Πάντειο Πανεπιστήμιο: Έφυγε από τη ζωή Καθηγήτρια

Πάντειο Πανεπιστήμιο: Έφυγε από τη ζωή Καθηγήτρια

Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου της σεβαστής Ομότιμης Καθηγήτριας και δύο φορές Πρυτάνεως του Ιδρύματός μας Αλίκης ΓιωτοπούλουΜαραγκοπούλου αποφάσισε να εκφράσει την λύπη της και τα θερμά της συλλυπητήρια εκ μέρους της Ακαδημαϊκής Κοινότητας στην οικογένειά της.

Η Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου υπήρξε επιστήμων με καθοριστική συμβολή στον τομέα της Εγκληματολογίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πέραν αυτού του επιστημονικού της ενδιαφέροντος ασχολήθηκε με τα θέματα της Ισότητας των Φύλων και της Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με συνέπεια, δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Αφήνει μεγάλη παρακαταθήκη σε όλους αυτούς τους τομείς. Δίδαξε ήθος, επιμονή και συμμετοχή στο Δημόσιο λόγο. Της είμαστε ευγνώμονες.


Αθήνα 3 Σεπτεμβρίου 2018
Η Πρύτανις Καθηγήτρια
ΙΣΜΗΝΗ ΑΡ. ΚΡΙΑΡΗ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (Σ.Δ.Γ.) μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου της αγαπημένης μας Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, Ομότιμης Καθηγήτριας, Επίτιμης Προέδρου και επί 30 χρόνια Προέδρου του Σ.Δ.Γ. αποφάσισε:

  • Να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της.
  • Να δωρίσει το τιμητικό τεύχος του περιοδικού του Σ.Δ.Γ. «Ο Αγώνας της Γυναίκας»

Αφιέρωμα: Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου. Η Γενέθλια Εκατονταετία :

α) Στις βιβλιοθήκες όλων των ΑΕΙ της χώρας.

β) Στις βιβλιοθήκες όλων των Λυκείων των Νομών Κερκύρας και Ιωαννίνων, τόπων καταγωγής της.

γ) Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, στην Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας και στα Αρχεία Κέρκυρας.

δ) Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη και στη Βιβλιοθήκη της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών.

  • Να αφιερώσει στη μνήμη της τον υπό έκδοση επετειακό τόμο για την ιστορική διαδρομή του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, 1920-2020.
  • Να διοργανώσει στη μνήμη της επιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Τα σύγχρονα φεμινιστικά ζητήματα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».
  • Να εναποθέσει άνθη στον τάφο της.

Η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου υπήρξε μία εμπνευσμένη και χαρισματική ηγετική μορφή, της οποίας η παρουσία και η δράση ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας και αναγνωρίστηκε από το σύνολο της ευρωπαϊκής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και του φεμινιστικού κινήματος.

Πάντα περιέβαλλε το Σύνδεσμο με ιδιαίτερη αγάπη και με το κύρος, τη σοφία της, τη διορατικότητα, τον απαράμιλλο δυναμισμό και την ακλόνητη προσήλωσή της στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών, τον κράτησε στηνπρωτοπορία των αγώνων και των διεκδικήσεων.

Τιμούμε την προσφορά της στην ανθρωπότητα. Πέρα από τις γνώσεις, μας δίδαξε με το παράδειγμά της αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, ευθύνη, συνέπεια, προσήλωση στους στόχους και, πάνω από όλα, εντιμότητα και ήθος.

Τη θλίψη μας συνοδεύει το βάρος της ηθικής και πνευματικής κληρονομιάς που μας αφήνει και η συναίσθηση της ευθύνης να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ουσιαστική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2018
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος
Ειρήνη Φερέτη 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr