Να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες σίτισης και στέγασης φοιτητών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες σίτισης και στέγασης φοιτητών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ερώτηση για τα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Γιάννης Δελής και Νίκος Καραθανασόπουλος.

Αναλυτικά αναφέρουν:


«Η κατάσταση της στέγασης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι εκρηκτική! Υπάρχει ένα κτίριο που λειτουργεί η φοιτητική εστία και μέχρι και την εξεταστική Σεπτεμβρίου 2018, υπάρχουν τα εξής συμβεβλημένα ξενοδοχεία στα οποία στεγάζονται φοιτητές: Το "CITYMARINA" που βρίσκεται μέσα στην πόλη, το "ΦΩΛΙΕΣ" στην περιοχή Αλεπούς, το "JOANNA" και το "ΑΣΤΕΡΑΚΙ", περίπου 7 και 8 χιλιόμετρα αντίστοιχα μακριά από την πόλη, στα Γουβιά. Από το Σεπτέμβρη του ίδιου έτους (2018), το "CITYMARINA" και οι "ΦΩΛΙΕΣ" θα διακόψουν τη σύμβασή τους με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Πέρσι, στεγάστηκαν συνολικά 446 φοιτητές από τις 1.166 αιτήσεις σίτισης και στέγασης, ενώ φέτος η Φοιτητική Μέριμνα (ΦΜ) έχει ανακοινώσει πως το σύνολο των φοιτητών που είναι "τυχεροί" να έχουν δωμάτιο στην εστία ή σε κάποιο ξενοδοχείο, θα είναι 334, με τους φοιτητές που έχουν κάνει αίτηση μέχρι και τις 17/9 να είναι 504, με ορισμένες από αυτές να είναι μόνο για σίτιση.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για σίτιση και στέγαση είναι 28/9 για τους φοιτητές που ξεπερνούν το 1ο έτος φοίτησης, ενώ για τους πρωτοετείς, είναι μέχρι τις 10/10. Τα αποτελέσματα των αιτήσεων -σύμφωνα με τη Φοιτητική Μέριμνα (ΦΜ)- θα ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη, με βάση την πείρα των τελευταίων χρόνων να φανερώνει πως θα καθυστερήσουν και παραπάνω οι λίστες των δικαιούχων στέγασης, καθώς ανακοινώνεται μια λίστα με εστιακούς την εβδομάδα!

Για όλο το διάστημα από την Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2018, μέχρι και την ανακοίνωση της πρώτης λίστας με τους εστιακούς (τέλος Οκτώβρη), οι φοιτητές θα βρίσκονται εκτός εστίας, έχοντας αδειάσει τα δωμάτια από τα πράγματά τους, χωρίς να τους παρέχεται καμία διαμονή με κάποιο άλλο τρόπο από το κράτος και με τη μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών να μην μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα, καθώς αναγκάζονται να επιστρέψουν στις πόλεις τους. Το ίδιο συμβαίνει κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι, προκειμένου να κόβεται κόστος από τα λειτουργικά έξοδα της εστίας και να γεμίζουν τα ξενοδοχεία με τουρίστες που φέρνουν περισσότερα κέρδη από τους φοιτητές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αντιμετώπισης των φοιτητών ως "κόστος" από το Πανεπιστήμιο και το κράτος και της εμπορικής λειτουργίας της εστίας, είναι πως το καλοκαίρι που διώχνονται οι φοιτητές από την εστία και τα ξενοδοχεία, η ΦΜ νοικιάζει τα δωμάτια της εστίας 5 ευρώ το άτομο την ημέρα!

Η κατάσταση στη φοιτητική εστία είναι τραγική! Το σύνολο των φοιτητών που στεγάζονται είναι 150. Στα μονόκλινα δωμάτια μένουν δύο φοιτητές, ενώ στα δίκλινα τρεις. Τα μονόκλινα δεν διαθέτουν ούτε ένα γραφείο και οι φοιτητές μένουν όπως-όπως με το δωμάτιο να καλύπτει μόνο τις ανάγκες του ύπνου και του μπάνιου και αυτές με το ζόρι. Ζεστό νερό παρέχεται μόνο για ορισμένες ώρες της ημέρας, ενώ η θέρμανση είναι όνειρο απατηλό! Τα τελευταία δύο χρόνια, δωμάτια που λειτουργούσαν σαν αποθήκες στον κάθε όροφο, μετατράπηκαν σε δωμάτια για φοιτητές, τα οποία ουσιαστικά είναι τρύπες! Οι φοιτητές στοιβάζονται κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον!

Το internet υπάρχει μόνο στον ισόγειο χώρο που λειτουργεί σαν αναγνωστήριο (αν και αποτελεί βασικό στοιχείο για την εκπαιδευτική διαδικασία μιας και δεν δίνονται φωτοτυπίες, καθώς αποτελούν κόστος για το Πανεπιστήμιο) και αυτό με περιορισμένη δυνατότητα χρήσης.

Στο υπόγειο της εστίας υπάρχουν μόνο 2 πλυντήρια για το σύνολο των 150 εστιακών φοιτητών, κάποιο εκ των οποίων βρίσκεται χαλασμένο ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η επισκευή καθυστερεί.

Στο "CITYMARINA", οι φοιτητές στοιβάζονται και εκεί σε μικρά δωμάτια, με πολλά από αυτά να βρίσκονται μέσα στη μούχλα σε ανθυγιεινές συνθήκες.

Στο "ΦΩΛΙΕΣ", οι φοιτητές απαγορεύεται να μαγειρέψουν, ενώ αν το πράξουν, το ξενοδοχείο θα το δει από τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος του δωματίου και θα απειλήσει μέχρι και με την κατάσχεση των ηλεκτρικών συσκευών! Εκεί οι φοιτητές πληρώνουν 3 ευρώ για την κάθε πλύση ρούχων που θα κάνουν και 2 ευρώ για το στέγνωμα.

Στο "JOANNA", οι φοιτητές μένουν σε μικρά δωμάτια, δίκλινα και τρίκλινα. Υπάρχει η δυνατότητα να μαγειρεύουν και να χρησιμοποιούν πλυντήριο.

Στο "ΑΣΤΕΡΑΚΙ", οι φοιτητές απαγορεύεται να μαγειρέψουν και δεν τους παρέχεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα πλυντήρια, τα οποία προορίζονται μόνο για τους τουρίστες.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι μετακινήσεις με τα αστικά λεωφορεία για τους φοιτητές δεν είναι δωρεάν. Πληρώνουν 0,60 ευρώ ανά διαδρομή εντός πόλης και μέχρι το ξενοδοχείο "ΦΩΛΙΕΣ", ενώ για το "JOANNA" και το "ΑΣΤΕΡΑΚΙ" το κόμιστρο είναι 0,80 ευρώ ανά διαδρομή.

Όσοι από τους φοιτητές δεν γίνονται δεκτοί στις εστίες, βρίσκονται αντιμέτωποι με το μαρτύριο της εύρεσης κατοικίας στην πόλη της Κέρκυρας, όπου τα ενοίκια είναι πανάκριβα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους λόγω πολύ μεγάλου κόστους ή άλλοι να αναγκάζονται να εργάζονται, κάτι που επηρεάζει τη δυνατότητα που έχουν να παρακολουθούν τα μαθήματα ή να αφιερώνουν τον απαραίτητο χρόνο στο διάβασμα.

Η ικανοποίηση του πρύτανη που ακολούθησε το ΦΕΚ, με το οποίο ενοποιείται το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, καθώς και οι υποσχέσεις του υπουργείου για εξασφάλιση πόρων για την ομαλή λειτουργία του νέου -ενοποιημένου- Ιόνιου Πανεπιστήμιου, δεν μπορούν να κρύψουν την ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Φοιτητικής Μέριμνας (και όχι μόνο), η οποία θα γίνει ακόμα χειρότερη τα χρόνια που έρχονται, αφού θα αυξηθεί και ο αριθμός των φοιτητών.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών στο επίπεδο της φοιτητικής μέριμνας, έτσι ώστε: 

  • Να στεγαστούν όλοι οι φοιτητές που υποβάλουν αντίστοιχη αίτηση, χωρίς καθυστερήσεις, για όλο το χρονικό διάστημα των σπουδών τους; Υπάρχει πρόβλεψη για ενοικίαση επιπλέον δωματίων από ξενοδοχεία, δεδομένου μάλιστα ότι με τη συγχώνευση του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, θα πολλαπλασιαστούν οι ανάγκες για το ακαδημαϊκό έτος 2019 - 2020;
  • Να αντιμετωπιστούν οι αντίξοες και σε κάποιες περιπτώσεις ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης των εστιακών φοιτητών;
  • Να μην πληρώνουν οι φοιτητές ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους για όλες τις απαραίτητες παροχές της φοιτητικής μέριμνας, σίτισης, στέγασης, μεταφορών και αναλώσιμων;».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr