Απόκτηση Σημαντικού Ερευνητικού Εξοπλισμού από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Απόκτηση Σημαντικού Ερευνητικού Εξοπλισμού από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Υπογράφηκε, τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021, η σύμβαση μεταξύ της εταιρείας Cosmos Business Systems AEBE και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), για την αγορά του Υπερ-υπολογιστή nVidia DGX-A100, αξίας 300.000 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Το κόστος αγοράς καλύφθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ), ενώ τη σύμβαση υπέγραψαν, εκ μέρους του αναδόχου, ο κ. Ιωάννης Παπατσούτσος και ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, Καθηγητής Νικόλαος Κατσαράκης.

Ο υπολογιστής αυτός με 8 NVIDIA A100 Tensor Core GPUs είναι ένας από τους ταχύτερους στην Ελλάδα (ταχύτητα επεξεργασίας 5 petaFLOPS), αποτελεί το ιδανικό εργαλείο για έρευνα στα αντικείμενα του deep learning και είναι ένας από τους λίγους αντίστοιχου επιπέδου σε Ελληνικά ΑΕΙ ή Ερευνητικά Ιδρύματα. Η απόκτηση και εγκατάστασή του θα δώσει τη δυνατότητα σε ερευνητές από όλο το φάσμα των επιστημών που θεραπεύει το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, να προχωρήσουν με συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο τις ερευνητικές τους δραστηριότητες. Ενδεικτικές ερευνητικές δραστηριότητες που θα αξιοποιηθεί είναι: αυτόνομα ρομποτικά οχήματα, έξυπνα Drones, Deep Learning σε εφαρμογές υγείας, αναγνώριση εικόνας – τεχνητή όραση, τεχνητά νευρωνικά δίκτυα (Deep Neural Networks) για την αναγνώριση καρκινικών όγκων, ανάλυση ιατρικών εικόνων (MRI κτλ), εφαρμογές αναγνώρισης κυβερνοεπιθέσεων σε πραγματικό χρόνο, διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things), δημιουργία πολύπλοκων οικονομικών μοντέλων κ.α.


Στη σημερινή συνάντηση παραβρέθηκαν ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΕΔΟ), Καθηγητής Στέλιος Παπαδάκης και ο Καθηγητής (και τέως Πρύτανης ΤΕΙ Κρήτης) Γιώργος Παπαδουράκης από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ), οι οποίοι ηγήθηκαν της προσπάθειας απόκτησης του συγκεκριμένου εξοπλισμού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο υπερ-υπολογιστής αυτός θα μπορεί να χρησιμοποιείται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ των Ελληνικών ΑΕΙ, καθώς και τους Ερευνητές των Ερευνητικών Ινστιτούτων. 

Η συγκεκριμένη σύμβαση ήταν η δεύτερη σε κόστος από τις συνολικά 16 συμβάσεις αγοράς εξοπλισμού που υπέγραψε σήμερα ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, με την πρώτη να έχει κόστος 716.000 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η συνολική αξία των συμβάσεων αυτών ξεπέρασε τα 2.880.000 €, με το συνολικό ποσό να χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ του ΥΠΑΙΘ. Στόχος αυτής της δράσης ήταν και παραμένει Η ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών του Ιδρύματος, που ξεκίνησε το 2019, συνεχίζεται δυναμικά.

Τα περισσότερα από αυτά τα είδη θα παραδοθούν το φθινόπωρο, ενώ θα καταστούν πλήρως λειτουργικά στο τέλος του τρέχοντος έτους. Η επίδρασή τους στα ερευνητικά αποτελέσματα και στις δυνατότητες προσέλκυσης πόρων, αναμένεται να αρχίζει να καταγράφεται μέσα στο 2022. Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο σχεδιάζει να υλοποιήσει μια ανοιχτή εκδήλωση στα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να «συστήσει» στα μέλη του αλλά και στα μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας τη Κρήτης, και όχι μόνο, το μοναδικό αυτό εξοπλισμό, στοχεύοντας σε ανάπτυξη συνεργασιών που θα μεγιστοποιήσουν την επένδυση αυτή.  

Σημειώνεται ότι στην ίδια εγκεκριμένη απόφαση χρηματοδότησης από το ΥΠΑΙΘ, υπάρχει ένα υπόλοιπο της τάξης των 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, επίσης για την αγορά σημαντικού σε ποιότητα και μέγεθος εξοπλισμού, η προκήρυξη του οποίου θα γίνει μέσα στο 2021 και η παράδοση των ειδών το 2022. Με την ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής, εκτιμάται ότι η ερευνητική δυναμική του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου θα έχει βελτιωθεί ποσοτικά και ποιοτικά κατά τουλάχιστον 25%, επιτρέποντας του να εδραιωθεί στη θέση που βρίσκεται μεταξύ των Ελληνικών ΑΕΙ, αλλά και να ανεβεί ακόμα υψηλότερα στις σχετικές αξιολογήσεις.

Φωτογραφία. Από δεξιά προς αριστερά ο τέως Πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης και Καθηγητής του Τμήματος ΗΜΜΥ, κ. Γιώργος Παπαδουράκης, ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Καθηγητής Νίκος Κατσαράκης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Προμηθειών και Περιουσίας, κα Μαρία Δαμιανάκη, ο αντιπρόσωπος της Cosmos Business Systems AEBE κ. Ιωάννης Παπατσούτσος και ο Κοσμήτορας της ΣΕΔΟ, Καθηγητής Στέλιος Παπαδάκης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr