Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο έτοιμο για παραγωγή μασκών και αναπνευστήρων με 3D εκτυπωτές

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο έτοιμο για παραγωγή μασκών και αναπνευστήρων με 3D εκτυπωτές

Ένα από τα βασικά προβλήματα σε χώρες με μεγάλη έξαρση της πανδημίας, είναι η έλλειψη αναλώσιμου ιατρικού υλικού, καθώς η παγκόσμια παραγωγή δεν επαρκεί να καλύψει την πρωτοφανή ζήτηση. Δύο βασικά ιατρικά εξαρτήματα/αναλώσιμα, για τα οποία παρατηρείται μεγάλη έλλειψη παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, είναι οι βαλβίδες των αναπνευστήρων των διασωληνωμένων ασθενών, καθώς και οι προστατευτικές μάσκες προσώπου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, αξιοποιώντας την υποδομή και την υπερδεκαετή τεχνογνωσία που έχει, κατάφερε να κατασκευάσει βαλβίδες αναπνευστήρων και προστατευτικές μάσκες προσώπου με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, χρησιμοποιώντας ως υλικό εκτύπωσης ένα βιοσυμβατό και πιστοποιημένο πολυμερές, το οποίο αποστειρώνεται εύκολα.


Η εργασία υλοποιήθηκε στο Εργαστήριο Μηχανολογίας Ακριβείας, Αντίστροφης Μηχανικής και Εμβιομηχανικής της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, από επιστημονική ομάδα του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, αποτελούμενη από τον καθηγητή και διευθυντή του εργαστηρίου Δρ. Νεκτάριο Βιδάκη, τον επίκουρο καθηγητή Δρ. Μάρκο Πετούση και τον υποψήφιο διδάκτορα Μανόλη Βελιδάκη. Την όλη διαδικασία παρακολούθησαν συμβουλευτικά οι ιατροί Γιώργος Στεφανουδάκης και Μιχάλης Κοντοπόδης, συνεργάτες του Εργαστηρίου σε θέματα εμβιομηχανικής και βιοϊατρικής.

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, τίθεται στη διάθεση της Πολιτείας, στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση, για να κατασκευάσει βαλβίδες αναπνευστήρων και προστατευτικές μάσκες προσώπου με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, στηρίζοντας το δημόσιο σύστημα υγείας και το ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό που μάχεται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr