Γενική Συνέλευση Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΟΕΕ την Τρίτη (30/10)

Γενική Συνέλευση Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΟΕΕ αύριο Τρίτη (30/10)

Γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσουν οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) την, Τρίτη 30/10 και ώρα 13:00 στο αμφιθέατρο Α με αφορμή το ζήτημα του ναρκεμπορίου.

Σύμφωνα με την Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΣΟΕΕ:  «Η Γενική Συνέλευση αυτή καλείται αμεσοδημοκρατικά με συλλογή υπογραφών από τους ίδιους τους φοιτητές με κυριότερο κόμβο συζήτησης το ζήτημα του ναρκεμπορίου πέριξ της σχολής.


Οι υπογραφές - αίτημα για την επίσημη διεξαγωγή της Γ.Σ έχουν κατατεθεί στην πρυτανεία τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Η γενική συνέλευση είναι το ανώτερο όργανο του συλλόγου, μια ανοιχτή διαδικασία στην οποία μπορούμε και είναι σημαντικό να συμμετέχουμε όλες-οι και να αποφασίζουμε όλοι για τις κοινές μας ανάγκες είτε αφορούν τη σχολή είτε την κοινωνία.

Η Γ.Σ βασίζεται στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, μακριά από λογικές ανάθεσης και εκπροσώπησης, όπου κάθε μέλος του συλλόγου έχει το δικαίωμα να εκφραστεί και να λάβει μέρος στη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων.» 

Ανακοίνωση Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΑΣΟΕΕ

Όλοι-ες οι φοιτητές-τριες της ΑΣΟΕΕ να είμαστε την Τρίτη 30/10 στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 13:00 στο αμφιθέατρο Α, να αποφασίσουμε εδώ και τώρα, εμείς για εμάς!

«Εδώ και χρόνια στο Πεδίο του Άρεως λειτουργεί κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών με αποτέλεσμα την συχνή εμφάνιση μεγάλου αριθμού τοξικοεξαρτημένων ατόμων σε χώρους εντός ή δίπλα από την σχολή μας. Το τελευταίο διάστημα το κράτος επέλεξε να «καθαρίσει» το πεδίο του Άρεως από την πιάτσα, μεταφέροντας την ένα στενό πιο κάτω στην είσοδο της σχολής μας.

Αρχικά, πρέπει να εξετάσουμε το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης ως ένα ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο εντείνεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπου οι συνθήκες διαβίωσης, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, συνεχώς δυσχεραίνονται. Σαφώς η τοξικοεξάρτηση είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο με δεδομένες τις κοινωνικές προεκτάσεις όσον αφορά τη στιγμή που εγκαθίσταται και εκδηλώνεται σε κάποιο άτομο και δεν χωρά σε αυτό το γεγονός μια μονοδιάστατη εξήγηση.

Μεγάλες ευθύνες για την διόγκωση του φαινόμενου φέρει ο κρατικός μηχανισμός ο οποίος λαμβάνει ελάχιστα μέτρα πρόληψης και επίλυσης του φαινομένου. Ας μην ξεχνάμε πως οι περισσότερες δομές περίθαλψης – απεξάρτησης – επανένταξης των χρηστών στην κοινωνία έβαλαν «λουκέτο» σε εποχές μνημονίου. Αποτέλεσμα ο αριθμός των τοξικοεξαρτημένων να αυξάνεται, και λόγω έλλειψης υποδομών πολλοί από αυτούς να βρίσκουν προσωρινή στέγη και τροφή στη σχολή μας. Ταυτόχρονα, η  δημιουργία χώρων διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών δίπλα σε σχολές (ΑΣΟΕΕ-ΑΠΘ-Νομική), με τη συναίνεση προφανώς της αστυνομίας, είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιεί χρόνια το κράτος και οι εκάστοτε κυβερνήσεις για να απονομιμοποιήσουν πολιτικά το άσυλο, να ευτελίσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο και να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές. Άντι, λοιπόν, να επιχειρείται μια προσπάθεια περιορισμού του ναρκεμπορίου και εξαφάνισης των μαφιόζων οι οποίοι εκμεταλλεύονται αυτούς τους ανθρώπους παρατηρούμε την χρησιμοποίηση της κοινωνικά ευπαθούς ομάδας των τοξικοεξαρτήμενων για να υλοποιηθούν κυβερνητικές πολιτικές. Τέλος η λειτουργία των κέντρων απεξάρτησης συχνά μεσώ της παροχής υποκατάστατων των ναρκωτικών ουσιών στοχεύει στην εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών που τα παράγουν παρά στην απεξάρτηση των ατόμων ενώ τα προγράμματα στεγνής απεξάρτησης μοιάζουν περισσότερο με βασανιστήρια παρά με ιατρικές μεθόδους και δεν εγγυώνται κάποιο επιτυχές αποτέλεσμα.

Όσον αφορά την απόφαση της συγκλήτου για «λοκ άουτ» την Τετάρτη 24/10 .Το κλείσιμο της σχολής από την σύγκλητο, διέπεται από βαθιά αντιδημοκρατικά και αυταρχικά χαρακτηριστικά καθώς η κατάληψη – κλείσιμο είναι ένδειξη διαμαρτυρίας και μπορεί να συμβεί μόνο με απόφαση συλλόγου. Στην προκειμένη περίπτωση μετά από κινητοποίηση φοιτητών/τριών στην πρυτανεία πριν την διαδικασία της συγκλήτου δηλώσαμε την αναγκαιότητα ΓΣ προκειμένου ο σύλλογος να αποφασίσει την Πέμπτη (το συντομότερο) γύρω από το φλέγων θέμα. Παρόλα αυτά η επιλογή της Τετάρτης ως ημέρα «λοκ άουτ» δεν είναι τυχαία αφού έτσι αδειάζει η σχολή μία μέρα πριν την γενική συνέλευση και δυσχεραίνεται η παρέμβαση και ο πολιτικός διάλογος γύρω από αυτό. Μιλάμε όμως για την ίδια σύγκλητο που αγνοεί για χρόνια τις ανάγκες και τα αιτήματα των φοιτητών/τριων προτάσσοντας την αισθητική έναντι της ανθρώπινης ύπαρξης. Σε αυτό το σημείο θα άξιζε να εξετάσουμε και τον «παράγοντα» ΠΑΣΠ σε όλη αυτή την κατάσταση. Η ίδια η ΠΑΣΠ που καυχιέται για το κοινωνικό προφίλ της και τα χρόνια επιτυχημένης δράσης της απαιτούσε από την πρυτανεία να κλείσει η σχολή επιλέγοντας με αυτό τον τρόπο την λύση της καταστολής και του αυταρχισμού (καθώς είναι προφανές ότι πρόκειται να γίνει επιχείρηση «σκούπα» από την αστυνομία) έναντι της δημοκρατίας και εξαγγέλλει ανοιχτά ότι ένα τέτοιο ζήτημα δεν πρέπει ανοιχθεί στην Γενική Συνέλευση που αποτελεί μια μάζωξη των αριστερών αλλά η ίδια ως εγγυήτρια θα δώσει λύση. Η συστράτευση ΠΑΣΠ και πρυτανείας αποσκοπεί σε μια μιντιακή φιέστα που θα επαναφέρει την συζήτηση για την κατάργηση του ασύλου κάτι το οποίο οδηγεί στην περεταίρω μετατροπή του πανεπιστημίου σε έναν αποστειρωμένο ακαδημαϊκό χώρο που θα συνοδεύεται με την άρση του δικαιώματος της συλλογικής συζήτησης και απόφασης των φοιτητών.

Προκύπτει, λοιπόν, το ερώτημα αν και κατά πόσο μπορούμε ως φοιτητές-τριες της ΑΣΟΕΕ να βγούμε μπροστά και να παλέψουμε για να επιλυθεί ουσιαστικά το ζήτημα του ναρκεμπορίου πέριξ της σχολής. Η κατάσταση δεν θα αλλάξει αν μεταφερθεί η πιάτσα δύο στενά παραπέρα, παρά μόνο αν επιλυθεί στη ρίζα της. Να μην αφήσουμε να εδραιωθεί ένα κλίμα τρομοκρατίας και κανιβαλισμού που θέλει να φοβόμαστε να έρθουμε στη σχολή μας, που παρουσιάζει τους χρήστες ως εγκληματίες και καμία αναφορά δεν κάνει σε μαφιόζους – πρεζέμπορους. Να μην επιτρέψουμε σε αστυνομία και security να καταπατήσουν το άσυλο που με τόσους αγώνες του φοιτητικού κινήματος έχει κατακτηθεί, δήθεν για να μας προστατέψουν αλλά στην πραγματικότητα για να καταστείλουν κάθε φωνή αντίστασης μέσα στη σχολή. Να μην επιτρέπουμε στη σύγκλητο και την ΠΑΣΠ να κλείνουν τη σχολή εξ ονόματος του συλλόγου , να την απονεκρώνει από φοιτητές και εν τέλει να τροφοδοτήσει το παιχνίδι κρατικού – παρακρατικού μηχανισμού που θέλει τρομοκρατημένους φοιτητές, μαφιόζους να διακινούν ναρκωτικά, ανθρώπους να πεθαίνουν καθημερινά στην είσοδο της σχολής και ΜΜΕ να παίζουν πολιτικά – προεκλογικά παιχνίδια στις πλάτες των φοιτητών και των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές-τριες της σχολής να αγωνιστούμε για σχολή ζωντανή κύτταρο γνώσης, πολιτισμού και πολιτικής, να μην πέσουμε στην παγίδα του κανιβαλισμού και της τοξικοφοβίας αλλά να διεκδικήσουμε κρατικές δομές αξιοπρεπούς περίθαλψης και απεξάρτησης για τους χρήστες, να μην αφήσουμε χώρο σε μαφίες, στους πραγματικούς εγκληματίες που λυμαίνονται την ευρύτερη περιοχή. Να αγωνιστούμε ώστε το πεδίο του Άρεως και η ΑΣΟΕΕ να είναι ανοιχτά στο λαό και τη νεολαία, κόντρα στην αστυνομοκρατία, στην καταπάτηση του ασύλου και προφανώς κόντρα στη διακίνηση ναρκωτικών και τη μαστροπεία.»

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ζητά την παρέμβαση της εισαγγελίας για την κατάσταση στο ΟΠΑ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr