Κείμενο Κατάληψης ΕΛΜΕΠΑ Ρεθύμνου

Κείμενο Κατάληψης ΕΛΜΕΠΑ Ρεθύμνου (πρώην ΤΕΙ Ρεθύμνου)

"Ως συντονιστικό κατάληψης του ΕΛΜΕΠΑ ενημερώνουμε ότι, έπειτα από ψηφοφορία στη γενική συνέλευση, αποφασίστηκε το τμήμα να τεθεί υπό κατάληψη. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του τμήματος, σε τέτοιο βαθμό που θα ήταν καλύτερο να μη λειτουργεί.

Αρχικά, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η αδυναμία της γραμματείας να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, όπως στη συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς και τους φοιτητές. Φτανοντάς στη 4η εβδομάδα του χειμερινού εξαμήνου, δεν διεξάγονται 12 μαθήματα λόγω μη υπογεγραμμένων συμβάσεων των καθηγητών, μία ακόμη κατάσταση, η οποία επιδεινώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Με τη μετατροπή του ιδρύματος σε ΑΕΙ, η χρηματοδότηση και η αναβάθμιση που μας υποσχέθηκαν δεν φάνηκαν ακόμη. Ως αποτέλεσμα αυτού, η έλλειψη καθηγητών αυξήθηκε και δεν καλύπτονται οι εργαστηριακές ώρες στα μαθήματα. Εκτός αυτού, σημαντικό ρόλο παίζει η ανεπάρκεια εξοπλισμού και υποδομών, που δυσχεραίνει την εκμάθηση και εξοικείωση με το αντικείμενο μας. Να σημειωθεί ότι λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, δεν παρέχεται δωρεάν σίτιση και στέγαση για όσους έχουν ανάγκη, γεγονός που θα διευκόλυνε να ανταποκριθούμε εμείς και οι οικογένειές μας στα απαιτούμενα έξοδα των σπουδών μας. Τα δωμάτια που μας παρέχονται αυτή τη στιγμή είναι 3, και χωράνε μόλις 6 από τους εκατοντάδες φοιτητές του τμήματος. Παράλληλα, λόγω των παραπάνω που αναφέραμε, ενώ η πρακτική και πτυχιακή μας είναι υποχρεωτικές, οι καθηγητές όχι μόνο δεν διατίθενται να αναλάβουν νέες συνεργασίες αλλά απαιτούν την ολοκλήρωση των ήδη υπάρχοντών πτυχιακών μέχρι το τέλος του έτους 2019-2020.


Όλα τα παραπάνω, είναι συνάρτηση του γενικότερου κλίματος που επικρατεί σε πανελλαδικό επίπεδο μέσα στα πανεπιστήμια. Η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης προβλέπει αναδιάρθρωση σε όλα τα κοινωνικά πεδία. Στα πλαίσια της αναθεώρησης του άρθρου 16, η δωρεάν παιδεία παύει να αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα του κάθε πολίτη, και κατά συνέπεια ενισχύονται οι ταξικοί φραγμοί καθιστώντας τη προνόμιο για λίγους. Επιπροσθέτως, η εξίσωση των πτυχίων μας με αυτά των κολλεγίων συνεπάγεται σοβαρή κρίση στα δημόσια πανεπιστήμια και την υποβάθμιση τους. Αυτό, σε συνδυασμό με τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τη γενικότερη υποχρηματοδότηση κατευθύνουν προς την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Δεν μπορεί επίσης να αγνοηθεί η πρόταση για μαζικές διαγραφές των φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το έκτο έτος των σπουδών. Συνήθως αυτό προκύπτει από την ασυνέπεια των ίδιων των ιδρυμάτων ως προς την διεκπεραίωση του προγράμματος σπουδών, προϊόν των προαναφερθέντων προβλημάτων. Η στρατηγική του κράτους για έλεγχο όλων των δημόσιων χώρων προυποθετει την κατάργηση του ασύλου. Οι πανεπιστημιακοί χώροι αποτελούν κέντρο κοινωνικών αγώνων και ελευθερίας του λόγου και όχι κέντρο παρανομίας και παραβατικών συμπεριφορών όπως προσπαθούν να μας τους παρουσιάσουν. Η κατάργηση του ασύλου σημαίνει παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία, σημαίνει επίθεση στους κοινωνικούς και φοιτητικούς αγώνες ενώ είναι σαφής η διάθεση για εγκαθίδρυση αστυνομικού κράτους.

Όπως είναι προφανές τα αιτήματα μας είναι σοβαρά και διαχρονικά και δεν μπορούμε να υποκύψουμε σε εκβιασμούς καθηγητών που κινδυνολογούν να μη κάνουν το μάθημα τους εάν δεν λήξει το συντομότερο δυνατό η κατάληψη.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Δωρεάν σίτιση και μεταφορές για όλους
  • Άμεση κάλυψη των αναγκών της στέγασης
  • Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στέγασης
  • Σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των φοιτητών από τη γραμματεία
  • Εμπρακτη στήριξη από το Ίδρυμα στις πολιτιστικές δραστηριότητες
  • Αναβάθμιση και συντήρηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού 
  • Μονιμοποίηση καθηγητών
  • Πρόσληψη βοηθών και πρακτικάριων
  • Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16
  • Όχι στην αστυνομοκρατία που επιβάλλει το κράτος
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης
  • Όχι στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου"

ΡΕΘΥΜΝΟ
3/11/2019

Συντονιστικό Κατάληψης Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr