανικές Εκλογές: Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στη συνεδρίασή της, στις 24/6/2020, προκηρύσσει εκλογές για την ανάδειξη Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με θητεία τεσσάρων (4) ακαδημαϊκών ετών, από 1/9/2020 έως 31/8/2024.

Ορίζει ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα από 10.00 έως 14.00. Σε περίπτωση που, τυχόν χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία, αυτή θα λάβει χώρα την ακριβώς επόμενη εργάσιμη ημέρα, ήτοι την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020 και ίδιες ώρες.


Οι υποψηφιότητες των συνδυασμών των υποψηφίων Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων, υποβάλλονται στο Κεντρικό Πρωτόκολλο του Πανεπιστημίου από την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 έως και την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020 και ώρα 14.00 με κατάθεση αίτησης ανά συνδυασμό υπογεγραμμένης από τον υποψήφιο Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις, οι οποίες παραδίδονται στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Δικαίωμα υποψηφιότητας και Ασυμβίβαστα (άρθρα 66 και 67, Ν. 4692/2020) Δικαίωμα υποψηφιότητας για το αξίωμα του Πρύτανη έχουν οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας του Παντείου Πανεπιστημίου, οι οποίοι τελούν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης κατά τον χρόνο διενέργειας των εκλογών.

Για το αξίωμα του Πρύτανη δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιο και να εκλεγεί το ίδιο πρόσωπο για δεύτερη θητεία στο Ίδρυμα.

Δικαίωμα υποψηφιότητας για το αξίωμα του Αντιπρύτανη έχουν οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας και οι αναπληρωτές καθηγητές, οι οποίοι τελούν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης κατά τον χρόνο διενέργειας των εκλογών.

Για τα αξιώματα του Πρύτανη και του Αντιπρύτανη δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιο και να εκλεγεί το ίδιο πρόσωπο, αθροιστικά και στα δύο αξιώματα, για περισσότερες από δύο (2) θητείες στο Ίδρυμα.

Δεν επιτρέπεται να θέσουν υποψηφιότητα τα μέλη Δ.Ε.Π., τα οποία αποχωρούν από την υπηρεσία λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας κατά τη διάρκεια της θητείας της προκηρυσσόμενης θέσης.

Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις δεν επιτρέπεται να κατέχουν συγχρόνως το αξίωμα άλλου μονοπρόσωπου οργάνου του οικείου ή άλλου Α.Ε.Ι., με εξαίρεση τις θέσεις Διευθυντή Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, Εργαστηρίου, Κλινικής και Μουσείου. Η ιδιότητα του Πρύτανη και του Αντιπρύτανη είναι ασυμβίβαστη με κάθε επαγγελματική ενασχόληση εκτός του Ιδρύματος.

Σώμα Εκλεκτόρων (άρθρο 68, Ν. 4692/2020)

Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από Ειδικό Σώμα Εκλεκτόρων, το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, καθώς και των υπηρετούντων λεκτόρων του Α.Ε.Ι. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους.

Εκλογική Διαδικασία (άρθρο 70, Ν. 4692/2020)

Την ευθύνη διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας έχει πενταμελής Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, η οποία ορίσθηκε με απόφαση Συγκλήτου (συνεδρίαση 24/6/2020), και αποτελείται από καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές καθηγητές του Ιδρύματος.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, αφού παραλάβει τις υποψηφιότητες κάθε συνδυασμού για τα αξιώματα του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων, εξετάζει αν οι υποψήφιοι πληρούν τις προϋποθέσεις εκλογιμότητας και καταρτίζει ενιαίο ψηφοδέλτιο για κάθε συνδυασμό, το οποίο περιλαμβάνει τον υποψήφιο Πρύτανη και τους τέσσερις (4) υποψήφιους Αντιπρυτάνεις εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από τη λήξη της ημερομηνίας κατάθεσης των υποψηφιοτήτων. Επίσης, επιβλέπει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, εξάγει τα αποτελέσματα της εκλογής και ανακηρύσσει τους επιτυχόντες.

Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, σύμφωνα με όσα αναλυτικά αναφέρονται στην υπ’ αριθ. 77561/Ζ1/19.6.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 2481).

Αν κανείς από τους υποψήφιους συνδυασμούς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία ή σε περίπτωση ισοψηφίας η εκλογική διαδικασία επαναλαμβάνεται, ομοίως μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, την επόμενη εργάσιμη ημέρα μεταξύ των υποψήφιων συνδυασμών που καταλαμβάνουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση ή μεταξύ των ισοψηφισάντων συνδυασμών στην πρώτη θέση. Επί νέας άγονης εκλογικής διαδικασίας, επαναλαμβάνεται αυτή, ομοίως μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, την επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε εκλέγεται ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων. Σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση ενώπιον της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Αν υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος συνδυασμός, αυτός εκλέγεται αν συγκεντρώσει τουλάχιστον το ένα τρίτο (1/3) των έγκυρων ψήφων.

Μετά το πέρας της διαδικασίας εκλογής δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εκλογή του Πρύτανη και των τεσσάρων (4) Αντιπρυτάνεων.

Η παρούσα προκήρυξη θα αναρτηθεί στην κεντρική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου και θα αποσταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλα τα μέλη Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr