Φοιτητές κατακτούν τη πρωτιά στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό «Morpheus Cup 2015» Φοιτητές κατακτούν τη πρωτιά στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό «Morpheus Cup 2015»

Φοιτητές κατακτούν τη πρωτιά στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό «Morpheus Cup 2015»

Μετέτρεψαν την περιβαλλοντική ενημέρωση σε παιχνίδι και κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε χιλιάδες φοιτητές που συμμετείχαν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτόμων ιδεών «Morpheus Cup 2015». Ο λόγος για τους Λέων Γαβαλά, Φωτεινή Καρινιωτάκη – Ταλιάνη και τον υποψήφιο διδάκτορα Σταύρο Λουνή, του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), οι οποίοι με την εφαρμογή «Gamifico S.E.P» κατέκτησαν το πρώτο βραβείο «Best European Students Project» στην κατηγορία «Environment Challenge».

Η εφαρμογή


Σύμφωνα με τους φοιτητές, πρόκειται για μια εφαρμογή «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου -και την αντίστοιχη πλατφόρμα- που έχει διττό στόχο: Συμβάλλει στην υποστήριξη της περιβαλλοντικής ενημέρωσης και στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε οικολογικά ζητήματα μέσω της μεθόδου παιγνιοποίησης (Gamification) σε smartphone, ενώ ταυτόχρονα δίνει την ευκαιρία σε ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να «ρωτήσουν» τους πολίτες την άποψή τους για τον βαθμό που αναγνωρίζουν τα εκάστοτε προϊόντα ως φιλικά προς το περιβάλλον. Παράλληλα, η πλατφόρμα διαχειρίζεται το σύνολο των δεδομένων και εξάγει συμπεράσματα, τα οποία ανατροφοδοτούνται στην εφαρμογή με στόχο τη βελτιστοποίηση της gaming εμπειρίας για τον κάθε χρήστη.

Ο ανταγωνισμός

Στο φετινό διαγωνισμό Morpheus Cup προσκλήθηκαν 1.200 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, από τα οποία προκρίθηκαν στην τελική φάση της διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 19-20 Μαΐου 2015, μόλις 100 ομάδες. Η ελληνική συμμετοχή κατάφερε να κερδίσει το ένα από τα 10 βραβεία του διαγωνισμού στο επιστημονικό πεδίο της «Υποστήριξης του περιβάλλοντος και επίλυσης σημαντικών περιβαλλοντικών θεμάτων» (Environment Challenge). 

Morpheus Cup 2015

Οι υπόλοιπες θεματικές κατηγορίες

Μεταξύ των υπόλοιπων εννέα διακρίσεων συγκαταλέγονται τα «Educational Challenge» (Ανάπτυξη ψηφιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη), «Social Challenge» (Υποστήριξη της κοινωνικής και γλωσσικής ανταλλαγής εντός της Ευρώπης), «Sharing Challenge» (Υποστήριξη της δυνατότητας δίκαιου διαμοιρασμού πλούτου), «Business Challenge» (Ανάπτυξη ενός προστατευμένου και ανταγωνιστικού ψηφιακού οικοσυστήματος), «Research Challenge» (Υποστήριξη του ανταγωνισμού και συνεργασίας ερευνητικών εργαστηρίων και επιχειρηματικότητας), «FinTech Challenge» (Προετοιμασία για σημαντικές μελλοντικές προκλήσεις που συνδυάζουν οικονομικά και τεχνολογία), «Mobility Challenge» (Λύσεις που αφορούν στην διαχείριση κίνησης και έξυπνα οχήματα), «Energy Challenge» (Ενεργειακή επάρκεια και σχετική οικονομία) και «Healthcare Challenge» (Εξόρυξη γνώσης και πρόσβαση στην υγεία). 

Η επιτροπή αξιολόγησης

Οι νικητές των θεματικών κατηγοριών είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την πρότασή τους σε διακεκριμένους κριτές που περιελάμβαναν τους: Didier Rappaport (Co-founder, Dailymotion), Bas Lansdorp (Co-founder and CEO, Mars One), Julie Demarigny (VP International, Warner Bros Digital), Ulrich Grabenwarter (Head of Strategic Development – Equity, European Investment Fund), Fabio Gallo (Digital Business Development Manager, FCBarcelona). 

Η εκπροσώπηση

Η καινοτόμος αυτή εφαρμογή υλοποιείται στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ, με επιβλέπουσα την αναπληρώτρια καθηγήτρια, κ. Κατερίνα Πραματάρη. Η ομάδα συμμετείχε στον διαγωνισμό Morpheus Cup εκπροσωπώντας το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνέχεια ανταπόκρισης στην πρόσκληση του Πανεπιστημίου για υποβολή συμμετοχών που απευθύνθηκε μέσω της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Την προετοιμασία και τη μετάβαση της ομάδας για τη συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό υποστήριξε το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών - Athens Center for Entrepreneurship and Innovation.

Morpheus Cup 2015

 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr