Στη λίστα Forbes "30 under 30" φοιτητές και απόφοιτοι του ΟΠΑ / ΟΝΟΜΑΤΑ

Έξι νέοι από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη λίστα Forbes 30 under 30, Greece 2022

Διακρίσεις Φοιτητών: Στη λίστα Forbes 30 Under 30 οι δύο φοιτητές, ένας υποψήφιος Διδάκτορας και τρεις απόφοιτοι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η οικογένεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζει την περηφάνια της για τα πιο νέα μέλη της, που είναι στη λίστα Forbes 30 under 30, Greece 2022.

Τα «Φοιτητικά Νέα» παρουσιάζουν τους έξι νέους του ΟΠΑ που περιλαμβάνονται στη λίστα Forbes:


Κυριάκος Γεωργίου, υποψήφιος Διδάκτορας Τμήματος Στατιστικής ΟΠΑ

Ο Κυριάκος Γεωργίου, μέλος της ιδρυτικής ομάδας και Chief Data Scientist της finloup, από μικρή ηλικία είχε έφεση στα μαθηματικά. Στο λύκειο διακρίθηκε με χάλκινο μετάλλιο στην Πανελλαδική Μαθηματική Ολυμπιάδα και συνέχισε σπουδάζοντας Pure Mathematics στο Imperial College London και Mathematical Finance στο London School of Economics. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ξεκίνησε την καριέρα του στην Deloitte Athens, όπου δούλεψε σε μοντέλα πιστωτικού κινδύνου για τράπεζες σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Τουρκία, και στη συνέχεια ξεκίνησε το διδακτορικό του στο τμήμα Στατιστικής του ΟΠΑ. Στο πρώτο έτος του διδακτορικού δημοσίευσε, σε ένα από τα καλύτερα ακαδημαϊκά περιοδικά Επιχειρησιακής Έρευνας στην Ευρώπη, την έρευνά του σε καινοτόμες μεθοδολογίες Μαρκοβιανών μοντέλων με εφαρμογές στις προβλέψεις δανείων. Πλέον, ως τελειόφοιτος του διδακτορικού προγράμματος, έχει παραγάγει έρευνα σε στοχαστικά μοντέλα, διαφορικές εξισώσεις, καθώς και στη χρήση νευρωνικών δικτύων για τον υπολογισμό πιθανοτήτων αθέτησης και προβλέψεων δανείων.  

Η εμπειρία του Κυριάκου στη μαθηματική μοντελοποίηση και στον χώρο του πιστωτικού κινδύνου ήταν καίριας σημασίας για την ανάπτυξη των μαθηματικών μεθοδολογιών που χρησιμοποιεί η νεοφυής εταιρεία finloup, και συγκεκριμένα το τμήμα του Data Science, του οποίου ηγείται. Η finloup –που ιδρύθηκε το 2020 με ιθύνοντες νόες τον Αντώνη Πρέντζα και Μάριο Νούτσο ("Forbes 30 Under 30 Greece 2021"), και με τη συμμετοχή του Στέλιου Γασπαρινάτου και του Κυριάκου– δίνει τη δυνατότητα σε καταναλωτές να αγοράσουν προϊόντα ή υπηρεσίες και να πληρώσουν με δόσεις μόνο με χρεωστική κάρτα, αξιοποιώντας τα νέα "ανοιχτά τραπεζικά δεδομένα" για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των καταναλωτών.

Η ερευνητική μεθοδολογία διέπει τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας του Data Science της finloup, την οποία συμπληρώνουν οι Αλέξανδρος Χασάπης και Παναγιώτης Κολόζης. Υπό την καθοδήγηση του Κυριάκου, η ομάδα έχει αναπτύξει μοντέλα μηχανικής εκμάθησης και αλγορίθμους για την ανάλυση της συναλλακτικής συμπεριφοράς, με σκοπό την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας με τρόπο που βασίζεται στη συνέπεια και την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή. Παράλληλα, η ομάδα πρόσφατα έκανε την πρώτη της επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό "Data Science and Management", σχετικά με την ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων για το πρόβλημα του "customer churn".

Δέσποινα Αδαμοπούλου, Φοιτήτρια του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του ΟΠΑ

Εριάλ Σέγι, Φοιτητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ

Λίπασμα από μαλλιά, γίνεται; Κι όμως γίνεται. Κι αυτό είναι το αντικείμενο της Hearthy, της startup που δημιούργησαν στις αρχές του 2021 η Δέσποινα Αδαμοπούλου και ο Εριάλ Σέγι, φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός της Hearthy είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα μέσα από το οποίο θα αξιοποιούνται τα κομμένα μαλλιά για τη δημιουργία ενός καινοτόμου, eco-friendly, κομποστοποιημένου λιπάσματος, μια δραστηριότητα η οποία έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει, μεταξύ άλλων, και τις τιμές των λιπασμάτων.

Τα ανθρώπινα μαλλιά έχουν υψηλή περιεκτικότητα αζώτου, σε ποσοστό 16%, καθώς αποτελούνται από πρωτεϊνες, θείο, άνθρακα και άλλα 20 συστατικά απαραίτητα για την υγιή, μακροχρόνια ανάπτυξη των φυτών. Έτσι, συνθέτουν ένα εξαιρετικό φυσικό λίπασμα για φυτά κανονικής και αργής ανάπτυξης, με καλύτερα μάλιστα αποτελέσματα από τα άλλα λιπάσματα, μιας και έχουν θετική επίδραση τόσο στο ριζικό σύστημα του φυτού όσο και στο ίδιο το έδαφος.

Η ομάδα ξεκίνησε τις δοκιμές για την αποτελεσματικότητα της καινοτόμου πρώτης ύλης, δηλαδή του μαλλιού, πειραματικά, σε συνθήκες σπιτιού, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ενώ το PerrotisCollege, της Αμερικανικής Γωργικής Σχολής, παρείχε υποστήριξη στα ερευνητικά της έργα.

Ταυτόχρονα με τις πειραματικές δοκιμές, η ομάδα επεκτάθηκε και πλέον αριθμεί 5 μέλη, ενώ παράλληλα διακρινόταν, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, μέσα από διαγωνισμούς όπου συμμετείχε (1η θέση στο IDEA από το ACEin - Μάρτιος 2022).

Τον Μάιο του 2022 η Herthy ξεκίνησε συνεργασία με τον Δήμο Βριλησσίων και με ένα δίκτυο οκτώ κομμωτηρίων για την πραγματοποίηση των πρώτων επίσημων πειραματικών δοκιμών για τη δημιουργία λιπάσματος, αλλά και με έναν ακόμα στόχο: να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμάτων του Δήμου. Με την εκπόνηση του πιλοτικού προγράμματος με τον Δήμο Βριλησσίων, η Hearthy έχει το πρώτο επίσημο προϊόν το οποίο αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την εμπορευματοποίησή του, έχει διαμορφώσει και ένα σταθερό δίκτυο συνεργαζόμενων κομμωτηρίων και είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της και σε άλλους οργανισμούς και δημόσιους φορείς που ενθαρρύνουν την κυκλική οικονομία.

Αλεξάνδρα Βασιλάκη, Νικόλαος-Άγγελος Σπυρέλλης, Απόφοιτοι του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ

Το παγκόσμιο πρόβλημα στη φαρμακευτική αγορά σε συνδυασμό με ένα μάθημα στο πανεπιστήμιο ήταν η αφορμή για την ίδρυση της DrugnDrop από την Αλεξάνδρα, τον Γιάννη και τον Νικόλα. Πρόκειται για μια νεοφυή επιχείρηση έντασης γνώσης, που, χρησιμοποιώντας λύσεις IoT, δίνει τέλος στη σπατάλη φαρμάκων, παρέχοντας οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αξία κατά μήκος της φαρμακευτικής αλυσίδας αξίας.  Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Μέσω του έξυπνου συστήματος διαχείρισης φαρμάκων της DrugnDrop, το οποίο αποτελείται από έναν έξυπνο κάδο και τη συνδεδεμένη εφαρμογή. Στόχος της ομάδας είναι το εν λόγω σύστημα να εισαχθεί σε οργανισμούς που διαχειρίζονται φάρμακα μαζικά, όπως φαρμακεία, όπου ο έξυπνος κάδος θα αναγνωρίζει τα φαρμακευτικά απόβλητα και το λογισμικό θα τα αναλύει, παρέχοντας χρήσιμες αναφορές. Ήδη υπάρχουν συζητήσεις της DrugnDrop με το ΙΦΕΤ για είσοδο στα ελληνικά φαρμακεία, έχοντας ήδη λάβει σχετικό Letter of Intent. Άλλα επόμενα βήματα της startup περιλαμβάνουν την εμπορευματοποίηση του συστήματός της, μέσω συνεργασίας με την HellasDigital, και την αναζήτηση χρηματοδότησης μέσω της συμμετοχής της σε διαγωνισμούς, εκθέσεις και προγράμματα, όπως το πρόγραμμα BusinessSeeds της Εθνικής Τράπεζας, που τρέχει ήδη.

Η DrugnDrop έχει ήδη αποσπάσει ιδιαίτερα σημαντικές διακρίσεις. Αρχικά κατέκτησε την 1η θέση στον εθνικό τελικό του JAGreece και κλήθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό επιχειρηματικότητας Gen-E στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου συμμετείχαν 42 ομάδες. Εκεί, η DrugnDrop κατέκτησε την 3η θέση ως "Innovation of the Year", καθώς και το ειδικό βραβείο της GAM Investments "Financial Sustainability and Growth Award". Παράλληλα, η startup ήταν υποψήφια για 4 ακόμα ειδικά βραβεία στο Gen-E, ενώ ιδιαίτερα σημαντική διάκριση κατέκτησε και ο CEO της, Νικόλας Σπυρέλλης, κερδίζοντας το βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας JA Alumni Europe Leadership Award. Τέλος, ο τελευταίος κλήθηκε να παρουσιάσει την DrugnDrop στο συνέδριο των JA Alumni, στο Στρασβούργο, στα τέλη Αυγούστου στα πλαίσια της προώθησης και της περαιτέρω ανάπτυξης της startup.

Ατομικά, ο Νικόλας και ο Γιάννης είναι πρταθλητές του Tawekwondo και μέλη της εθνικής ομάδας για 3 και 1 έτη αντίστοιχα, ενώ η Αλεξάνδρα έχει σημειώσει σημαντικές διακρίσεις στην κολύμβηση.  Τέλος, ο Νικόλας και η Αλεξάνδρα είναι απόφοιτοι του ΔΕΤ, έχοντας εργασιακή εμπειρία ως σύμβουλοι της KPMG και PWC αντίστοιχα, ενώ ο Γιάννης σπουδάζει στη Φαρμακευτική του ΕΚΠΑ.

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος, Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

Ο 29χρονος Νίκος Θεοδωρόπουλος μοιράζει τον χρόνο του σε δύο τομείς εξίσου σημαντικούς: τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την πολιτική.

Στο κομμάτι του επιχειρείν το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο Νίκος είναι εκ των συνιδρυτών της FlexCar, της ελληνικής startup που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2018 και αυτήν τη στιγμή έχει ήδη παρουσία σε τρεις χώρες, ενώ πρόσφατα σήκωσε το ποσό-ρεκόρ των 210 εκατ. ευρώ. Μέσω της FlexCar ο καταναλωτής μπορεί να μισθώσει το αυτοκίνητο που θέλει για όσο καιρό θέλει, να το επιστρέψει όποτε θέλει χωρίς καμία χρέωση, να αγοράσει το αυτοκίνητο που οδηγεί όποια στιγμή επιθυμεί και, φυσικά, να αλλάξει αυτοκίνητο ανά πάσα στιγμή ανάλογα με τις ανάγκες του.

Παράλληλα, ενώ δραστηριοποιείται ενεργά στο ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, είναι σύμβουλος στην Ernst & Young, μιας εκ των "big four".

Σε ό,τι αφορά την πολιτική, μπήκε απότομα στη ζωή του στα 25 του χρόνια, όταν, έχοντας εργαστεί ήδη στις Βρυξέλλες για τρία χρόνια σε μεγάλη εταιρεία συμβούλων και στο Ευρωκοινοβούλιο, επέστρεψε στην Ελλάδα ώστε να ενταχθεί στην ομάδα Εκλογικής Καμπάνιας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με αρμοδιότητα τους Έλληνες του εξωτερικού.

Στη συνέχεια, μετά τις εκλογές του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όντας πρωθυπουργός πλέον, τον όρισε Γραμματέα Ελλήνων της Διασποράς, κι έτσι, στα 26 του, έγινε ο νεότερος Γραμματέας στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας. Από αυτή τη θέση έχει επισκεφθεί παραπάνω από 32 πόλεις στο εξωτερικό και έχει οργανώσει μαζί με τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δράσεις και πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο που αφορούν τον ελληνισμό της διασποράς. Βασικός στόχος του η ενδυνάμωση της γέφυρας μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα και η μεγάλη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού είτε άμεσα είτε έμμεσα στην πολιτική και οικονομική ζωή της Ελλάδος.

Ο Νίκος αποφοίτησε με άριστα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου σπούδασε διεθνή οικονομικά, και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Πολιτική Οικονομία στο London School of Economics της Μεγάλης Βρετανίας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr