Το ΕΛΜΕΠΑ διεκδικεί την αντιστοίχιση των 5ετών Τμημάτων Μηχανικών με τα Πολυτεχνικά Τμήματα της υπόλοιπης χώρας

Το ΕΛΜΕΠΑ διεκδικεί την αντιστοίχιση των 5ετών Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών με τα ομώνυμα τμήματα Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της υπόλοιπης χώρας

Εν μέσω κορονοϊού το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο με έδρα την Κρήτη συμπληρώνει ένα χρόνο λειτουργίας. Πρωτοπορεί σε νέες εφαρμογές και διεκδικεί άμεση χρηματοδότηση και θεσμική κατοχύρωση από την κυβέρνηση.

Υποστήριξη από την πολιτεία ζητά το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) στην Κρήτη για να ανταποκριθεί στη νέα ακαδημαϊκή πραγματικότητα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση του κορονοϊού, αλλά και συνολικότερα για να επιτελέσει τον ρόλο του ισότιμα στον νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.


Χωρίς έκτακτη επιχορήγηση λόγω των ιδιαίτερων αναγκών της πανδημίας, αλλά και χωρίς καν να του έχει καταβληθεί η πρώτη δόση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού για το 2020, το Ιδρυμα προσπαθεί με τα αποθεματικά του 2019 να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δίνοντας τιτάνιο αγώνα για να μη χαθεί το εξάμηνο για τους περίπου 20.000 φοιτητές του, οι οποίοι με μεγάλη καθυστέρηση, από το τέλος Απριλίου, θα πάρουν τα συγγράμματά τους.

Την ίδια στιγμή, μέσα στην κρίση του κορονοϊού, το ΕΛΜΕΠΑ προχώρησε στην τρισδιάστατη εκτύπωση και δωρεά 350 προστατευτικών μασκών για τους εργαζόμενους στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Κρήτης.

Τηλε-εκπαίδευση

Σε ό,τι αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το ΕΛΜΕΠΑ, που συμπληρώνει σε λίγες μέρες ένα χρόνο λειτουργίας μετά την αναβάθμισή του από το πρώην ΤΕΙ Κρήτης, φάνηκε πιο έτοιμο από άλλα ιδρύματα της χώρας. «Σήμερα περίπου το 96% των μαθημάτων γίνονται εξ αποστάσεως, με πιστοποιημένο τρόπο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρύτανης του Ιδρύματος Νίκος Κατσαράκης, αναφέροντας πως από τα 386 προπτυχιακά μαθήματα, τα 311 πραγματοποιούνται πλήρως, τα 61 μερικώς και μόλις 14 εργαστηριακά μαθήματα δεν πραγματοποιούνται καθόλου. Ομοίως, από τα 52 μεταπτυχιακά μαθήματα πραγματοποιούνται τα 51.

«Βασική πλατφόρμα που χρησιμοποιούσαμε ευρέως και πριν από τον κορονοϊό είναι το e-class», λέει ο αντιπρύτανης Μανώλης Δρακάκης, εξηγώντας ότι έγινε προσπάθεια να «κουμπώσουν» πάνω σε αυτή την πλατφόρμα γνωστές εφαρμογές που χρησιμοποιούνται ευρέως για τηλεδιασκέψεις, όπως το «BigBlueButton», «zoom» κ.ά.

Στους χώρους του Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο έχουν δημιουργηθεί ήδη 11 αίθουσες με πλήρη κάλυψη ήχου και εικόνας, όπου ο καθηγητής μπορεί να κάνει μόνος του το μάθημα όντας συνδεδεμένος σε τηλεδιάσκεψη. «Η συμμετοχή των φοιτητών θα έλεγα πως σε κάποιες περιπτώσεις είναι μεγαλύτερη ακόμα και από τη φυσική παρουσία που υπήρχε προ κορονοϊού. Υπάρχουν περιπτώσεις εξ αποστάσεως μαθημάτων με 100 και 150 συνδεδεμένους φοιτητές ταυτόχρονα», λέει ο πρύτανης κ. Κατσαράκης. «Γι’ αυτόν τον λόγο τις τελευταίες ημέρες προσθέσαμε κι άλλους servers, ώστε να μπορεί το δίκτυο του Πανεπιστημίου να σηκώσει αυτό το φορτίο», αναφέρει ο αντιπρύτανης κ. Δρακάκης.

Ωστόσο, η νέα κατάσταση δημιουργεί προβλήματα και διακρίσεις. Κάποιος φοιτητής που αντικειμενικά δεν μπορεί να παρακολουθήσει μέσω τηλεδιάσκεψης, επειδή εργάζεται, επειδή δεν διαθέτει υπολογιστή ή πολύ απλά επειδή δεν μπορεί να βρεθεί σε ένα κατάλληλο περιβάλλον όσο παραμένει έγκλειστος στο σπίτι του με την οικογένειά του, είναι βέβαιο πως θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση. «Και για αυτούς τους φοιτητές είναι η μέριμνά μας και εξετάζουμε τρόπους για να βοηθηθούν όσο γίνεται περισσότερο. Οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε είναι φιλικές ακόμα και για παρακολούθηση των μαθημάτων από κινητό τηλέφωνο αλλά ίσως ούτε και αυτό επαρκεί», λέει ο κ. Κατσαράκης.

Ωστόσο, προσθέτει πως «ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν θα αντικατασταθεί η φυσική παρουσία και η ώσμωση των φοιτητών με τους καθηγητές στους χώρους του Πανεπιστημίου. Φυσικά, αυτή είναι μια έκτακτη κατάσταση και όλοι δίνουμε εξετάσεις για την αντιμετώπισή της».

Διεκδικήσεις

Την ίδια στιγμή, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο διεκδικεί με σθένος από την πολιτεία τη θεσμοθέτηση της αντιστοιχίας των πενταετών Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών με τα ομώνυμα τμήματα Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της υπόλοιπης χώρας. «Για το θέμα αυτό είναι έτοιμοι για να κατατεθούν στο υπουργείο Παιδείας και τη νεοσύστατη Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης φάκελοι που τεκμηριώνουν πλήρως την αντιστοιχία του επιπέδου σπουδών και είναι υποχρέωση της πολιτείας να προχωρήσει στην αντιστοίχισή τους πριν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου του 2020», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρύτανης.

Παράλληλα, προωθείται η σταδιακή δημιουργία έξι νέων τμημάτων, η ίδρυση των οποίων είχε περιληφθεί στον νόμο 4610/7.5.2019 του τέως υπουργού Κώστα Γαβρόγλου. Ωστόσο η ίδρυσή τους ανεστάλη (μαζί με άλλων 31 τμημάτων σε όλη τη χώρα) από την παρούσα κυβέρνηση. «Για κάποια από αυτά οι φάκελοι είναι έτοιμοι και στοχεύουμε στην ένταξή τους στο μηχανογραφικό δελτίο από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, εφόσον υπάρξει και η σχετική πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση» λέει ο κ. Κατσαράκης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr