ΙΔΕΑΦ: Η ακομμάτιστη φοιτητική κίνηση του Ιονίου Πανεπιστημίου

ΙΔΕΑΦ: Η ακομμάτιστη φοιτητική κίνηση του Ιονίου Πανεπιστημίου

Το 2016 μια ομάδα φοιτητών με αφετηρία την αγάπη στον συμφοιτητή και τον σεβασμό στους θεσμούς, δημιούργησε μία Φοιτητική Κίνηση στο Παράρτημα Λευκάδας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με την ονομασία «ΙΔΕΑΦ» (Ισχυρή Δημοκρατική Ένωση Ανεξάρτητων Φοιτητών).

Η ΙΔΕΑΦ έλαβε στις τελευταίες εκλογές για 3η συνεχόμενη φορά αυτοδυναμία, ψηφίζοντας τη το 96% των φοιτητών (στο παρελθόν είχε λάβει 65% και 90% αντίστοιχα). 


Η κίνηση αυτή κατάφερε χωρίς κομματική ασπίδα να συσπειρώσει φοιτητές, επιχειρηματίες, τοπικούς παράγοντες και καθηγητές, σε κοινές δράσεις. Σκοπός της, ήταν η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των φοιτητών, αντιμετωπίζοντας τα ακαδημαϊκά και τα κοινωνικά προβλήματα που προϋπήρχαν. Με όραμα το μέλλον και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, απέκτησε ενεργό ρόλο στην τοπική κοινωνία σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες και δραστηριοποιήθηκε σε εθελοντικές εκδηλώσεις για κοινωφελή σκοπό. Παρά την συγχώνευση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η φοιτητική κίνηση παραμένει ενεργή στις δράσεις της.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Λευκάδας, Μάριος Ψάλτης, δηλώνει στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr:

«Στόχος μας ήταν να ξεπεράσουμε τα ‘τείχη’ και τις κομματικές αντιλήψεις που προωθούσαν τα κόμματα προς τις φοιτητικές παρατάξεις και να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τα ακαδημαϊκά και κοινωνικά μας προβλήματα. Δεν μας αφορούσε ποιο κόμμα υποστήριζε ο κάθε φοιτητής, αλλά ο ρόλος του μέσα στο ίδρυμα και μέσα στην κοινωνία. Δυστυχώς κυριαρχεί η αντίληψη, ότι μια παράταξη που ακολουθεί σκληρή κομματική γραμμή μπορεί με αυτήν την ‘ισχύ’ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα ένα πρόβλημα, ενώ αυτό είναι αναληθές. Τα προβλήματα τα ξεπερνάς όταν όλοι οι φοιτητές συνεργάζονται αρμονικά για ένα επιθυμητό αποτέλεσμα προτάσσοντας το σύνολο και όχι το κομματικό ή ατομικό συμφέρον. Όπως φυσικά ήταν αναμενόμενο με τους φοιτητές σε ισχύ και ενωμένους, όλοι οι φορείς συνέβαλαν στην επίλυση τόσο των ακαδημαϊκών όσο και των κοινωνικών μας προβλημάτων με απόλυτη συνεργασία. 

Οι δράσεις αυτής της κίνησης δεν περιορίστηκαν μόνο στον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά εξακτινωθηκαν σε όλη την κοινωνία της Λευκάδας, πιο συγκεκριμένα: 

Πραγματοποιήθηκαν φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, διοργανώθηκαν ημερίδες και ομιλίες (όπως π.χ. σε συνεργασία με το επιμελητήριο Λευκάδας), δημιουργήθηκε τράπεζα αίματος από τους φοιτητές, προβλήθηκε το νησί μέσα από τη συμμετοχή των φοιτητών σε ταινία, διοργανώθηκε φοιτητικό τουρνουά ποδοσφαίρου, με τις ενέργειες της κίνησης αυτής, βελτιώθηκαν οι συνθήκες σίτισης των φοιτητών, ενώ παράλληλα με την αδιάκοπη προσπάθεια της δρομολογείται η μετεγκατάσταση αλλά και η βελτίωση των νυν κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Λευκάδας. 

Κλείνοντας αξίζει μνεία στους πρωτεργάτες αυτής της κίνησης οι οποίοι της έδωσαν φτερά για να συνεχίσει την πορεία της στο διηνεκές:

Αριστείδης-Αυγουστίνος θεοδωρακόπουλος, Άννα-Ιωάννα Μπιστιώλη , Νικόλαος Τζάλης, Σταμάτιος-Ευστάθιος Σταματελόπουλος, Ελπίδα Γιαννιά, Ελευθερία Μουτεσίδη , Μιχαήλ Ράπτης, Κωνσταντίνος Μπέκος.»

ΙΔΕΑΦ

ΙΔΕΑΦ

ΙΔΕΑΦ

Στις 10 Απριλίου 2019 ορίστηκαν οι Φοιτητικές Εκλογές 2019

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr