Σύσταση Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας στο ΟΠΑ -Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες

Σύσταση Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας στο ΟΠΑ

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Τη σύσταση Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), προβλέπει απόφαση του Πρύτανη του Ιδρύματος Δ. Μπουραντώνη, σε εφαρμογή του νόμου 4777/2021.

Η συγκεκριμένη μονάδα θα λειτουργεί ως αυτοτελής σε επίπεδο Τμήματος και υπάγεται απευθείας στον Πρύτανη. 


Αρμοδιότητες Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας

Η μονάδα έχει ως αποστολή την εφαρμογή και αξιολόγηση της πολιτικής και των μέτρων για θέματα ασφάλειας και προστασίας εντός των χώρων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών , με στόχο την εξασφάλιση της ομαλής και αδιάλειπτης άσκησης των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, διοικητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του Α.Ε.Ι., καθώς και την υποστήριξη της Επιτροπής Ασφάλειας και Προστασίας Α.Ε.Ι. κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Ειδικότερα, η Μονάδα είναι αρμόδια για:

α) την εξασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας του Α.Ε.Ι.,

β) τη φύλαξη των υποδομών και εγκαταστάσεων του Α.Ε.Ι.,

γ) την εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης,

δ) τη στελέχωση, λειτουργία και υποστήριξη του Κέντρου Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων,

ε) τον σχεδιασμό δράσεων και την υποβολή εισηγήσεων προς την Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας του Α.Ε.Ι. για την ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας και προστασίας των υποδομών και του εξοπλισμού του Α.Ε.Ι., 

στ) την υποστήριξη του πρύτανη του Α.Ε.Ι. σε θέματα ασφάλειας και προστασίας, καθώς και της Επιτροπής Ασφάλειας και Προστασίας Α.Ε.Ι. για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της,

ζ) τον σχεδιασμό προγραμμάτων, δράσεων, σεμιναρίων, ενημερωτικού χαρακτήρα εκδηλώσεων και άλλων συναφών δράσεων και πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με φορείς του δημοσίου τομέα ή κοινωνικούς φορείς, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και των φοιτητών για την προληπτική αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων,

η) την τήρηση μητρώου όλων των μέσων, ηλεκτρονικών συστημάτων και τεχνολογικού εξοπλισμού ασφάλειας που εγκαθίστανται στους χώρους του Α.Ε.Ι. και την εκπόνηση σχεδίων ασφάλειας και αντιμετώπισης καταστροφών, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.

Στελέχωση Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας

Στη Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας τοποθετούνται, με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος (Μόνιμοι και Ι.Δ.Α.Χ.) ένας εκ των οποίων (κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ) αναλαμβάνει καθήκοντα Προϊσταμένου Τμήματος.

Στην περίπτωση που για την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος δεν επαρκεί η στελέχωση του με μόνιμο ή με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος, η μονάδα στελεχώνεται από τακτικό προσωπικό του Α.Ε.Ι. και προσωπικό που απασχολείται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Το έκτακτο προσωπικό επιλέγεται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 64 του ν. 4485/2017 (Α ́114) και η μέγιστη διάρκεια απασχόλησής του ισούται με τη διάρκεια του έργου/προγράμματος, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει την πενταετία.

Η μισθοδοσία του έκτακτου προσωπικού βαρύνει τον προϋπολογισμό έργου/ προγράμματος χρηματοδοτούμενου από ίδιους πόρους του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι., σύμφωνα με την περ. β ́ της παρ. 6 του άρθρου 59 του ν. 4485/2017. Ειδικά τα καθήκοντα των περ. β ́, γ ́ και δ ́της παρ. 2 επιτρέπεται να ανατίθενται σε ιδιώτες, κατόπιν σύναψης σχετικής σύμβασης παροχής υπηρε- σιών του ν. 4412/2016 (Α ́ 147).

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr