Φοιτητές Ιονίου Παν/μίου: Ανησυχία για τη διδασκαλία των μαθημάτων αλλά και την εξεταστική διαδικασία

Φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου εκφράζουν την ανησυχία τους για τη διδασκαλία των μαθημάτων αλλά και την εξεταστική διαδικασία

Ο Σύλλογος Φοιτητών Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος π. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ζάκυνθος & Τμήματος Περιβάλλοντος Ιονίου Πανεπιστημίου, απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Τμήματος, με την οποία εκφράζει τις ανησυχίες του όσον αφορά την επαναλειτουργία του τμήματoς ως προς την διδασκαλία των μαθημάτων αλλά και την εξεταστική διαδικασία.

Αναλυτικά η επιστολή των φοιτητών:


Αξιότιμη κ. Πρόεδρε,

Είναι γνωστό πως η μετάλλαξη Όμικρον του ιού Sars-Cov-2 έχει προκαλέσει μια τεράστια, δικαιολογημένα, ταραχή στην ελληνική και παγκόσμια κοινότητα. Λαμβάνοντας υπόψη την ανεξέλεγκτη καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων η ακαδημαϊκή μας κοινότητα θα ήθελε να εκφράσει τις ανησυχίες της όσον αφορά την επαναλειτουργία του τμήματός μας ως προς την διδασκαλία των μαθημάτων αλλά και την εξεταστική διαδικασία.

Η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου λαμβάνει χώρα σε ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα έπειτα από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ως αποτέλεσμα, η κινητικότητα των φοιτητών με σκοπό την προσέλευση στις αίθουσες αναμένεται να προσδώσει στην διάδοση του ιού, καθώς οι περισσότεροι από εμάς χρειάζονται αρκετά λεωφορεία καθώς και πλοίο για να επιστρέψουμε στο νησί.

Λόγω του γεγονότος αυτού, είναι αναπόφευκτο ορισμένοι από εμάς να νοσήσουν, ενδεχομένως και βαριά, και να μας στερηθεί η παρουσία μας στις αίθουσες. Αρκετοί συνάδελφοι μας επίσης πλήττονται από αυτοάνοσα προβλήματα, αλλεργίες, αδύναμο ανοσοποιητικό και άλλες ασθένειες. Παράλληλα, πολλοί είτε μετακινούνται τακτικά προς τους συγγενείς τους είτε μένουν με αυτούς, κάτι το οποίο έχει μεγάλες πιθανότητες να προβεί επικίνδυνο.

Εκτός αυτού, ακόμη και οι υγιείς φοιτητές μας εκφράζουν διστακτικότητα και φόβο για δια ζώσης διδασκαλία καθώς πλέον η επιδημιολογική εικόνα καθίσταται κάκιστη και πολλαπλοί από εμάς λόγω ελλείψεων ραντεβού δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε την τρίτη δόση του εμβολίου, ή αυτή μας έχει χορηγηθεί αλλά δεν έχει περάσει ο απαραίτητος χρόνος απόκτησης αντισωμάτων.

Επιπρόσθετα, οι φοιτητές μέσα στις αίθουσες θα συνωστίζονται ιδιαιτέρως. Αυτό φυσικά θα συμβαίνει και έξω από τις αίθουσες αλλά και την εστία, μιας και τα μέτρα ενδέχεται να μην τηρούνται ή να μην τηρούνται ορθά κατά την αναμονή.

Η κρισιμότητα της κατάστασης βασίζεται στα αριθμητικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας καθίσταται περίπου 46 φορές πιο δυσμενής από πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι κατά τις πρώτες μέρες του χρόνου σημειώθηκαν 928 κρούσματα (5/1/2021), ενώ φέτος 43.386 και με 1.388.309 ενεργά (5/1/2022), κατακτώντας έτσι την 5η θέση στην Ευρώπη και την 7η στον κόσμο. Παράλληλα, τα ενεργά κρούσματα της Ζακύνθου ανέρχονται στα 1.000 .

Ως σύλλογος φοιτητών θεωρούμε πως η εμπειρία και η τεχνογνωσία η οποία έχει αποκτηθεί από το ακαδημαϊκό προσωπικό τα τελευταία έτη της πανδημίας όσον αφορά την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία καθιστά τους διδάσκοντές μας απόλυτα ικανούς να διατηρήσουν το αδιάβλητο της εξεταστικής διαδικασίας, διαμορφώνοντας τα εκάστοτε διαγωνίσματα με τρόπους που θεωρούν ορθούς και κατάλληλους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνουμε την διεξαγωγή των μαθημάτων αλλά και των εξετάσεων χειμερινού εξαμήνου με διαδικτυακά μέσα όπως η πλατφόρμα Zoom, τηρώντας το υπάρχον πρόγραμμα το οποίο οι διδάσκοντές μας και η γραμματεία έχει οργανώσει αλλά και διεξαγωγή επιπλέον προφορικών εξετάσεων εφόσον το μάθημα το απαιτεί.

Παράλληλα, καθώς κατανοούμε απόλυτα την ανάγκη για δια ζώσης διδασκαλία, ομόφωνα οι φοιτητές έχουμε συμφωνήσει, αποδεχόμενοι το ρίσκο μόλυνσης, για την σημαντικότητα δια ζώσης εξέτασης των εργαστηρίων τα οποία το απαιτούν κατανοώντας ότι τα αυτά δύνανται να εξεταστούν σε περισσότερα από 2 τμήματα σε διαφορετικές ώρες, με σαφώς μικρότερο αριθμό φοιτητών τηρώντας τις αποστάσεις, γεγονός το οποίο είναι αδύνατο να γίνει επιτυχώς με τις θεωρίες.

Σε περίπτωση που τα παραπάνω αιτήματα, και συνεπαγόμενα οι υγειονομικές μας ανάγκες, δεν καλυφθούν ο σύλλογός μας θα ήθελε να ζητήσει τα παρακάτω αυτονόητα:

  1. Διανομή δωρεάν μασκών υψηλής προστασίας σε όλους τους φοιτητές σε τακτική βάση.
  2. Διενέργεια δωρεάν rapid test εντός του πανεπιστημιακού χώρου με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων.
  3. Ευέλικτο ωράριο και πρόγραμμα στις θεωρίες, τα εργαστήρια και στις εξετάσεις αυτών με σκοπό την αποφυγή συνωστισμού και διάδοσης του ιού.
  4. Εναλλακτικές μορφές εξέτασης για τους συναδέλφους μας με χρόνια νοσήματα, αδύναμο ανοσοποιητικό καθώς και για αυτούς οι οποίοι είναι αναγκαίο να επισκέπτονται την οικογένειά τους [εφόσον αυτή περιέχει αποδεδειγμένα ευάλωτα στον ιό άτομα].

Τέλος θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε ότι το συνάδελφο Τμήμα Ιστορίας στην Κέρκυρα έχει επίσης εκφράσει τις ανησυχίες του πάνω στο συγκεκριμένο θέμα (όπως και πολλά άλλα τμήματα) γεγονός το οποίο είναι απαραίτητο να ληφθεί σοβαρά υπόψην καθώς η Ζάκυνθος είναι μια περιοχή η οποία παράλληλα βρίσκεται στο κόκκινο αλλά επίσης ομολογουμένως δεν έχει τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό σε καμία από τις μονάδες της.

Ζητούμε και παρακαλούμε για την κατανόησή σας,

Ο Σύλλογος Φοιτητών Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος π. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ζάκυνθος & Τμήματος Περιβάλλοντος Ιόνιο πανεπιστήμιο Ζάκυνθος.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr