ΚΝΕ ΟΠΑ: Σχόλιο για την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» στην ΑΣΟΕΕ

ΚΝΕ ΟΠΑ: Σχόλιο για την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» στην ΑΣΟΕΕ

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι οργανώσεις ΚΚΕ-ΚΝΕ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» στην ΑΣΟΕΕ:

"Την στιγμή που οι υποδείξεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας επιβάλλουν την ανάγκη άμεσης λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων από την κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα η συγκεκριμένη πανδημία, η ομάδα «ανεξάρτητων φοιτητών» κάλεσε σε μία ηλεκτρονική ψηφοφορία για θέματα κάδου ανακύκλωσης (!), αφισοκόλλησης (!) την ώρα που το πανεπιστήμιο είναι κλειστό…


Είναι απορίας άξιο τι εξυπηρετεί αυτή η ομάδα όταν αξιοποιεί την δεδομένη στιγμή, τους περιορισμούς λόγω πανδημίας, για να περάσει ό,τι δεν κατάφερε να περάσει όλο το προηγούμενο διάστημα. Φαίνεται να εκμεταλλεύονται τη σημερινή πολύ κρίσιμη κατάσταση για ίδιον όφελος, για να πείσουν τους εκατοντάδες φοιτητές που συμμετείχαν στις διαδικασίες του Συλλόγου να απομακρυνθούν από τη ζωντανή, συλλογική συζήτηση και διεκδίκηση.

Ερωτηματικά δημιουργούνται, ακόμη, για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των φοιτητών. Αλήθεια, γιατί έστειλαν email σε φοιτητές, οι οποίοι δεν συναίνεσαν στην online αίτηση, που η ίδια η ομάδα είχε στείλει πριν την ψηφοφορία; Ποιοι είναι οι διαχειριστές, η διεξάγουσα αρχή και η εφορευτική επιτροπή αυτής της «διαδικασίας», οι οποίοι δρουν στη «ρεμούλα» και υποβάλλουν ερωτήματα κατά το δοκούν; Προκαλεί ερωτηματικά η στάση της πρυτανείας του ΟΠΑ. Την ίδια στιγμή οι πλατφόρμες και οι κωδικοί του e-class δηλαδή προσωπικά δεδομένα των φοιτητών διασυνδέονται με συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Ποιοι τους έδωσαν τα προσωπικά στοιχεία των φοιτητών;;;  

Η πρυτανεία του ΟΠΑ πετάει το μπαλάκι στην εξέδρα, την ίδια ώρα μάλιστα που η Σύγκλητος του ΕΜΠ έχει πάρει την εξής απόφαση για ανάλογο ζήτημα (5/03/2020):

«Η Σύγκλητος του ΕΜΠ δηλώνει ότι δεν επιτρέπεται η διάθεση και χρήση προσωπικών στοιχείων των μελών της κοινότητας του ΕΜΠ, καθώς αυτά προστατεύονται από την κείμενη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΜΠ εφαρμόζει πλήρως τους κανονισμούς, δεν διαθέτει σε οποιονδήποτε που δεν προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου, προσωπικά στοιχεία των φοιτητών και του προσωπικού του, όπως ονοματεπώνυμα και e-mails, για τη διεξαγωγή άτυπων ψηφοφοριών με ηλεκτρονικό τρόπο. Επιπλέον, διασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τον έλεγχο της πρόσβασης στις υποδομές του με τα απαραίτητα τεχνικά και διοικητικά μέσα.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι, ως θεσμοθετημένοι εκπρόσωποι του φοιτητικού σώματος, μεταφέρουν τις θέσεις τους στη Διοίκηση του Ιδρύματος (Σύγκλητος, Σχολές) μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες.»

Η συγκεκριμένη ομάδα εκμεταλλεύεται τη δεδομένη συγκυρία για να νομιμοποιήσει στη συνείδηση των φοιτητών τόσο την διαδικασία της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», όσο και μια σειρά αντιδραστικά αιτήματα (συνέχιση των μαθημάτων εν μέσω κατάληψης του Φοιτητικού Συλλόγου, έλεγχος και περιορισμός συνδικαλιστικής δράσης). Είναι τόσο χαρακτηριστικό ότι αυτό γίνεται τώρα, ενώ δεν έβγαλε τσιμουδιά όλο το προηγούμενο διάστημα για τα περιστατικά που έλαβαν χώρα με επίκεντρο το ΟΠΑ. Ούτε λέξη για το περιστατικό με τον ένοπλο αστυνομικό εντός του προαυλίου! Ούτε λέξη για τις μαζικές, αγωνιστικές διεργασίες που ακολούθησαν στο αμέσως επόμενο διάστημα! Ούτε λέξη για τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την καταστολή! 

Το μίσος που τρέφουν ενάντια στην ζωντανή συνδικαλιστική λειτουργία του φοιτητικού συλλόγου τους εκθέτει, αφού δεν έθεσαν καν τυπικά στην ηλεκτρονική ψηφοφορία την λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας για τους εργαζόμενους, ερευνητές και καθηγητές του ΟΠΑ. Φαίνεται όλα τα άλλα είναι σημαντικότερα τη δεδομένη περίοδο… Oι φοιτητές σε αυτή την δύσκολη και κρίσιμη κατάσταση πρέπει να στηρίξουμε τα αιτήματα του ιατρικού και εκπαιδευτικού προσωπικού για άμεσα μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού."

Οργανώσεις ΚΚΕ-ΚΝΕ ΟΠΑ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr