Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο μέλος της σύμπραξης του νέου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ATHENA

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο μέλος της σύμπραξης του νέου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ATHENA

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) συμμετέχει σε σύμπραξη επτά Πανεπιστημίων από χώρες της Ευρώπης που χρηματοδοτείται από τα προγράμματα Erasmus+ και Horizon 2020 για τη δημιουργία του νέου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου «ATHENA» (Advanced Technology Higher Education Network Alliance).

Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ΑΤΗΕΝΑ συμμετέχουν τα ακόλουθα επτά Πανεπιστήμια:


  1. Instituto Politécnico do Porto (Πορτογαλία) (Συντονιστής)
  2. Hellenic Mediterranean University (Ελλάδα)
  3. Universität Siegen (Γερμανία)
  4. Univerza v Mariboru (Σλοβενία)
  5. Università degli Studi Niccolò Cusano - Telematica Roma (Ιταλία)
  6. Université d’ Orléans (Γαλλία)
  7. Vilniaus Gedimino Technikos Universitetas (Λιθουανία)

Τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια αποτελούν ένα νέο θεσμό που αποσκοπεί «... στην ενίσχυση των στρατηγικών συμπράξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ενθάρρυνση της δημιουργίας, έως το 2024, είκοσι περίπου «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων», δηλ. δικτύων Πανεπιστημίων από τη βάση προς την κορυφή σε όλη την Ευρώπη, που θα επιτρέπουν στους φοιτητές να λαμβάνουν τίτλο συνδυάζοντας σπουδές σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συμβάλουν στη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων».

Στόχος της σύμπραξης του ATHENA είναι η παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης και η διεξαγωγή έρευνας που σχετίζεται με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της βιομηχανίας, ώστε να αυξάνεται η δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων.

Η διδασκαλία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ATHENA θα διεξάγεται με καινοτόμες μεθόδους, τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως. Αναφορικά με την έρευνα, θα δημιουργηθούν κοινές ερευνητικές ομάδες σε θέματα προτεραιοτήτων και οι διδακτορικοί φοιτητές θα επιλέγουν τον επιβλέποντα Καθηγητή για τη διατριβή τους μέσα από τους διδάσκοντες όλων των Πανεπιστημίων της σύμπραξης. Επιπλέον, οι ερευνητικοί εργαστηριακοί χώροι των Πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο ATHENA θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιοδήποτε μέλος των κοινών ερευνητικών ομάδων που θα δημιουργηθούν.

Στο επίκεντρο του ATHENA τίθενται οι φοιτητές που θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα κοινά προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές των Τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ θα έχουν συνεπώς τη μοναδική ευκαιρία να επιλέξουν τα μαθήματά τους από ένα σύνολο αντίστοιχων μαθημάτων που προσφέρουν τα προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημίων, τα οποία συμμετέχουν στο ATHENA.

Στους βασικούς στόχους της σύμπραξης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ATHENA περιλαμβάνονται επίσης: η αποτελεσματική διδασκαλία μέσω της εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων και εκπαιδευτικών εργαλείων, η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τη βιομηχανία, η εκπαίδευση στους τομείς των Επιστημών και της Τεχνολογίας, η ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων των αποφοίτων και τέλος η ενίσχυση και διεύρυνση των ευκαιριών κινητικότητας των φοιτητών.

Το πρόγραμμα ΑΤΗΕΝΑ θα λάβει για τα επόμενα τρία χρόνια χρηματοδότηση ύψους 7.500.000 ευρώ (5.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 2.500.000 ευρώ από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας) για την προετοιμασία κοινών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, καθώς και κοινών ερευνητικών δράσεων μεταξύ των επτά Πανεπιστήμιων της κοινοπραξίας.

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του ATHENA εκ μέρους του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών, Δρ. Κωνσταντίνος Πετρίδης (Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΕΛΜΕΠΑ).

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr